Löpning Träning 31 inlägg 10662 visningar

Springa lopp med eller utan tempo- och pulsfeedback?

1970 • Uppsala
#1
22 april 2014 - 13:40
Gilla
Hejsan,

Hur tänker ni lite mer rutinerade löpare angående att springa lopp med klocka/app för att ha koll på tempo kontra "blint" och bara gå på känsla?

Jag ska springa mitt andra motionslopp någonsin, Kungsholmen Runt (HM), och är lite kluven.

I vanliga fall har jag Endomondo i telefonen och får tempo- och pulsangivelser av coachrösten för varje km och trivs ganska bra med det. Samtidigt är det ju lite av ett "störmoment" som kanske kan få en att köra antingen för hårt eller onödigt lugnt på tävling.

Förra gången jag sprang (Sthlm HM 20132) hade jag telefonen med men irriterade mig mest på att jag ofta helt enkelt inte hörde coachrösten med allt ovant bakgrundsljud :)

Alla tankar och funderingar kring detta viktiga ämne mottages tacksamt :)
/Johan
< < < 1 2 > > >
Rebecca
1984 • Solna
#2
22 april 2014 kl 14:00
Gilla
Jag tycker om att köra med pulsklocka med distansmätare så att jag har koll på km-tid så jag vet att jag håller "rätt" tempo, dvs den hastighet som jag behöver hålla för att klara mitt mål. Pulsen ger mig en uppfattning om jag har ork att öka eller måste sakta ner.
1979 • Bonnarp
#3
22 april 2014 kl 14:10
1 Gilla
Springer på känn och erfarenhet. :)

Pulsklocka, lättviktsskor, kompressionstjollahejs, kaloriräknare, gps, stegmätare och alla möjliga appar på telefonerna är inget som varken intresserar eller hjälper mig. Jag springer a naturell med ett par vanliga gympadojjor och tar tiden med klockan.
Anders Carlsson-Nilsson
1974 • Knivsta
#4
22 april 2014 kl 14:14
Gilla
Hej Johan. Jag är inte rutinerad löpare, men jag är som du, också verkar vara, van att få kontinuerlig feedback av hastighet. Till 99% av träningar har jag feedback.
MEN! på tävling har jag valt att lyssna mer på kroppen och har endast ett armbandsur, med enkel tidtagningsmöjlighet.

Men för att ändå ha koll så brukar jag läsa in mig på banan innan och memorera ett antal lämpliga ställen för mellantid där jag har möjlighet att få koll på läget.
Eller så kanske det finns tydliga kilometer-skyltar utsatta, men jag brukar alltid missa dessa.
1970 • Uppsala
#5
22 april 2014 kl 14:28
Gilla
Tack för bra input så långt. Intressant med olika synsätt.

Precis Rebecca, man vill ju gärna ha koll på hur man ligger till mot sitt mål. Problemet är att med liten/obefintlig rutin så är det svårt att veta om måltempot är rätt :)

/Johan
Rebecca
1984 • Solna
#6
22 april 2014 kl 15:16
Gilla
om man inte har så mycket rutin ja då spelar det ju ingen roll att mäta. men man kanske har en målsättning på vilken tid man vill springa och då kan en klocka vara bra. räcker ju med en vanlig klocka då som Anders säger, och på lopp finns det ju alltid markeringar för km.

Puls kan man ju bara gå på om man tränat mycket med pulsklocka och vet var man ska ligga för att orka hela loppet. Annars är ju Borgskalan bra.
Lars Lindefelt
1958 • Borlänge
#7
22 april 2014 kl 15:20
Gilla
Jag sprang på känsla alla lopp när jag var tävlingsaktiv och har fortsatt på samma sätt även på ålderns höst. Jag tar i bästa fall en "split" och kollar hur jag ligger till. Jag är lite tveksam till all teknik som används idag och använder det mest som feedback efter genomförd träning. Pulsklockan ligger i byrån när jag springer då jag tycker min enkla GPS-klocka ger mig den info jag behöver.
Kristina Sörensen
1960 • Sundbyberg
#8
22 april 2014 kl 18:03
Gilla
Jag tycker att förmågan att springa på känsla kräver träning så jag både tränar och springer lopp på känn. Tillåter mig att överoptimistiskt "faila" ibland på träning så jag vet hur det känns när det är fara å färde för system break down. :-)
Lars Svärd
1973 • Järfälla
#9
22 april 2014 kl 18:22
2 Gilla
Öppnar man för hårt får man betala. Därför har jag stora problem med för offensiva starter i lopp. Gps-klockan kan hjälpa mig att gå ut i tillräckligt låg fart. Jag hinner inte känna av 3:40 fart kontra sub 3:30 på ett 10k lopp. Det känns alltid förödande lätt första km. Pulsen hinner jag dock i inte analysera i farten på tävling.
Sverker Olsson
1967 • Uppsala
#10
23 april 2014 kl 10:20
Gilla
För mig duger det bra med vanligt armbandsur (som mäter tid..) och loppets distansmarkeringar. Huvudräkningen för snitt och intervalltider blir lagom intellektuell övning och trevligt tidsfördriv.
1971 • Nykvarn
#11
23 april 2014 kl 10:34
Gilla
Pulsen bryr jag mig inte om på kortare tävlingar, möjligen på marathon att jag kollar så att jag inte ligger för högt men jag använder klockan för att stämma av tempot, väl medveten om att klockan oftast mäter någon % för kort. Jag tävlade på 10km i måndags och eftersom klockan pep för kilometer precis vid varje km-skylt på den kontrollmätta banan var det till stor hjälp för att stämma av hur jag låg till.

Nu nådde jag inte riktigt drömmålet på 36:XX p g a för långsamma km 7-8 och då är det lite demotiverande med klockan när jag ser hur långsamt det går men fördelarna med att tävla med klocka överväger tycker jag som är är väldigt fokuserad på tid när jag tävlar.
1982 • Åkarp
#12
23 april 2014 kl 10:42
Gilla
Har alltid klocka eller mobil med app igång. Jag vill inte lägga energi på att försöka räkna ut vilket tempo jag håller under tiden jag springer. Personligen gillar jag att få höra min snittpuls också eftersom jag tränar med pulsband och vet om hyffast hur långt jag orkar baserat på snittpulsen. Det är nog individuellt. Jag tycker det känns jäkligt skönt att veta hur långt före eller efter man ligger särskilt när man bara har någon km kvar. Då kan man avgöra om det är värt att ta ut allt man har eller inte. Ibland kanske man inte har dagen och det helt enkelt inte är möjligt att nå målet.
Kinsei
1974 • Malmö
#13
23 april 2014 kl 11:09
Gilla
I lopp gäller bara klocka och distansmarkeringar för mig! Det är ju rätt vanligt att GPS:en visar för lång sträcka, antingen beroende på felmätning eller på att man zick-zackat längs banan, så vill man vara säker på en viss tid är det lurigt att lita på GPS:ens hastighet. Bättre att klicka av varje km manuellt tycker jag, då är det lätt hålla koll på tempot. Pulsband är också skönt att slippa ibland.

Anders Carlsson-Nilsson
1974 • Knivsta
#14
23 april 2014 kl 11:17
Gilla
Den anledning jag har då jag endast kör med enkelt armbandsur på tävlingar är att jag upplever "mentala problem" om jag får för mycket information. Om jag tex skulle se att jag springer lite fortare än vad jag borde, så kanske jag mentalt påverkas och tro att jag är tröttare än vad jag egentligen är... och på sätt inte pressa mig tillräckligt på tävling.
Magdalena
1972 • Tumba
#15
23 april 2014 kl 15:48
Gilla
Ser att du, liksom jag ska springa Kungsholmen runt om någon vecka (men jag kör 10k). Årets bästa lopp tycker jag, riktigt flack bana och inte mycket trängsel, samt stora tydliga km-markeringar uppsatta hela vägen runt!
Ang klockan, så äger jag varken puls- eller gps-klocka, utan kör enbart med vanligt armbandsur. Vet ju i vilken hastighet jag brukar springa, och har koll på km-markeringarna, tycker att det räcker utmärkt för mig.
Vill samtidigt säga att på just detta lopp så är det inte tillåtet alls att ha lurar i öronen. Detta pga en löpare segnade ihop under loppet för två år sedan, ambulansen hade svårigheter att ta sig fram pga löpare med hörlurar hörde inte sirenerna... tyvärr slutade det hela tragiskt.
1972 • Tyresö
#16
23 april 2014 kl 16:24
1 Gilla
Intressant tråd. Som nybörjare, med ganska dåligt utvecklad känsla tycker jag det har varit bra att på de relativt få tävlingar jag kört haft åtminstone klocka där man ser aktuellt tempo. På det loppet där det klaffade för mig så hjälpte klockan mig att hålla rätt fart i början. Pulsbandet hade jag inte så mycket glädje av under själva loppet men det var mycket intressant att analysera i efterhand. När jag sen kört träningspass och det känns tungt kan man ju jämföra med vad man vet att man hade under tävling och så inser man att det finns så otroligt mycket att ge.
1977 • Eskilstuna
#17
23 april 2014 kl 16:30
Gilla
Har alltid min träningsmobil med mig och registrerar med gps och pulsband, men jag har slutat med audiofeedback.
För att ändå ha någon slags koll på tempot på tex ett millopp brukar jag fråga vid första och kanske andra kilometern när allas klockor piper till. Har hittills alltid fått svar :-)
1970 • Stockholm
#18
23 april 2014 kl 16:41 Redigerad 23 april 2014 kl 16:44
Gilla
Jag gör det inte själv (inte haft pulsklocka så länge) men har en seriös/duktig bekant som låter pulsen styra i högre grad än km tempo under tävling. Dvs han vet precis på vilken max pulsnivå han bör ligga för att inte dra på sig för mycket mjölksyra.

För att kunna köra enligt denna metod så antar jag man måste ha rejält med historiskt pulsdata och koll på hur kroppen reagerar vid olika pulsnivåer.

Med tanke på svaren i denna tråd så verkar det vara en ovanlig metod, underligt nog?
Lars Svärd
1973 • Järfälla
#19
23 april 2014 kl 17:40
Gilla
Är väl inte så konstigt Runner? Pulsen kan ju ökas genom tanken och känslans kraft. Bara genom att jag står på startlinjen ökas pulsen.
Lars Lindefelt
1958 • Borlänge
#20
23 april 2014 kl 19:03
Gilla
Att inte känna hur kroppen känns tycker jag är ganska märkligt. Om man är "undertränad" för distansen kanske pulsklockan kan hjälpa till att hålla ned tempot. Är man en van tävlingslöpare tycker jag känslan i kroppen funkar bäst. Jag känner i mina ben hur de svarar, och vet hur hårt jag kan pressa mig.
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.