Löpning Skador & Rehab 128 inlägg 44030 visningar

Hopparknä som vägrar gå över

1968 • Onsala
#1
27 juli 2013 - 16:52
Gilla
Jag har lidit av hopparknä sedan cirka ett år tillbaka. Idag kan jag inte springa alls.

Det började med att jag hade ont i vila i vänster knä. Jag kunde vakna på natten av att knät gjorde ont. Det var jobbigt att köra bil längre sträckor. Ändå fortsatte jag att träna, dock minskade jag veckomängden från kanske 6-7 mil/vecka till 2-3 mil/vecka. Sakta men säkert så tilltog smärtan och till slut gick det inte att springa längre. Jag har fått skadan diagnosticerad av ortoped, sjukgymnast och MR-röntgen. Jag gick hos sjukgymnasten ca 10 ggr och jobbade med ett rehabprogram där excentrisk benböj på ett ben var basen. Rehaben gick bra i början men när jag ökade belastningen så fick jag bakslag. Knät pallade helt enkelt inte belastningen. Därefter har jag under perioder vilat helt från knäbelastning. Mellan perioderna har jag försökt att belasta knät men varje gång så blir bakslag. Jag har även testat på stötvågsbehandling 4 ggr. Det gjorde ingen skillnad.

Ortopeden säger att alternativen till rehabträning är sklerosering (man sprutar in nåt skit i knät som på nåt sätt ska göra det bra) eller operation. Hans förslag är att börja med sklerosering och om det inte hjälper så satsa på operation.

Jag har i det längsta försökt undvika detta eftersom det känns som att det alltid är en risk att gå in och börja rota med knät, och knät funkar ju till i stort sett allt annat än just att springa med. Men löpningen är viktig för mig och jag saknar den skitmycket så jag börjar överväga att ta nästa steg. Min sjukgymnast säger att skleroeringen inte har någon bevisad effekt och han är också tveksam till operation eftersom han är tveksam till om det hjälper.

Så nu till den stiora frågan. Vad ska jag göra? Testa sklerosering och om det inte funkar lägga mig på operationsbordet eller hoppas att det blir bättre med tiden?

Tacksam för tips och råd. Vore väldigt intressant om det finns några erfarenheter av sklerosering och operation för hopparknä där ute.


Jag har hela tiden fortsatt att träna hyfsat hårt med simning, cykling (funkar OK men kan kännas lite ibland), rullskidor och styrketräning
< < < 1 2 3 4 5 6 7 > > >
#41
20 februari 2014 kl 18:49
Detta inlägg har raderats
1983 • Tyresö
#42
23 februari 2014 kl 11:38
Gilla
Hej Anders!

Jag kan tänka mig att du behöver mer styrka i benen. Minst en gång i veckan styrketräna benen. Jag kör mycket knäböj 20×4 (brukar ta en boll mellan 2 eller 3 kg som jag har utsträckt) och utfallssteg 20x4 (också med vikter, brukar ha 2 kg på var hand men det beror på varje person vad man orkar och sen kan man öka). Sen tror jag att du behöver vila och ta annan form av träning ett tag (Det som hjälper mig mycket är crosstrainern).

Sen efter typ 2 månaders vila kan du försöka trappa upp med en minut springa och en minut gå, fortsätt så i 20 minuter och trappa upp det långsamt. Men också fortsätta variera träningen, för man kan också få problem med ryggen av att springa så variation och styrketräning är mycket viktigt samt strecha efter och före.

Jag har haft över ett år snart problem med knät och det har varit jätte svårt att ha tålamod att låta bli att springa men i slut ändan kommer det bara ta längre tid att läka.

Så ha tålamod och hoppas att detta hjälper dig!
1984 • Stockholm
#43
23 februari 2014 kl 12:05
Gilla
Jag kan inte så mkt om rehabträning men vill slå ett slag för att sänka farten under löpträningen. Kanske har du koll på det redan men det var iallafall så jag blev av med det. Jag körde tidigare 3 pass i veckan där jag försökte slå mina egna tider på träning hela tiden. Blev skadad efter några månader. Läste på och insåg att det är inte så man ska löpträna om man inte längtar efter skador.

Fick också hopparknä och för mig funkade det med massage av framsida lår + att gå från 3 halvsnabba pass i veckan (som jag insett nu var alldeles åt helskotta för hårda) till en mer varierad löpträning där "spring 5-10km så fort du kan"-löpningen ersattes av en variation av träning med många lugna pass och en del kortare hårda.

Kan du inte prata med en kompis under tiden du springer så kör du hård träning - och kör du hård träning flera gånger i veckan så är risken stor att du drar på dig överbelastningsskador.

Som sagt, kanske har du koll på det och då är det ju bra så. Styrketräna, stretcha, fokusera på korta steg och kör andra träningsformer - men jag har fortfarande inte träffat en enda man (jag har träffat ett par kvinnor) som börjat löpträna utan att dra på sig överbelastningsskador efter några månader pga att de kör alldeles för hårt på träning.
Jörgen H
1968 • Trelleborg
#44
23 februari 2014 kl 16:42
Gilla
Jag har hört rätt mycket om hopparknä men vet inte mycket om det utan jag fick problem med mina knän speciellt högra för en 12 år sedan och gjorde atraskopi och han skrapade bort brosk nedanför knäskålen och såg att lite ärrvävnad var där, hade självläkt tydligen. lång väntetid.
Vid uppvaknandet så frågade jag kirurgen varför det gör ont?
Han sade att han kollat menisker och alla led och korsband allt okey.
Och i och med att han inte hittade något fel så är det bara att köra även om jag än idag har knäckande knän och har ont vid visa sittställningar och djupa benböj.
Så det gör jag inte mer. Gillar inte att köra knä övningar med vikter mera då knäna är slitna.
Men jogga kan jag och jag är mer hörsam på vad kroppen säger vid träning.
För mig så är det max 1-2 ggr i Veckan annars överbelastning som brev på posten som man säger..

Kan bara säga lycka till vad du än gör.
1977 • Stockholm
#45
23 februari 2014 kl 17:03
Gilla
Hej,

Har haft det där förbannade hopparknä i två år och kört massa rehab. Benspark först och sedan excentrisk på kil.

Har gått hos ArtoCapio Clinic, i Sofiahemmet (sthlm).
Hela tiden har det blivit bättre men gav aldrig med sig riktig. I september opererades jag. Då upptäcktes även ett slemveck och en liten spricka i brosket som legat och stört, och inte setts på röntgen eller ultraljud.

Är inte tillbaka riktigt än utan ökar löpningen succesivt och rehabar (benstyrka) fortfarande, men det känns positivt. Fortfarande lite känning i knät ibland, men det är ok enligt läkaren och kommer försvinna...peppar...peppar...

Med det vill jag bara säga att har man rehabtränat för hopparknä länge och det inte ger med sig kan det vara nåt mer som spökar under...

ArtoCapio Clinic säjer kil btw.

Lycka till alla!
1974 • Örebro
#46
24 februari 2014 kl 12:22
Gilla
Börjar bli riktigt orolig över mitt vänstra knä. Känner den karaktäristiskt ömma punkten strax nedanför knäskålen. Känner någon igen att benet vill vika sig också vid promenader dagen efter löpning? Kanske snarare beror på uttänjda ledband? Sprang trots rejäla känningar igår och löpningen kom igång efter någon kilometers stapplande. Vet inte vad jag ska göra och så länge springer jag vidare så länge det går. Vore ju trist att vila bort 2 månaders bra träning.
Jörgen H
1968 • Trelleborg
#47
24 februari 2014 kl 12:46
Gilla
Lite känner jag igen det då jag har haft det så de senaste 12-15 åren och de hittar inte någon skada hos mig. Men å andra sidan så gör det INTE ont när jag springer.
Jag tycker du ska sluta springa och kolla upp det, för är det en skada så blir det värre.
Jag håller på med Rehab för en lårskada, inte samma som ett knä men hade jag trotsat det så hade jag kunnat glömma flera mån.
Oldboy
1952 • Danderyd
#48
24 februari 2014 kl 13:24
Gilla
@cherwil: Ta genast löpvila! Det finns inget säkrare sätt att förstöra löparkroppen än att springa med smärta man inte har stenkoll på. Och sådant som hopparknä ska man stoppa så tidigt man bara anar nåt, rehabiliteringen kan ju ta år!
Sök hjälp av naprapat eller sjukgymnast med idrottsskadespecialitet.

Ja, jag känner igen att benet bara vill vika sig. Muskeln vägrar arbeta. Jag tolkar det som en skyddsmekanism, den har drabbat mig när benen är akut utarbetade (efter tävling eller riktigt tufft långpass) eller när jag har viss sorts smärta eller när något i knät hamnat fel (oftast när jag är trött) så att det bara inte går att springa (denna variant inte vid gång). Inte hänt ofta, lite periodiskt, länge sen nu.

1970 • Frösön
#49
24 februari 2014 kl 15:43
Gilla
Alla mina knäproblem jag haft (hittills) har lösts av 1-2 dagars vila +: https://www.youtube.com/watch?v=M0e8FPL787E ett par gånger/dag under vilodagarna. Jag gör en liknande grej efter mina längre pass också (fast stående).
Jörgen H
1968 • Trelleborg
#50
24 februari 2014 kl 16:59
Gilla
Jag såg videon ska prova, men hon verkar rätt vig.
1974 • Örebro
#51
24 februari 2014 kl 19:08
Gilla
Tack, jag provade stretcha enligt videon och klarade precis föra över andra benet, men det var inte lätt! Imorrn bitti är naprapat bokad.
Jörgen H
1968 • Trelleborg
#52
25 februari 2014 kl 09:34
Gilla
Jag provade också och det var rejält stretch på lårets framsida. Hon var smidig.
1974 • Örebro
#53
25 februari 2014 kl 11:21
Gilla
Fattar inte varför naprapater ska hinna med 4 patienter i timmen. Jag fick behandling för löparknä fast jag flera gånger sa att det var hopparknä som var problemet. Naprapaten jobbar tillsammans med en massör som fick instruktioner om att massera muskeln som mer har med löparknä att göra, men det kanske gör lite nytta för hopparknä också. Tror han till slut förstod att det handlade om hopparknä. Tigerbalsam och stödbandage över knät blev rådet. Springa kunde jag göra så länge det inte gör ont under själva löpningen. Först tyckte han i och för sig att jag kunde cykla/simma i två veckor, men när han såg hur chockad jag blev över den domen så gick det bra att löpa så länge det inte gör ont.
Fick också tips om att göra riktigt djupa benböj 4x30 eller 4x50 tre gånger i veckan.
Det ska tydligen smörja upp knät. Fick även den vanliga justeringen av sned ländrygg som alla naprapater verkar tycka löser det mesta. Jag hoppas att ryggjusteringen tillsammans med stödförbandet ska göra susen. Vi får se.
Oldboy
1952 • Danderyd
#54
25 februari 2014 kl 11:45
Gilla
Tråkig naprapat, ta en annan nästa gång, det finns naprapater som är anslutna till försäkringskassan. Jag fick mer än en halvtimme när jag behövde hjälp senast.

Löparknä, hm. På engelska finns det "Runners knee" som jag hade, det är samma sena men ovanför knäskålen. Djupa knäböj stärker muskeln (quadriceps) och det ingår i standardreceptet för att bli av med besvären. (Hjälpte inte mig för jag har nåt som gör ont när jag går ner för djupt så jag fick andra övningar.) Om det inte gör ont när du springer OCH inte känns sämre efteråt är det OK.
Löparknä på svenska är nåt helt annat....ibland kan samma övningar hjälpa flera olika åkommor. Jag märkte att när jag bytte steg (tillfälligt) och landade på hälen i stället, med bibehållen hög stegfrekvens, så slutade jag få ont i knät. Eftersom det är samma sena kanske det hjälper dig också, men man ska ha väldämpade skor eller mjuka stigar om det inte ska riskera att ge andra skador.
1970 • Frösön
#55
25 februari 2014 kl 13:03
Gilla
Det är lätt att klara av 4 patienter/timme när man make up the rules... http://sv.wikipedia.org/wiki/Naprapati

Lär ju kasta in en fet brandfackla här men.....
Gå till en Sjukgymnast eller Idrottsläkare istället för någon som är ett stenkast från att behandla alla åkommor med blodiglar.
Oldboy
1952 • Danderyd
#56
25 februari 2014 kl 17:43
Gilla
Blodiglar hörde till läkarnas standardmetoder för 100 år sen;-) Naprapater har längre utbildning än sjukgymnaster och är specialiserade på muskler och senor men det hänger mest på att få tag på rätt person.
1983 • Tyresö
#57
25 februari 2014 kl 19:07
Gilla
Jag har läst på lite om knä problem och saken är den när man börjar få känningar i knät så ska man ta en paus från löpning i alla fall 2 månader och köra mer styrketräning blandat med annat.

Sen när det gäller knäna är svår opererade så om man inte lyssnar på sin kropp i tid så kommer det aldrig bli helt bli bra.

cherwil lyssna på kroppen annars kan du kanske inte kan springa på ett 1 år… Jag lyssnade inte och fortsatte så nu nästan ett år utan att kunna springa.. och knät är fortfarande inte bra.
1970 • Lerum
#58
26 februari 2014 kl 10:13
Gilla
Hej,
Videon ovan kopplar jag till löparknä och inte hopparknä
Denna video ger en lite överblick om hur det är konstruerat https://www.youtube.com/watch?v=SnfEmezg7eY
Sedan är det viktigt att inte själv diagnostiser/behandla utan kunskap. Visst kan man lösa det själv och man kan också möta fel massör/naprapat/sjukgymnast

Jag tror de flesta håller med om att överbelastning ligger bakom skadan. Antingen en hård överbelastning vid hopp eller för snabb ökning/stegring i mängd/fart.

Jag själv hade löparknä (smärta på utsidan av hö knä) någon gång i slutet av 90-talet pga jag sprang mer och mer utan att resten av kroppen fick vänja sig. Fick rådet att rehaba eller fortsätta om jag kunde tåla smärtan. Jag fortsatte att springa 'man är ingen mes' jag överbelastade andra delar i kroppen med falsk ichias som följd. Någon gång 2003 var jag av med problemen.

Förra året hoppade jag längd, höjd, tresteg under en och samma kväll med hopparknä som resultat. Klart över min kroppsförmåga att hantera. Smärta under hö knäskål.
Jag sökte upp en sjukgymnast som bara jobbar med idrottsskador. Fick en riktigt bra dialog och koppling mellan mitt idrottande och skadan, äntligen en person som har idrottsbakgrund och förstår vad man säger, inte bara en allmänläkare. Han utmanade mig verkligen i rehaben. Det var de vanliga excentriska knäböjsvarianterna. Kör hårt och tungt, om smärtan finns kvar dagen efter var det för hårt annars kan du köra på. Jag gick dit ett par gånger och körde sedan egna enbensböj och smärtan försvann.

Smärtan har varit borta fram till IVSM för två veckor sedan då det blev 4 tävlingar på en helg. Sista dagen var det längdhopp och ett par timmar senare höjdhopp. I sista hoppet nöp det till = min kropp inte stark nog att klara av. Kändes som mest när jag skulle sätta mig ner på bänken för att invänta nästa hopp men jag fick bryta tävlingen istället. Kan naturligtvis inte springa men jogga går bra.

Enbensböj bara med kroppsvikten funkar ganska bra. Att sätta foten på en kil så att du lutar framåt belastar mer på framsidan så att genomblödningen ökar. Nu provade jag vanligt knäböj med båda benen och stång på 70kg på axlarna. Det kändes oerhört mkt bättre redan samma kväll och ingen ökad smärta dagen efter. Detta gjorde jag med en utbildad tränare som kontrollerade position på knän och att ryggen var korrekt i övningen, inget att prova själv om man inte kan/behärskar knäböj. Jag är också ganska stel och behöver öka rörligheten i främst framsida lår som annars drar i senan över knät (se videon). En spänd muskel drar ju naturligtvis och överbelastar fästet redan innan ansträngning, lätt att säga i efterhand.

Detta har funkat OK så långt för mig. Det behöverr inte fungera för just er skada. Sök riktig hjälp först så att man kan träna på rätt sak.


Kan lägga till att mina hälseneproblem har liknande orsak. Stel i baksida lår och i vaden drar onödigt mkt i hälsenan med ont som resultat. Tåhävningar och massage av vad resulterade i att smärtan försvann. Med eenna kunskap är prehab bara att rekomendera, jag som löpare springer för mkt och tar inte hand om övriga delar. Titta även i tidigare artiklar på Jogg Eva har skrivit om några övningar och den bakre kedjan vilket kan hjälpa många :)
1974 • Örebro
#59
25 mars 2014 kl 08:02
Gilla
Åt diklofenak ordinerat av läkare i nästan 2 veckor, men det gjorde ingen nytta. Provade jogga igår och även om det inte gjorde direkt ont i knät så finns känningarna där. Kan tydligen glömma Stockholm Marathon. Konditionen verkar vara nere på noll dessutom. Orkade knappt runt 7 km från att tidigare legat på 5-6 mil i veckan en längre tid. 8 månaders väntetid för en ortoped.
#60
31 mars 2014 kl 18:47 Redigerad 31 mars 2014 kl 19:05
Detta inlägg har raderats
< < < 1 2 3 4 5 6 7 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.