Löpning Träning 18 inlägg 14335 visningar

Träna med astma

Monika
1979 • UDDEVALLA
#1
29 juni 2013 - 18:33
Gilla
Hej!

Jag har ganska nyligen fått veta att jag har kronisk astma, ingen allergi bakom. Jag har Novopulmon 200mg som jag tar dubbel dos morgon/kväll och Ventilastine 100mg som jag tar som behovsmedicin.
Problemet för mig är att jag får inte medicinen att fungera och jag tycker inte jag får några svar direkt av läkaren, när det gäller om hur medicinen ska fungera.

Bakgrund: jag började löpträna tidigt feb -12. Då hade jag inte tränat på kanske 8 år, pga komplikationer av 4 täta graviditeter. I början gick det trögt, klarade knappt 2km, men till sommaren sprang jag 1,5mil på ca 1h30 min, ute. Under hösten var jag rätt ofta sjuk och det blev ingen löpträning. När jag kom igång igen i år, runt mars någon gång så kändes det bra dom första gångerna. Började med 5km ett par gånger och sen 1 mil. Visst blev jag andfådd och tyckte det var tungt, men jag hade ju också varit stilla länge. När jag sen skulle springa min andra mil fick jag problem som höll i sig vare sig jag var i vila eller ej. Då gick jag till läkaren och fick medicin, även om jag ska göra mer test.
Men fortfarande så känner jag problem bara av att gå ut och gå till affären.

Nu undrar jag. Ni som har astma (måste ju finnas någon här?) hur upplever ni det till vardags? Och är det dumt av mig att fortsätta kämpa på med löpningen trots att medicinen inte fungerar till 100%?

Som det är nu så tar jag Ventilastine 2 puffar, väntar 15 min, värmer upp i 20min innan jag sticker iväg och sen får jag ta extrapuff efter ca 5km. Och så får jag ta någon extrapuff till för att ens klara 1 mil. Det här gäller lågintensiv träning.

När jag försöker med högre intensitet, fartlek eller intervaller så går det inte så bra alls.

Jag har provat med allergitabletter, men i samråd med sköterska så skippade jag dom eftersom jag inte har bakomliggande allergi och märkte ingen effekt av dom.

Jag vill kunna träna hårdare, men ffa orka springa utan att behöva ta extrapuffar hela tiden. Tycker inte det verkar rimligt? Eller förväntar jag mig för mycket av medicinen så här tidigt? Jag har tagit den i ca 1,5månad.

Jag ska på lungröntgen om några veckor och har gjort spirometri som visade antydan till KOL, men samtidigt är jag ung (iallafall några år till ;)) och har inte rökt en cigarett någon gång så det är ju inte så troligt.

Någon som har tips på bra astmaläkare i mitt område (västra götaland)? Jag känner inte att min läkare tar mig på allvar.

Mitt mål, innan jag fick astman, var att jag skulle springa ett maraton inom det närmaste och var motiverad att börja träna för det. Nu vet jag inte ens hur jag ska lägga upp träningen alls för att den öht ska bli bra och jag ska kunna springa problemfri.

Hjälp!
Nina Mohss
1956 • Uppsala
#2
29 juni 2013 kl 20:50
Gilla
Jag springer med astma. Det går, men periodvis får man ha överseende med att man blir lite flåsig och inte kan gå för fullt.

Jag tror tvärtom att det är bra att träna när man har astma, iallafall har min definitivt inte blivit sämre. Däremot kan det ta tid innam medicineringen fungerar och man har lärt sig hur den egna kroppen fungerar. Det låter inte som du ligger rätt eftersom du måste ta extrapuffar.

Jag tycker du gör rätt i som tänker leta upp en annan läkare! Det kan vara så att du behöver byta medicin eller ändra dosering. både för mycket och för lite kan ge problem är min erfarenhet.

Ge framförallt inte upp och fortsätt springa, men ta det lite lugnt och ha alltid akutmedicinen med dig. Lycka till!
1983 • Vimmerby
#3
29 juni 2013 kl 21:02
Gilla
Min son har astma och till oss säger läkarna att träning är bästa medicinen
Monika
1979 • UDDEVALLA
#4
29 juni 2013 kl 23:08
Gilla
Ja, jag vet ju att det är bättre att träna än att inte göra det. Det är dock jobbigt att läkaren inte verkar så intresserad av att medicinen ska fungera på mig. Så jag vet inte om jag förväntar mig för mycket av den, om det är för tidigt och jag ska ge det lite mer tid?
Just nu är läget att jag måste vänta till lungröntgen är gjord och sen får jag ny tid till läkaren. Jag hoppas då att han ska lyssna bättre på mig, annars får jag hitta någon annan.
Varje gång dom frågat mig om jag tycker medicinen fungerar så har jag sagt att jag inte tycker den gör det, men har inte fått annat ändå. Tvärtom tyckte dom att jag skulle minska steroiderna ett tag, men det fungerade verkligen inte. Klarade inte ens av att gå på en buss då (pga all parfym folk öser på sig bla).
Ventilastinen har jag alltid med mig, måste bara hitta något bälte att lägga den i, trögt att ha den i handen.
Jag undrar om jag på något sätt kan förvärra astman av att träna trots att jag får problem? Ska jag träna kortare sträckor till jag har annan medicin?
1983 • Vimmerby
#5
29 juni 2013 kl 23:23
Gilla
Men Att springa en mil är ju inte direkt lätt så där direkt. Det tog mig minst ett halvår från det jag började löpa tills jag klarade min första mil. Och jag har inte astma. Så att förvänta sig att det ska gå lätt att löpa 5-10km bara så där direkt tycker jag låter lite väl optimistiskt både med eller utan astma.

Vill inte framstå som nån expert men att korta sträckorna i början för att sakta öka dem tycker jag låter lämpligt.
1975 • Kinna
#6
29 juni 2013 kl 23:50
Gilla
Hej, vad tråkigt, särskilt att du upplever att dina problem inte tas på allvar, men du skall veta att de flesta blir väldigt bra med den astmabehandling som finns att tillgå idag. Dock: Är diagnosen helt säker? Hur har den ställts? Är s k FEV1-reversibilitet respektive -variabilitet påvisad?

Allmänna tips:
Räkna med upp till 2-3 mån för full effekt av nuvarande behandling.
Om "standardbehandling" typ inhalationskortison i upp till medelhög dos inte hjälper (men det hjälper ju i a f lite för dig?) skall man nog göra s k provokationstest för att påvisa bronkiell hyperreaktivitet och/eller NO-mätning i utandningsluft för säkrare diagnos. Lungröntgen är bra.
Ett kortisontest i tablettform 10-14 dagar kan också ge värdefull info.

(Du bör kunna träna men inte högintensivt inkl intervallträning innan du har bättre astmakontroll pga risk för astmaanfall. Uppvärming viktigt.)

Det finns absolut möjlighet till annan/kompletterande behandling om diagnosen är klar men effekten otillräcklig, bl a kan montelukast som tillägg fungera särskilt vid ansträngningsutlöst astma.
Monika
1979 • UDDEVALLA
#7
30 juni 2013 kl 01:12
Gilla
Jag kan ju nämna att jag jag småtränat med cykel mellan mina sjukdomstillfällen under hösten så jag kom inte helt från stillasittande. Men jag känner ju att det finns i kroppen, det är dock inte lätt att få ut när strupen snör ihop sig... Jag skulle inte försöka springa 1 mil om jag inte trodde jag skulle klara det.

Andreas: men jaha, där hängde jag med noll :D Nej, inga såna tester är gjorda. Inte heller något sagt om det. Kanske det kommer efter lungröntgen då? Annars vet jag vad jag ska fråga efter nu ;)
Nja, kortisonet fungerar väl till 50% kanske. Känner inte full "lättnad" när jag tagit två doser. Jag får ta max 8 doser av det om dygnet och vissa dagar har jag behövt det- utan att jag tränat. När sköterskan tyckte hon skulle "chocka" inför spirometritestet fick jag ta 8 doser på raken och inte ens då lättade det helt. Vilket jag sa till henne...
Men jag får väl ge det lite mer tid, och kriga på om fortsatt utredning.

Tackar för alla svar, hörni!
1978 • Dalby
#8
30 juni 2013 kl 14:31
Gilla
Jag springer med astma av besvärligare slag och jag skulle säga att träning är bästa medicinen, ju mer jag springer desto mindre medicinerar jag - och då springer jag mest kortare sträckor.

Däremot ger förkylningar stora bakslag och det är helt klart inte alltid enkelt att träna med astma, men jag tycker att det låter som om att du medicinerar väldigt mycket.
Inger B
1962 • Enköping
#9
30 juni 2013 kl 14:58
Gilla
Jag har kronisk astma och tränar med det. Jag har haft min astma i drygt tio år och i början hade jag problem att hitta rätt medicin och fick byta flera gånger. Hela första året var jobbigt med flera astmaanfall. Nu har jag seretide forte som jag tar morgon och kväll och ventoline ca 15 min innan träning. Det funkar väldigt bra men man får tänka på en del saker om man skall springa tex att man börjar lugnt. Sen spelar vädret stor roll också. Det är jobbigt om det är varmt eller på vintern kallt. Hög luftfuktighet/åska i luften gör det nästan omöjligt att träna annat än att jogga i maklig takt. Nu känner jag också min kropp och vet hur mycket man kan ta i.
Om jag inte hade tränat så mycket som jag gör så hade min astma varit mycket sämre. Mitt råd till dig är att fortsätta träna men skynda långsamt. Be ev att få byta medicin nästa gång du träffar din läkare.
Monika
1979 • UDDEVALLA
#10
30 juni 2013 kl 22:50
Gilla
Sofie: ja, jag tycker ju också att jag tar mycket, vilket jag sagt till dom, men tycker inte jag fått någon respons på det. Minska steroiderna kan jag inte, det har jag redan fått prova och det var inget bra. kortisonet gör ju ingen större nytta om jag tar fler än max antal doser heller, som jag förstått det.

Inger B: Ja, jag ska fråga efter annan medicin vid nästa besök. Får jag inte god respons då så letar jag efter ny läkare.

Jag ska försöka hålla mig till max 5km ett tag nu. Svårt då jag gärna vill mer...

Tackar för responsen!

Göteborg
#11
30 juni 2013 kl 23:14
Gilla
Jag har astma och använder Symbikort. Jag brukar ta två doser ett tag innan jag skall ut och träna och det brukar hjälpa bra. När jag fick min diagnos för några år sedan tränade jag väldigt mycket och kände väl att något inte stämde samt att jag hade haft väldiga problem med hosta flera år och sökt på VC men fick aldrig hälp. Till slut testades jag för astma och uppnådde bara 40% av min förväntade lungkapacitet. Efter någon månad med medicin så var det som natt och dag, men det tog ett tag att bli bättre.
1975 • Kinna
#12
30 juni 2013 kl 23:28
Gilla
Lite krångligt detta, ursäkta om informationen blir överflödig eller om jag missförstår dig, men kortisonet/steroiderna är alltså NovoPulmon, och 4 doser (2+2) = 800 per dag är en medelhög dos. Kortisonet dämpar inflammationen som är grundproblemet vid astma. Luftrörskrampen är följden.

Ventilastin som du tar upp till 8 doser per dygn är ett ämne som liknar adrenalin och får muskelkrampen i luftrören att tillfälligt släppa, i bästa fall. Det innehåller inte kortison och har ingen inflammationsdämpande effekt.

Syftet med din grundbehandling är att luftrören skall vara så "lugna" och icke-retbara att du inte skall behöva ta Ventilastin/motsv. Att du behöver ta upp till 8 doser, även utan att träna, talar alltså för att din grundbehandling är för dålig.

Ett sätt att öka grundbehandlingen är att förutom kortisonet använda långverkande luftrörsvidgare (Ventilastin och Ventoline är alltså exempel på kortverkande). Inger B nämner Seretide som är ett exempel på denna kombination.
Monika
1979 • UDDEVALLA
#13
1 juli 2013 kl 00:01
Gilla
Andreas: nej, jag förstår. Det kanske är jag som är virrig, känner mig ju allmänt förvirrad nu. Vet vad medicinerna ska göra sas, men vet inte om det är höga eller låga doser och vilken effekt jag ska kunna förvänta mig eftersom jag inte fått svar på det av läkaren. Det enda svaret jag fått är: ta Ventilastin när du känner att du behöver det. Och jag känner att jag behöver det rätt ofta, men det reagerar dom inte på verkar det som. Jag har frågat efter andra mediciner, det gjorde jag redan vid spirometrin, i syfte att jag ville veta lite alternativ om det inte fungerade, men det enda svaret jag fick var att det borde fungera på mig och jag skulle höra av mig om det inte gjorde det. Vilket jag ju gjort... Jag förstod det också som att jag egentligen inte ska behöva Ventilastin, bara innan träning, men så är det ju verkligen inte för mig.

Men nu har ju ni varit väldigt snälla och svarat och gett mig er erfarenhet så nu har jag lite mer kött på benen när jag ska på nästa återbesök. Och som sagt, får jag inte bättre respons då så kommer jag leta efter annan läkare!

När det gäller Novopulmon så var det väldigt tveksamt till att dom ens tyckte jag skulle ha dubbel dos, dom ville ju att jag bara skulle ha enkel, men det går som sagt inte. Dessutom har jag fått svamp av skiten. Jag som gjort allt man ska för att minimera risken för det...

Vet att läkaren nämnde tabletter vid första undersökningen och det var vad jag trodde han skulle skriva recept på, men det blev det ju inte. En annan sak som gör att jag inte känner att dom tar mig på allvar är att jag fick vänta i 1,5v på receptet till Novopulmon, hade då bara Ventilastin och den tiden var inte rolig ska jag säga. Fick astmanafall ett par gånger under den tiden... Jag blev bortglömd av läkaren...
Nina Mohss
1956 • Uppsala
#14
8 juli 2013 kl 21:39
Gilla
En magväska eller ett så kallat pengabälte är bra när man behöver bära med sig sin "akut"-medicin. Det gör jag hela våren.
Monika
1979 • UDDEVALLA
#15
10 september 2013 kl 13:04
Gilla
En liten uppdatering är på sin plats kanske.

Jag har under sommaren fortsatt träna, lågintensivt. Resultatet på lungröntgen var utan anmärkning, vilket jag tog som en lättnad.
Men sen dess har jag inte fått komma till läkaren, trots att jag ringt ett flertal gånger.

Har svårt att begripa hur det kan skötas såhär...
Byter nu läkare, gäller bara att hitta en bra.

Hade en vecka i augusti som jag inte mådde bra alls och det har varit tungt att springa efter det.
1992 • lidingö
#16
28 december 2013 kl 17:16
Gilla
Hej! Tänkte bara lägga upp en länk till en blogg angående astma och träning.
Bloggaren är en ung tjej vid namn Kristin Edqvist som har varit elitaktiv inom distans löpning, längdskidor osv. Hon bloggar om hemmet vardag, träning, behandlingar mot astma , läkarbesök,andningsövningsr och massa annat. Helt värd att titta på för de som tränar och har astma eller är allmänt intresserad om träning!
www.edquistservold.blogg.se
Monika
1979 • UDDEVALLA
#17
16 februari 2014 kl 14:27
Gilla
Tack för tipset christoffer!

Tänkte titta in och uppdatera, kul att se tips då :)

Sen senast har jag bytt läkare, till en specialist på astma. För ca 1 månad sen bytte jag också medicin och nu verkar det som att jag äntligen fått något som passar mig.
Är dock infektionskänslig numer och har varit småsjuk hela hösten så knappt blivit någon träning av alls.

På nya medicinen så har jag nu provat köra intervall ett par gånger och det har gått bra. Men det har varit på cykel inne, ute går än så länge sådär att springa.

Tyvärr har jag fortfarande problem med muntorrhet. Svamp har jag inte fått på nya medicinen än, men torr i munnen är jag. Väldigt jobbigt inne, lättare att hantera ute.

Någon som har bra tips mot muntorrheten?
1975 • Hässelby
#18
17 februari 2014 kl 09:54 Redigerad 17 februari 2014 kl 09:55
Gilla
Om inte t.ex. tuggummi eller salivbefrämjande sugtabletter hjälper så kan du testa någon av de saliversättningsprodukter som finns på apoteken. De är faktiskt riktigt bra. Muntorrhet gör även att ett segare slem utsöndras från spottkörtlarna, vilket gör att astman kan upplevas som värre än den är. Då brukar bromhexidin (slemlösande) kunna hjälpa.

Det som är jobbigt med astma, tycker jag, är att det är lätt att komma in i en ond cirkel. Många gånger är det ett flertal småjusteringar som behöver göras för att få astman under kontroll. Med en fungerande behandling så ska inte allt kullkastas av en förkylning - ja inte ens av en influensa.

Skönt att du åtminstone verkar ha hittat rätt med medicinen nu. Det kan det ta väldigt lång tid. Jag har haft astma sedan jag var 6 år, men det var inte förrän i vuxen ålder som medicineringen föll på plats. Salbutamol (Ventoline/Ventilastine) och Formoterol (t.ex.Oxis och Symbicort) funkade t.ex. inte alls på mig. Mer eller mindre helt verkningslöst. Nu tar jag Pulmicort som inflammationsdämpande och Bricanyl vid astma (vilket inträffar väldigt sällan). Vissa särskilt tuffa pollensäsonger så har jag även tagit Lomudal 20 minuter före träning.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.