Löpning Kost & Näring 35 inlägg 4011 visningar

Bestäm ert egna optimala kosttiillskott

1985 • Pussen
#1
12 januari 2014 - 17:21
Gilla
Om vi tänker att ni är på en nivå där ni har koll på kosten, ni får i er den energi ni behöver för att prestera bra, ni sover ordentligt, ni har periodiserad och planerad träning över en hel säsong och ni tävlar med jämna mellanrum.

Är det i det här läget någonstans som ni känner att något inte räcker till? Något som krånglar?
Det kan vara allt ifrån ledvärk, bråkande mage, energibrist efter en viss tid/distans, trötthet under en viss del av ett lopp eller hela vägen, svårt att sova efter ett sent träningspass, spykänsla vid minsta lilla tröskelträning etc.

Ett kosttillskott är just ett tillskott och givetvis ska man ha koll på grunderna först och främst. Men det finns tider och tillfällen där tillskott av olika slag är väl befogat.

Hur skulle ert egendesignade favorittillskott se ut och för vissa tillfällen ska det användas?

Ex. Något mot krampkänningarna i vaderna vid stigningar, Något mot den trötthet sm slår in varje gång jag kommer till den där bron borta vid det gula huset, någonting som hjälper mig somna och sova bättre dagen innan tävling etc etc.

< < < 1 2 > > >
Magnus
Stockholm
#2
12 januari 2014 kl 18:42 Redigerad 12 januari 2014 kl 18:42
Gilla
"Ex. Något mot krampkänningarna i vaderna vid stigningar,"

- En del tror att magnesium hjälper mot kramper men jag tror det till delvis är en myt och oftast handlar det mest om för dåligt tränade muskler, och ev eloktolytbrist i slutet av tex marathonlopp.

" Något mot den trötthet sm slår in varje gång jag kommer till den där bron borta vid det gula huset"

- Låter mer som ett mentalt problem, att visualisera kan hjälpa

" Någonting som hjälper mig somna och sova bättre dagen innan tävling etc etc".
- Melatonin har hjälpt en del, men det finns inte som recepfritt i Sverige. Annars handlar det om receptbelagda medel, och då får du tala med en läkare.
1985 • Pussen
#3
12 januari 2014 kl 22:04
Gilla
Delen med mineraler och kramp är väl ganska ihålig och på elitnivå skrotad även om många motionärer fortfarande trycker i sig div mineraler i tron att det minskar kramp.

Den troligaste orsaken till kramp i dagsläget är en ändrad neuromotorisk kontroll som uppstår då musklerna blir trötta. Det kan mycket väl finnas en eller flera förklaringar till men ingen som forskningen lyckats identifiera ännu.


Nu tror jag dock att du missade mitt "Ex" i början på sista stycket, det där var bara valfria exempel som dök upp ur huvudet i samma sekund som jag skrev meningarna, det kunde mycket väl stått andra saker där, det var som sagt bara exempel och inga frågor i sig :)

Själva frågan är skriven strax ovanför, det kan ha varit lite klantigt ser jag nu då frågan kanske skulle varit längst ner i inlägget men hur som helst, vi gör ett nytt försök.

Hur skulle ert egendesignade favorittillskott se ut och för vissa tillfällen ska det användas?
1985 • Pussen
#4
12 januari 2014 kl 22:08
Gilla
Eftersom jag som sagt sitter som produktutvecklare på Umarasports så jobbar jag med det här. Även om jag håller mig uppdaterad på vad forskningen säger, vad som är nytt just nu och det senaste åren etc etc så vill jag/vi inte tappa kontakten med folket.

Ett problem är till för att lösas, vi kan bara hjälpa till vid vissa områden men först måste vi kartlägga dessa områden ordentligt och vad är då bättre än att fråga folket.

Så det blir för min del en brainstormingtråd för nya produkter som samtidigt tillåter er att vara med och bestämma över "vad är det jag verkligen saknar". Därefter är det upp till oss att se hur det går att lösa rent praktiskt.
Corben Dallas
1978 • Göteborg
#5
13 januari 2014 kl 19:44 Redigerad 14 januari 2014 kl 14:27
Gilla
Jag tror det finns tillräckligt. :) om du inte pratar om uppfinna nytt såklart, men då är nog ditt utgångsläge bättre som jobbar med det, än någon random snubbe på ett forum.
Men att hitta på nåt nytt "hopkok" som säljer är väl ingen dum ide såklart.

Men det mesta eller allt egentligen hittar man väl i vanlig mat.
Men det är inte lika roligt som en plastförpackning i roliga färger och tryckta superlativ på. :)
1985 • Pussen
#6
14 januari 2014 kl 22:11
Gilla
Ja men det här vill jag ha som en brainstormingtråd där folk snarare tipsar om saker de vill lösa. Jag säger inte att kosttillskott kan lösa alla problem men det kan ju kanske underlätta något här och där.
Det är väl klart att det är bra att hitta en produkt som säljer, det finns gott om produkter med tveksam innehållsförteckning, icke verksamma substanser etc etc och jag räknar absolut inte med att vanligt folk har koll på vad som är verksamt och inte. Precis som jag inte har koll på vilken grävaggregat till min traktor som fungerar bäst, men det finns folk som kan sånt och då frågar jag dem.

Ja du hittar kolhydrater i vanlig mat, du hittar beta-alanin i t.ex kyckling, du hittar citrullin i vattenmelon osv. Men det är som att jämföra äpplen och päron. Om jag frågar efter den bästa bilen gällande krocksäkerhet och du rekommenderar en cykel så har du hjälpt mig hitta ett transportmedel men det stannar där.
Och nej kosttillskott är inte nödvändigt för någon, det är inte ens värt att lägga pengar på för en del, men det är inte de personer jag vänder mig åt. Jag vill ha de människor som får hjälp av ett kosttillskott. Säg de som kör ultradistanslopp på 24h, för att de inte ska behöva stanna, ta fram stormköket, laga mat och sedan fortsätta så skulle jag rekommendera en sportdryck. Dels sparar de tid som de kan lägga på vettigare saker såsom sömn, de förbättrar sin återhämtning och kan med största säkerhet prestera bättre.

Forskningen är väldigt på det klara med att vissa tillskott kan höja din prestation som idrottare på ett eller annat vis, det är inget snack om saken. Men det betyder inte att alla ska köpa det, det hela beror ju helt på hur hårt du satsar.

Om du gillar plastförpackningar eller inte är ganska oväsentligt, det är insidan som räknas ;)
Anders Hasselgren
1969 • Göteborg
#7
15 januari 2014 kl 15:39
Gilla
Vilka tillskott har visat sig höja prestationen ? Jag trodde det var allmänt känt att tillskott orsakar toxiska effekter i kroppen, alltså då man inte äter den ursprungliga råvaran. Är själv ultralöpare och under 100miles lopp skulle vissa tillskott vara förödande. Men inte riktig ekologisk mat.
1981 • Örebro
#8
15 januari 2014 kl 18:05
Gilla
Koffein är väl rätt välkänt att det ökar prestationen, t ex?
1981 • Örebro
#9
15 januari 2014 kl 18:05
Gilla
Inte för att koffein ersätter ekologisk mat direkt :-)

1979 • Bonnarp
#10
15 januari 2014 kl 20:40
Gilla
Äpplakaga med vaniljsås, sen blanda dextrosol med vattnet från potatiskokning.
Gott äta, drickat smakar skit men funkar som fasen. Kasta i litta salt i drickat annars med.
1985 • Pussen
#11
15 januari 2014 kl 22:07
1 Gilla
Anders - Det är många som har bevisad positiv effekt. Men det är inte alla som har en sådan effekt att det är värt kostnaden om du inte är på elitelitnivå och då verkligen kan vinna genom att få ut det lilla lilla extra.

Men de substanser som har en bevisad effekt (bevisad i det här faller är att över 90-95% av alla studier som undersökt om substansen har en prestationshöjande effekt faktiskt har kunnat påvisa en sådan:

Kolhydrater där blandningen glukos/fruktos är överlägsen i ration 2:1 upp till maximalt 109gr/h, någon studie har testat intag upp mot 120gr/h och det har funkat men det är gränsfall vad magen klarar och om magen börjar bråka så sjunker prestationen (obviousely).

Koffein, Beta-Alanin, Citrullin, L-Arginin, Ornithin är andra med klar bevisad effekt. Nitrat eller Betain är det nya och samtliga studier som undersökt detta har funnit en effekt, de har dock testat rödbetsjuice som är rikt på nitrat och betain vilket gör att man inte kan dra en slutsats att det är det ena eller det andra som höjer prestationen, det kan ju även vara mixen som har effekt.

Det är allmänt känt pga okunskap, på samma vis som folk tror att man blir tjock om man äter efter 18.00, att insulinutsöndring gör att du matar in fett i fettcellerna, att eskimåfolket i dagsläget fortfarande bara äter säl och bär och att om du trär en nylonstumpa över en svartvit tv så får du färg ;)

Var har du fått informationen ifrån att under 100milslopp så är tillskott förödande och på vilket sätt? Jag är kritisk men inte nitisk, jag lyssnar gärna på allas åsikter och väger och funderar på dem.

Jag skulle ALDRIG klanka ner på folk som inte har kunskapen om hur vår kropp fungerar ner på cellnivå, det vore helt befängt att tro att alla har den kunskapen. Men jag utbildar gärna och för diskussioner

Sen som en punchline så vill jag att du Anders funderar på vad som skiljer t.ex järntabletter från det järn du finner i t.ex rött kött.
1985 • Pussen
#12
15 januari 2014 kl 22:09
Gilla
Fredrik - Det där låter som något med gott om energi, dvs det funkar garanterat alldeles utmärkt.

Tänk dock på att det är inte alla som orkar springa t.ex Stockholm maraton med en skål äppelkaka med vaniljsås i händerna och en flaska saltat potatisvatten i vätskebältet. Även om det ger mig en riktigt rolig bild på näthinnan just nu :D
Anders Hasselgren
1969 • Göteborg
#13
15 januari 2014 kl 22:43
Gilla
Ett problem är ju pengarna, vad tjänar man på att promota ekologiska apelsiner? Men jag själv trycker ju i mig Hammers gel ibland, och jag har inte ens tittat på vad de innehåller...Nåt sött i alla fall....
Johan Pihl
1975 • Olofstorp
#14
15 januari 2014 kl 22:47
Gilla
Insulinus: förutom olika typer av kolhydrater och koffein, så har jag extremt svårt att tro att dom andra tillskotten du nämner skulle ha bevisad effekt enligt ditt kriterium ovan, förutsatt att man har en vettig kosthållning givetvis.
Anders Hasselgren
1969 • Göteborg
#15
15 januari 2014 kl 22:50
1 Gilla
Men om jag ska försöka hålla tråden... Jag tror det viktigaste för dom som utvecklar nya grejer att stoppa i sig är att faktiskt kunna erbjuda nån form av ickesyntetisk smörja. Även om jag köper en gel så vill jag helst känna att det här är bra grejer, någorlunda naturligt, och företaget som står bakom produkten tar sitt ansvar vad gäller miljö, arbetares villkor osv.
Anders Hasselgren
1969 • Göteborg
#16
15 januari 2014 kl 22:58
Gilla
Fredrik, den där äppelkaksblandningen funkar ju, riktigt bra grejer. Och allt kan vara ekologiskt.
Anders Hasselgren
1969 • Göteborg
#17
15 januari 2014 kl 23:33
Gilla
Ursäkta, tredje inlägget på kort tid. Insulinus: Tror nog att du har total koll på det du säger. Du är mer påläst än jag. Om jag ska vara ärlig så stödjer jag mig nästan uteslutande på vad jag själv upplevt funkar eller inte funkar under ett ultralopp. Jag uttryckte mig slarvigt. Kan väl rekommendera Bikarbonat mot illamående och sura uppstötningar som kan komma efter så där en 12 mil....Funkar i alla fall på mig.
Kinsei
1974 • Malmö
#18
16 januari 2014 kl 08:42
Gilla
De saker jag gärna tar i tillskottsform är d-vitamin och järn. Utöver det kan jag tänka mig omega-3 och på säsongsbasis kanske något uppiggande om det finns något som funkar (i stil med rosenrot eller ginseng). Kunde man fått detta i en enda kapsel hade jag lätt köpt den för att slippa en massa tablettburkar och för att slippa en överdosering av sådant jag inte behöver eller vill ha, som folsyra, villet det lät blitr om man tar multivitamintabletter.

1985 • Pussen
#19
16 januari 2014 kl 09:31
Gilla
Johan - Beta-Alaning är väl utforskat et med, det släpptes en Meta Analys senast 2012 som gick igenom resultaten på 57 olika mätningar som fanns fram tills den dagen. Beta Alanin är dock för uthållighet, det är inte en substans som ökar din maxprestation när du gör ett maxlyft i marklyft t.ex.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22270875

Det har kommit 3-4 studier sedan 2012 också. Den senaste tittade på vilken underhållsdos som behövs i muskulaturern efter att du har buffrat upp nivåerna av karnosin.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24389513

Som ett exempel kan jag berätta att för att få i dig 179gr beta-alanin krävs det att du äter i runda slängar 298kg kycklingkött. Det här är en av anledningarna till att man har en del substanser som kosttillskott inom sjukvården, läkemedelsbranschen och numera även kosttillskottsbranschen.

För diskussion gällande de andra substanserna såsom citrullin så skicka mig ett pm, annars blir det här världens längsta inlägg snart. ;)

1985 • Pussen
#20
16 januari 2014 kl 09:37
Gilla
Anders - Supertack för dina svar, det är sådana här tips jag i letar efter. Bikarbonat är jätteintressant och det är ett av de tillskott som också har en bevisad effekt, till och med en väldigt bra effekt. Dock krävs det allt som oftast intravenös tillförsel av det då du kommer spy upp det långt innan du får i dig såpass stora doser så att du har en riktigt bra effekt av det. Men givetvis har det en effekt i mindre doser också.
Vi sitter just nu och kollar på alternativ till hur man kan få i sig bikarbonaten utan att få kväljningar så vi jobbar på detta. Ingen annan har löst det på ett bra sätt så då ser vi det som en underbar utmaning :D

Det är jättebra sagt om att företagen ska ta sitt sociala och miljömässiga ansvar. Vi jobbar stenhårt med detta också. Grunden är självklar - Kvalitet före kvantitet.
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.