9 januari 2014 kl 09:43
Andreas, jag tycker inte man har någon nytta av en formel som ofta visar lite fel och ibland mycket fel. Då är det bättre att gå på känslan eller något annat direkt i stället för att börja med nåt som bara är statistik (typ "prova 42 i skor, det är medelstorleken för herrar") och sen ändra sig när det känns fel. Då är det ju ändå känslan man går efter, fast med en omväg.
"Prattempo" ligger väl lite högre än lågpulstempo men begreppet funkar för det är fysiologiskt grundat och bottnar i personen själv. Fråga ultralöparna eller läs exv Lydiard så får du säkert tips om nåt mått på lågpuls som kommer från personen själv, inte nåt medelvärde.
Sen finns det en hel rad annat som gjorde att jag avfärdade Masffetone sedan jag läst hans utläggningar, bl a att en enda gnutta lite högre puls i en backe skulle förstöra hela träningen. Trams utan vetenskaplig/fysiologisk grund.
Överhuvud taget har jag svårt för dogmatiker, verkligheten är nästan alltid komplex. Dogmatiker som plockar vissa bitar från rådande vetenskap, sen bygger en hemsnickrad teori och vägrar vika från den ska man akta sig för.
Riktig vetenskap omvärderas hela tiden, ibland kastas den över ända för att nån grundtanke inte höll. Det räcker inte att somligt är rätt eller ens att det mesta är rätt, teoribygget måste hålla ihop och stämma med det man kan mäta och observera.