5 januari 2014 kl 18:00
Excentriska tåhävningar is the shit, säger jag bara.
http://www.youtube.com/watch?v=T-1ofnRHNLoUpp på båda, ner långsamt på ena. 2x15 på varje fot. Kör även om det gör ont. Du kommer märka direkt efter övningen att det känns bättre och rörligare i hälsenan. Enligt min sjukgymnast kan man komplettera med att massera hälsenan efteråt, typ en minut på varje fot. Dvs, sitt så att foten hänger fritt, tex dra upp den i knät, och "flytta" hälsenan fram och tillbaka i sidled, mjukt så klart, inga ryck liksom, men gärna ganska kraftfullt. Ta t ex tag i den på två ställen och tänk att du försöker böja den till ett S. "Bråka med den, helt enkelt" (citat: sjukgymnasten).
Har hälsenor som krånglat periodis genom livet. Detta är det enda jag hittat som faktiskt funkar, och relativt fort.
För mig återkom hälseneproblemen när jag bytte skor till ett par med längre drop (från 12mm till 4mm). Och då hade jag ändå preppat en hel del innan med excentriska tåhävningar i förebyggande syfte. Men det är ju logiskt på ett sätt, lägre drop innebär säkert många fördelar, men ofrånkomligt också en större belastning på hälsenorna.
Efter att ha försökt ett tag med att långsamt säkna droppet men ändå hela tiden få tillbaka hälsenebråket, gav jag upp. Bättre att köra med det som funkar än det som inte funkar, och skita i modet med lågt drop. Mina ben gillar det inte, då får det vara så.
Eftersom jag inte ville betala dyra pengar för nya löparskor, klippte jag av hälen från en tunn sula på en annan sko och la in under löparskons innersula. Gjorde att hälarna höjdes ca 3-4 mm vilket var det enda som behövdes. Det har funkat bra för mig, därmed inte sagt att det är så för alla. Gillar man lågt drop och har hälsenor som klarar det kan man så klart köra på det. Men har man känsliga hälsenor tycker jag man ska vara försiktig, och fråga sig om det verkligen är värt det.