Löpning Skador & Rehab 29 inlägg 6108 visningar

Smärta i hälsenan?

1987 • Göteborg
#1
20 november 2013 - 14:08
Gilla
Hjälp mig nu experter!
Har efter måndagens löpning på 17 km ont i vänster hälsena(eller ja, nu börjar det kännas även runt omkring). Det gör ont när jag går enbart. Det känns just när hälen träffar marken.
Har tränat idag utan så mycket som en känning. Jag vet att jag tog i lite väl mycket i måndags.
Fick även ont i bäckenet men den smärtan har jag inte känt av sen dess.

Vad tror ni detta är? Överansträngd? Har var hos en osteopat ett par gånger (flera årsedan dock) och där fått höra att jag har olika långa ben och fick övningar att göra som jag självklart slarvade med.

Vad gäller nu, vila? Eller köra på? Som sagt känns ingenting när jag springer vilket är märkligt.
< < < 1 2 > > >
Jonny Boysing Ottosson
1959 • Sibbhult
#21
24 november 2013 kl 11:57
Gilla
De som inte redan fått problem med sina hälsenor,Bör absolut också köra tåhävningar i förebyggande syfte.
Som jag skrev innan har jag haft problem i ca ett år med min hälsena,kunde knappt springa alls ett tag,Hälsenan var riktigt öm och svullen,Men envis som jag är sprang jag ändå och körde en jäkla massa tåhävningar,Som sedan gav resultat,Men det var segt rejäla problem i ca ett år.Men idag nästan helt besvärsfri,kör tåhävningar 2x15 i trappa var gång jag varit ute på ett pass.
1987 • Göteborg
#22
24 november 2013 kl 22:16
Gilla
Jäklar Robert! Har de senaste bara kört 45 stycken då jag har sån träningsvärk i vaderna. I artikeln står att man ska köra med vikter (ex på ryggen) om man inte känner i hälen men vetefasen om jag klarar det haha. Kan inte gå normalt när jag vaknar på morgonen, trots stretch efteråt.
Robert Vestberg
1983 • Sundsvall
#23
24 november 2013 kl 22:22
Gilla
Det är lite tråkigt men tar inte så fasligt mycket tid. Ett set om 180 st tar typ 5-10 min. Om du får sån träningvärk kanske du ska ta det lite lugnt till en början. Du skulle ju t ex kunna köra tvåbenta tåhävningar. Vikter tror jag inte är nödvändigt.
1975 • Västerås
#24
26 november 2013 kl 16:00
Gilla
Varför påverkar en lägre drop hälsenan? Tänkte om det är höjden på skon borde det bli typ samma sak som att lägga i en hälkil i skon på några mm...vore intressant att veta vad det är som påverkar och varför?
1967 • Västra Frölunda
#25
26 november 2013 kl 18:01
Gilla
Fredrik: jag tror det är så att med hög drop landar man lättare på hälen och absorberar stöten med skelettet och de större musklerna.

Vid låg drop landar man lättare längre fram på foten och stöten absorberas mer i böjningen vid fotleden och då får vader och hälsenan jobba. Därför rekommenderar skotillverkarna långsam tillvänjning av skor med låg drop.
1975 • Västerås
#26
27 november 2013 kl 09:22
Gilla
Tack för svaret :)
Pär M
1969 • Umeå
#27
27 november 2013 kl 09:39
Gilla
hällkill är skönt att ha
Ulf Williamsson
1960 • Otterbäcken
#28
5 januari 2014 kl 17:36
Gilla
Det var många kloka ord från olika löpare,jag börjar med tåhävningar direkt.
Tack !
Åsa
1978 • Tyresö
#29
5 januari 2014 kl 18:00
Gilla
Excentriska tåhävningar is the shit, säger jag bara. http://www.youtube.com/watch?v=T-1ofnRHNLo
Upp på båda, ner långsamt på ena. 2x15 på varje fot. Kör även om det gör ont. Du kommer märka direkt efter övningen att det känns bättre och rörligare i hälsenan. Enligt min sjukgymnast kan man komplettera med att massera hälsenan efteråt, typ en minut på varje fot. Dvs, sitt så att foten hänger fritt, tex dra upp den i knät, och "flytta" hälsenan fram och tillbaka i sidled, mjukt så klart, inga ryck liksom, men gärna ganska kraftfullt. Ta t ex tag i den på två ställen och tänk att du försöker böja den till ett S. "Bråka med den, helt enkelt" (citat: sjukgymnasten).

Har hälsenor som krånglat periodis genom livet. Detta är det enda jag hittat som faktiskt funkar, och relativt fort.
För mig återkom hälseneproblemen när jag bytte skor till ett par med längre drop (från 12mm till 4mm). Och då hade jag ändå preppat en hel del innan med excentriska tåhävningar i förebyggande syfte. Men det är ju logiskt på ett sätt, lägre drop innebär säkert många fördelar, men ofrånkomligt också en större belastning på hälsenorna.

Efter att ha försökt ett tag med att långsamt säkna droppet men ändå hela tiden få tillbaka hälsenebråket, gav jag upp. Bättre att köra med det som funkar än det som inte funkar, och skita i modet med lågt drop. Mina ben gillar det inte, då får det vara så.

Eftersom jag inte ville betala dyra pengar för nya löparskor, klippte jag av hälen från en tunn sula på en annan sko och la in under löparskons innersula. Gjorde att hälarna höjdes ca 3-4 mm vilket var det enda som behövdes. Det har funkat bra för mig, därmed inte sagt att det är så för alla. Gillar man lågt drop och har hälsenor som klarar det kan man så klart köra på det. Men har man känsliga hälsenor tycker jag man ska vara försiktig, och fråga sig om det verkligen är värt det.
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.