Löpning Skador & Rehab 11 inlägg 8110 visningar

Smärta i smalben

Andreas Bergholtz
1989 • Lidingö
#1
22 augusti 2013 - 09:41
Gilla
Hejsan!

Jag letade runt lite i forumet, men hittade ingen som hade direkt samma problem som jag. Är ni bättre på att leta, skicka gärna en länk. Tack.

När jag löper känns det bra. Det gör inte ont, jag känner inte att jag gör nåt fel & jag ökar i god takt min kondition. När jag sen kommer fram till mitt mål & slappnar av så får jag ont i benen direkt. Det brukar lägga sig efter en dags vila, men löper jag den 3:e dagen så kommer smärtan tillbaka efter det passet & håller i sig hela veckan. Det är på en specifik punkt, samma punkt på båda benen som gör ont om jag trycker på det.

Smärtan är väldigt liten dagarna efter löpturen, men det räcker med att jag springer 10 steg till bussen på morgonen så gör det ont i flera timmar innan det lägger sig igen. Jag bifogar en bild för att visa exakt vart det gör ont. http://imgur.com/ZRDhOyp

Jag var tidigare idrottare på hög nivå som motionerade 5 - 6 dagar i veckan. Efter jag slutade så har jag inte motionerat kontinuerligt på 5 - 6 år & det är först nu jag verkligen kommit igång.

Så, kan det vara ovana? Fel skor? Felaktigt löpsteg? Att jag springer på asfalt?

Alla tips & teorier är välkomna & tack på förhand!

/Andreas
#2
22 augusti 2013 kl 10:01
Gilla
Detta är sk benhinneinflammation, typisk löparåkomma. Det finns de som menar att det faktiskt kan förekomma mikrofrakturer i smalbenen vid denna symptomatologi ( dvs smärta på framsidan av skenbenet (tibia) vid eller efter löpning.) Ett enda råd: SPRING INTE! kör crosstriner/cykel el likn tills det har gått över helt, annars blir du bara successivt sämre. Låt det ta tid ( 6 veckor).
Nils
1991 • Hägersten
#3
22 augusti 2013 kl 11:12
Gilla
Känner igen symptomen. Jag skulle råda dig till att inte sluta löpa helt, för mig har det blivit bättre av att jag fortsatt springa men mer sällan. Smärtan avtar successivt. Däremot kan det ju vara bra att köra alternativ träning om man inte vill dra ner på antalet träningstimmar. Men lyssna på kroppen lite lagom mycket är ju alltid ett gott råd; man får akta så man inte förhastar sig.

Sen gäller det att vara noga med streching och även isbehandling kan hjälpa!
Magnus
Stockholm
#4
22 augusti 2013 kl 11:21 Redigerad 22 augusti 2013 kl 11:22
Gilla
Som andra sagt, klassisk "benhinneinflammation", som är en slags överbelastningsskada till följd av "för mycket, för snabbt". För mig brukar massage längs med det onda området hjälpa, för att mjuka upp musklerna och mjukdelarna där. Förutom detta kan stretch av vadmusklerna samt tåhävningar hjälpa, för att stärka upp.
Andreas Bergholtz
1989 • Lidingö
#5
22 augusti 2013 kl 11:32
Gilla
Tack för alla svar! Det låter intressant vad ni säger & det känns som att det kan stämma.

Jag höll tidigare på med hockey. Jag var då målvakt på elit-nivå för juniorer & som jag sagt så har jag ju inte tränat sen dess. Så det skulle kunna vara en kombination av att kroppen är van vid mycket stretching vid träning som den kanske inte får nu, tillsammans med att jag kanske har svårt att förstå min begränsning.

Som målvakt var jag ju både van vid smärta & att alltid försöka ta ut mig till max. Så den belastningen jag utsätter mig för idag är i jämförelse med då ingenting, men för en nybörjar-motionär (som jag ju faktiskt är idag) så kanske det är på tok för mycket?
Christian
1980 • Gävle
#6
22 augusti 2013 kl 12:32 Redigerad 22 augusti 2013 kl 12:33
Gilla
Vibrationer är nästan alltid orsaken till skenbensinflammation. Alltså stöten som skapas när foten träffar underlaget. Undvik asfalt och andra hårda underlag. Kör alternativ träning under minst 6 veckor, och akta dig för att starta upp löpningen för tidigt. Stor risk att du får ta en ny viloperiod då. Vid fortsatt löpning så finns det risk för kronisk inflammation och t.o.m stressfrakturer. Många säger att det inte beror på vibrationer och att man ska fortsätta med löpningen, men läs på mycket i ämnet så tror jag du får en klar bild. Hade själv mycket problem med detta för ca 5 år sedan men är sedan dess borta och har aldrig återkommit. Stretch är också bra kan tilläggas.
Magdalena
1972 • Tumba
#7
22 augusti 2013 kl 13:32
Gilla
Superviktigt att ha bra skor som stötdämpar ordentligt om man har problem med benhinneinflammation! På 90-talet tränade jag på Friskis&Svettis 3-4 ggr/vecka, men blev till slut tvungen att sluta med det pga den träningsformen innehåller så mycket jämfotahopp på deras pass. Spelade till slut ingen roll hur bra skor jag än skaffade, det räckte med ett enda ynka hopp så smärtade det vansinnigt mycket...
Började sen med löpning istället, och det har funkat bra för mig, men då och då får jag ändå ont i benhinnorna, och då beror det oftast på att löparskorna börjar bli lite gamla (drygt ett år håller dem, inte mer). När jag sen köper nya så går det snabbt över. Kan även bli så efter vinterns inneträning på löpband och man sen börjar med uteträning på asfalt under våren...pga asfalten är hårdare än bandet. Bättre att "mjukstarta" uteträningen med att springa på grus, så att benen vänjer sig, och då brukar benhinnebesvären hålla sig borta iaf för min del.
1972 • Tyresö
#8
22 augusti 2013 kl 14:15
Gilla
Började springa förra året i mycket lugn takt (1-2 gång i veckan) och efter ett vinteruppehåll så satsade jag på 2-3 gånger i veckan. Denna ringa mängd blev för mycket och sakta men säkert ökade problemen med benhinnorna.

Jag gjorde följande i mitten av juni vilket löste problemen.
- Ingen löpning alls på två veckor.
- Nya skor
- Alltid minst två dagars vila efter löpning, oftast 3-4 dagars vila.

Förra veckan tänkte jag igen att nu skall det väl gå att springa lite mer och gick upp till att springa varannan dag (också lite längre än vanligt) och det ledde omedelbart till små känningar.

Man får inse att som nybörjare tar det tid. Känns också som att den individuella sårbarheten är mycket olika. Känner relativt otränade personer som direkt dragit igång 3 gånger i veckan utan problem.


#9
23 augusti 2013 kl 16:29
Gilla
Ja, det är verkligen mycket individuellt hur fort man kan öka träningsmängden. Jag skall springa halv-lidingö om en månad och har varit tvungen att pausa helt i två veckor nu pga av benhinnorna. För mig är det ffa passen över en mil som sliter, då får jag ofelbart ont på skenbenens framsidor
1988 • Ronneby
#10
16 oktober 2013 kl 21:20
Gilla
Hur har det gått för dig Andreas? Har du vilat från löpningen?

Ursäkta om jag lånar din tråd lite men jag tror jag också håller på att få problem med benhinnorna, en överansträngning skulle jag gissa på.
Kan iofs löpa på bra, det gör inte ont men är ändå nått som känns på/vid smalbenet, nått som liksom stör. Gör inte heller ont efteråt men det känns ibland.
Jag har alltid gillat att springa på asfalt och det funkar bättre än grusväg för min del men antar att jag ökat kilometrar för fort. Bör jag vila helt från löpningen eller räcker det att bara trappa ner? Va tror ni?
Jag har ett lopp jag ska springa om 2.5 och tanken är att ta det rätt lugnt med löpningen tills dess, bara nått pass.
1952 • Varberg
#11
17 oktober 2013 kl 15:33
Gilla
Ordet benhinneinflammation används ofta för två helt olika tillstånd - tibia stress syndrome och compartemtsyndrom vilket är två helt olika saker och hanteras helt olika.
Om vi tar det som är vanligast med smärta på framsidan av själva benet (tibia stress syndrome) så tror jag inte att vila hjälper om man vill fortsätta att springa. Man behöver skapa en förändring i löpteknik och/eller skor. Vissa skapar förändringen genom att byta underlag och det kan säkert fungera. Personligen tycker jag bra asfalt är bäst då det ger möjlighet att jobba med tekniken renodlat. När det gäller skor kan Hoka-konceptet vara värt att prova. Har på nära håll sett hur det har löst ett mångårigt problem där det mesta prövats.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.