Löpning Kom igång 78 inlägg 4600 visningar

Om Philippe Maffetone är Gud, är Janne W hans profet och Peter H Jannes apostel...

Johan Bäck
1971 • Örebro
#1
30 juni 2008 - 01:49
Gilla
Jag har en medioker träningsbakgrund som vuxen: några veckors hårdköra - skada - månaders rehab o vila. Hårdköra - skada - vila...

Jag har nu suttit några nätter o läst mastodonttrådarna om Maffetone-träning och insett att det borde vara något för mej. Skaffat den svenska boken (kommer i nuläget inte på vad den heter) och räknat ut mitt MAF-värde. Har nu fått klartecken från ekonomichefen att inhandla pulsklocka för seriöst satsande på maffetone.

Nu till själva frågan: ska jag bara snöra på mej klockan och ge mig ut o kubba nån timme med pulsen under 138 några gånger i veckan eller ska jag följa nån plan? Hur ser en sån plan ut? Janne, Peter, ni andra hjälp mej!
< < < 1 2 3 4 > > >
Henning Looström
1973 • Lund
#2
30 juni 2008 kl 06:48
Gilla
...Och jag är ormen i lustgården!
Peter H Nilsson
1966 • Karlstad
#3
30 juni 2008 kl 08:55
Gilla
Jag är bara en fanatisk sektmedlem. :-)
Janne är den som kan det här och också kan förklara hur o varför.
Men sen finns det ju grader i helvetet också. När jag går in i lågpuls nu så kör jag mina pass under 140, oavsett när o var jag springer.
Följer man ett maffe-program ska det väl göras maffetest o sånt då o då, x antal minuter per pass osv.
Jag litar på Janne, det kommer snart vägledning till folket..
1969 • Upplands Väsby
#4
30 juni 2008 kl 11:05
Gilla
Haha kul rubrik... fast profeter finns det nog tillräckligt, men inte här hoppas jag. Tycker vi håller oss jordnära :-) Dvs bäst att bara fortsätta vända och vrida på allt med kritiska ögon. Om det visar sig vara slöseri med tid så får det vara, ger det något så kan det vara värt att gräva vidare i.

Är själv den förste att skriva under på att det till exempel finns vissa problem med 180-metoden, men trots det så har metoden och själva långpulskonceptet lyckats sparka nytt liv i löpningen för egen del och även många andra.

Jaja stora ord, men hur ska man annars uttrycka det. Det råkar bara vara så. Finns helt klart något i det hela. Eller så kanske det bara är en enda fet placebo-effekt, vad vet jag (om nu placebo funkar på slowtwitch-fibrer).

Jo... vad var frågan? :-)

Vad planen är? Kortfattat så är det så enkelt som ja, på med klockan och ut och spring. Långsamt och gärna länge. Behagligt tempo. Gör ett MAF-test var tredje eller fjärde vecka. Bli starkare, uthålligare. Öka mängden lite i taget. Om farten börjar öka efter någon vecka trots att du hela tiden springer i samma låga pulszon så betyder det att det funkar. Bara att fortsätta. Går bra att varva med klassisk intensivare löpträning emellanåt.

Sen tillkommer alla detaljerna, sånt som ingår i en långsiktig plan; MAF-testet som sagt (viktigt av många anledningar), kosten (ät mindre socker, mera blandade fetter - kan bli mer justeringar i maten än man tror), minska på stressen (kroppen svarar bättre på fysisk stress i träningen om den slipper tackla extra livsstress samtidigt), plus alla indirekta detaljer (har jag nytta av lågpulsandet om jag senare ska springa milen i maxtempo? osv)... kan bli aningen för mycket att ta upp i en tråd på en gång. Sen är det som Peter skriver, finns ju grader i helvetet... Men är det lite mer specifika frågor om en viss del i det hela så ska det nog gå att svara hyffsat enkelt.
1954 • Högsjö
#5
30 juni 2008 kl 13:21
Gilla
Oj vad sugen man blir!Jag beställde boken nu idag.
Har haft pulsklockan sedan i mars men alldrig testat den i träning.Har dock tagit ner tempot på långpassen .
Börjar nog efter 5/8 då jag springer kvartsmaran i Katrineholm.Vill just nu inte störa min träning med något nytt och det skulle väl knappast ge någon effekt på 6 veckor?eller?
Sen gör jag nog en seriös satsning på 7-8 månader med siktet på några halvmaror under 2009.
Johan Bäck
1971 • Örebro
#6
30 juni 2008 kl 14:20
Gilla
Alltå: pulsklocka MAF-test, ut å löp...
Boken heter förresten "Träna för livet " och ger egentligen ingenting nytt om man följt TRÅDARNA. Den sparkar bara in öppna dörrar av typen: "det är nyttigt att träna, gör det".

Den förklarar Maffetone-metodens uppkomst och grunder på ett bra sätt, men det är i del 2 när man ska inleda ett eget träningsprogram som det blir problem - han beskriver för en HELT otränad person hur man ska träna dvs man ska börja med promenader korta som 20 minuter och efter några veckor (kanske månader!) öka tiden till 30 minuter...

För närvarande blandar jag löpning och gång i ca trekvart inklusive uppvärmning. Ute tre gånger i veckan med veckomängder på ca 20-25 km.
Jag siktar på att i december börja följa AS "4-timmarprogram" på marathon.se (inte nödvändigtvis springa sthlm).

Nu konkretiserar vi frågan: ungefär hur långa pass ska jag börja med? ska jag redan nu göra nåt av passen lite längre eller ska jag initialt köra tre lika långa pass? Hur mycket ska jag öka i veckomängd?
1969 • Upplands Väsby
#7
30 juni 2008 kl 16:11
Gilla
Johan B: Eftersom du redan håller igång bra så skulle jag föreslå MAF-pass på minst en timme. Grejar du så småningom längre pass så kan du ha ett längre pass på uppåt 1.30 en gång i veckan. Tre pass i veckan räcker för att ge bra resultat.

Sprang i början själv 20 km/vecka första månaden. Ett pass på minst en timme var tredje dag ungefär. Det räckte för att dra igång en bra utveckling då.

Öka förstås lite i taget. Löpning i lågpuls är visserligen ganska skonsamt, men ändå bra att ta det försiktigt. Fast det är bara att känna efter - kommer du hem efter ett MAF-pass och det knappt känns någonstans så kan du lugnt springa en kvart längre nästa gång.

Herman: låter som det är bättre att vänta. Lågpulsträning lämpar sig bäst som basträning och du har ju ganska nära till lopp. Är nog bäst att fortsätta med det upplägg du har nu och prova på lågpulsträningen i lugn och ro senare, efter halvmaran.
1954 • Högsjö
#8
30 juni 2008 kl 16:16
Gilla
Tack !Ja då tänkte jag nog rätt med att vänta lite. Men kommer definitivt att prova under höst och vinter då jag inte planerat att tävla något.
Johan Bäck
1971 • Örebro
#9
30 juni 2008 kl 22:16
Gilla
Ekonomichefen är på rekreationsresa till den kungliga huvudkomunen och det finns vissa indikationer på en liten kärleksgåva för sisådär 1500 bagis - ungefär exakt vad en Suunto T3c kostar...
..om så är fallet kommer ett första MAF-test att göras vid pass GIH gummibana på onsdag eller senast torsdag:Rapport kommer!

Janne W: tackar, det låter som något jag skulle kunna börja med. Men om det nu skulle vara så, med småbarn o allt, att man inte kan vara borta en timme, utan bara har en halvtimme, är det nån ide o köra maffe då eller ska jag köra "kvalitet" (vad nu det är för en gammal tjockis som en annan) ;-)
Johan Bäck
1971 • Örebro
#10
11 juli 2008 kl 00:45
Gilla
Kärleksgåvan var inte hård och lät: det var träningskläder från den av Dasslerbröderna som inte har en katt i loggan...

...dock är en liten Garmin fr 50 beställd och skall uthämtas i morrn (läs för all del idag) och ett fullminant MAF-test skall göras fredag eller lördag.

Frågan om man kan köra maffe-pass på bara en halvtimme kvarstår... profeten... eller aposteln... eller för all del vem som helst!!
1971 • Göteborg
#11
11 juli 2008 kl 10:58
Gilla
Önskar lägga till två frågor till MAF-gurun att svara på...
- Är det viktigt att ta km tider under hela passet?
Jag har endast tagit på rundan totalt.
- Ger denna träningsform bättre resultat om man väljer backigare terräng än slät- mark?

(Tack för lånet av tråden)
Johan Bäck
1971 • Örebro
#12
11 juli 2008 kl 19:52
Gilla
Jag tycker gott o väl att denna kan bli Farbror Jannes nya Maf-tråd då de andra börjar bli lite väl långa ( det tog mej när sex timmar att noga läsa igenom dom två största!)

Var ute o provade nya lilla garmin 50 idag mest för o kolla. Helt okalibrerad fotpod missade den löpta distansen med bara 20 meter!

Nu till min MAF-fråga: när jag går över mitt MAF-värde (138) så måste jag ibland gå för o sänka pulsen. Hur länge ska jag gå/till vilket värde ska pulsen sjunka innan jag börjar kubba igen?
Su-San Oh
1972 • Saltsjö-Boo (Nacka)
#13
11 juli 2008 kl 20:46
Gilla
Varit på semester. Underbar titel på tråden! Från 6:33 min/km till 5:23 min/km på lågpulsande i 5 månader. Inspiration av Janne W. Su-San
Johan Bäck
1971 • Örebro
#14
11 juli 2008 kl 23:00
Gilla
Su-San: väldigt uppmuntrande, det finns alltså hopp för en gammal malaj...
Su-San Oh
1972 • Saltsjö-Boo (Nacka)
#15
12 juli 2008 kl 02:06 Redigerad 12 juli 2008 kl 02:12
Gilla
Johan: visst finns det hopp. Hade ingen träningsbakgrund - samt övervikt- innan jag började med joggandet 2007. (Skolgympan för 20 år sen är ju preskriberad...) Nu har jag tyvärr stagnerat i min utveckling av lågpulsfarten, men läser man Janne W:s sida så verkar det då och då komma några månaders platåer innan man utvecklas igen. För jag hoppas att 5:23 kan förbättras. Om inte, så är 5:23 bättre än 6:33. Distanserna blir ju i varje fall längre. Su-San
Redigering: stavfel.
Johan Bäck
1971 • Örebro
#16
12 juli 2008 kl 20:29
Gilla
(off topic) Su-San: med tanke på tiden på dygnet - jobbar du möjligtvis natt på ett sjukhus, kanske på en IVA - avdelning? Tidigare svar antyder det... *ler*
Su-San Oh
1972 • Saltsjö-Boo (Nacka)
#17
13 juli 2008 kl 11:39
Gilla
Hej Johan Bäck. Mycket off topic. Jobbar dagtid på operation. Någon dag i veckan på narkosmottagningen (bedömning av patienter inför op/ sövning/ ryggbedövning). Jourtid (dvs natt+ helg) på IVA+ op+ akutsökningarna. Samt ibland på förlossningen för ryggbedövningarna. Så, inte enbart IVA :) Därav tidpunkten om L-glutamin. Su-San
1969 • Upplands Väsby
#18
13 juli 2008 kl 17:48
Gilla
Johan B: hoho "farbror", den var bra (ja man är ju ingen ungdom längre :-))... All träning är bra träning, som jag brukar säga. Kan du bara komma iväg en halvtimme så är det ju bättre än ingenting. Om det sen är "kvalitet" eller inte får du avgöra själv. För mig är allt kvalitet, framförallt MAF-passen hehe.

Su-San: trevligt att det funkat bra. Skulle tippa att din lågpulsform kommer att utvecklas vidare i fin takt. Kroppen behöver bara ta paus ibland. 5:00 min/km nästa? :-)

Carin S: det räcker med tid totalt. Bara bra om man inte behöver tänka på tider under passet för sånt stressar, vilket kan påverka pulsen. Vad gäller underlag så tror jag på blandning. Plant, kuperat, en och annan backe...

Ett tips till er som stagnerar i lågpulsutvecklingen; visst går det bra att fortsätta jogga på och se om utvecklingen tar fart igen. Men det kan också vara läge att ändra lite i träningen, dvs blanda in pass med högre intensitet i några månader. T ex fartlek, intervaller osv om det känns skoj. Så länge 1/3 av träningen fortfarande går i MAF-zon så kommer ni inte tappa något av lågpulsformen.
1976 • Enskede
#19
18 juli 2008 kl 12:55
Gilla
Är det någon som haft positiv erfarenhet på viktnedgång med Maffetone-metoden? Su-San antyder det, och av vad jag har läst så verkar det ju jättebra, men vore kul att höra om nån som verkligen gått ner.
1976 • Enskede
#20
18 juli 2008 kl 12:57
Gilla
och varför är MAF-testet viktigt? Räcker det inte med att kolla vilken minuttid per kilometer man ligger på för att kolla hur man utvecklas?
< < < 1 2 3 4 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.