29 maj 2013 kl 21:26
Intressant diskussion det här. I likhet med dig Petter så testade jag nyligen isodieten, eller isokost, som relativt sett är en slags lågkolhydratskost.
Relativt eftersom det är betydligt mindre kolhydrater än vad medelsvensken äter. Men samtidigt betydligt mer kolhydrater än vad en LCHF-are äter. ISO-kosten innebär att cirka 33% ska vara kh, ca 33% protein och ca 33% fett, alltså ungefär lika energiprocent av alla tre.
Jag tyckte Iso verkade mer vettigt än LCHF eftersom man fick äta både frukt och bär och det också är mycket fokus på att få i sig bra fetter och bra kolhydrater. Kolhydraterna är huvudsakligen långsamma, mycket från grönsaker och baljväxter.
Jag ville också gå ner i vikt, eftersom jag under våren haft ett stort sötsug, ätit mycket godis, och gått upp i vikt. Plus att jag inte kunnat springa så långa sträckor som jag velat på grund av problem med skav och ont i ena skenbenet.
Jag pallade ISO-kosten i en vecka.
Gick jag ner i vikt som utlovat? - Ja, ungefär ett och ett halvt kilo.
MEN - jag var ännu mer sötsugen och kolhydratssugen än normalt, så det var riktigt jobbigt. Jag till och med drömde att jag åt hönökaka!
OCH så droppen som gjorde att jag valde att sluta med iso efter en vecka: under veckan blev det allt segare att löpa. När jag skulle springa efter sex dagar med isokost, så var det så segt att det var som om jag redan hade sprungit två mil, trots att jag bara börjat! Sprang bara 6 kilometer, men fick ändå gå på slutet!
Så....jag antar att de där 1,5 kilona jag gick ner mest berodde på att jag tömde mina glukogendepåer.
Skulle gärna vilja dämpa mitt sötsug, men verkar inte som att lågkolhydratkost funkar för mig.
Kanske borde testa med periodisk fasta i stället - någon som gjort det i kombination med träning?
Det gick nyligen en dokumentär i Vetenskapens värld på SVT där de tog upp just nyttan med antingen lågkalorikost eller fasta, eftersom det kan sänka nivåerna av insulin och tillväxtfaktorn IGF-1. Den senare menade de gör att cellerna inte återhämtas tillräckligt, om den är för hög. Och en kost med mycket protein gav tydligen högt IGF-1 också. Så det verkar ju tala emot både ISO-kost och LCHF, som väl båda ger mycket protein... Och ändå är ISO-kosten framtagen som en idealkost av tre svenska näringsfysiologer...
Thoughts? Comments? =)