23 juni 2008 kl 09:36
Jag vill inte avsluta något för att en auktoritet har sagt något. Jag är katolik, så jag gillar påvliga uttalanden, och Szalkai är en bra auktoritet, kanske t.o.m. en påve inom löpning för oss svenskar, men inte en anledning att avsluta en diskussion. Dessutom så är väl 60 min + upp- och nedjogg ungefär 100 minuter, eller hur?
Lena M: Jag menar inte att en definition av ett ord alltid är fastslaget en gång för alla. Det enda jag säger är att det inte går att använda sig av subjektiva definitioner, som exempelvis: "FÖR MIG är jogga samma sak som att springa" eller "För mig är ett långpass 5 mil eller längre" eller "För mig är långpass att springa runt huset". Min poäng är att man ska sträva efter definitioner som alla kan förstå och hålla med om, annars är det omöjligt att kommunicera.
Jag tycker inte att det är en bra definition att man ett långpass är 50% av vad man ska tävla på. Ett långpass måste ha en definition som de flesta upplever som långt, och eftersom olika människor springer olika fort så är det bättre att mäta tid än att mäta sträcka. 100 min tror jag att alla upplever som relativt lång tid.
Men upplevelse är inte allt. Vissa upplever minsta anträngning som lång. Därför måste man även titta på träningseffekten. Man kan inte kalla ett 60 minuter för ett långpass, eftersom man kan springa i 60 minuter på mjölksyratröskeln men inte längre. Vill man springa i mer än 60 min måste man helt enkelt ligga i en lägre zon, i den zon då man förbränner mer fett än kolhydrater. Då kan man springa längre än 60 min. Så i princip skulle man kunna kalla ett 70 minuterspass för ett långpass, eftersom man inte klarare det om man springer över mjölsyretröskeln. Men för att det verkligen ska bli en skillnad mellan snabbdistans och långpass så tycker jag ändå att 90-100 minuter är en bra gräns för alla. För kortdistansare är väl detta en bra tid, medan maratonlöpare måste öka den tiden till minst 120 minuter för att få resultat.
Förslag till definition på långpass: "100-200 minuters löpning/jogg, beroende på vilken sträcka man vill ha som mål, med fokus på att träna uthållighet snarare än prestationshöjning"