Löpning Skador & Rehab 7 inlägg 2961 visningar

Benhinneinflammation

margareta gahn
1981 • undenäs
#1
22 maj 2007 - 10:15 (Redigerad 31 december 2005 - 00:00)
Gilla
Hej, har börjat jogga lite lugnt, men var helt otränad, har varit ute 2 gånger i veckan sen i början av april. Har tagit det lugnt, men nu de två sista gångerna så har jag ont i smalbenen på framsidan, det låter som benhinnorna? Jag förstår att jag måste vila ett tag, när något gör ont. Men vad är behinneinflammation? Kan någon som haft det berätta? Självklart ska jag söka mer information på Google men... Särskilt undrar jag *hur länge vilade du/ni och finns det något man kan göra som hjälper?
1972 • Alingsås
Administratör
#2
22 maj 2007 kl 10:39 Redigerad 31 december 2005 kl 00:00
Gilla
Hej Margareta!
Benhinneinflamation är (i konkurens med löparknä) en av de mest diskuterade skadorna i forumet läs bla: http://www.jogg.se/default.asp?sida=forum&subid=405 och http://www.jogg.se/default.asp?sida=forum&subid=191 .

Själv har jag haft problem vid ett flertal tillfällen och har egentligen inte kommit på något klockrent tips. Just nu kör jag med.
- Stretching av hela benen med fokus på smalbenen ett par ggr om dagen när jag är skapligt varm i musklerna.
- Isbehandling av smalbenen efter varje löppass, jag drar 3-4 vanliga isbitar från foten upp mot knät tills de smällt (totalt 5-10 min).
- Smörjer smalbenen runt och på benhinnorna med ormsalva (linement finns på apoteket) morgon, kväll och ibland en gång mitt på dagen.

Den här behandlingen tycker jag funkar skapligt bra för mig, det blir gradvis bättre men det går sakta. Det kan nog kanske vara bättre att skippa löpningen ett par veckor och promenera istället och stretcha efteråt men jag är lite för otålig för det just nu.

När jag har haft problem tidigare har jag vilat i 4-6 veckor och behandlat med Voltaren/Ipren i gel eller tablettform men tycker inte det har funkat speciellt bra.

Sammanfattat tror jag benhinnorna behöver mycket cirkulation (linnement, massage, stretching, promenader) för att bli bra. Det kan även vara idé att föröka springa på ett relativt mjukt underlag när du kör igång igen och naturligtvis kolla att du har ett par skor som är anpasade för ditt löpsteg. Ta det försiktigt och lyssna när kroppen säger ifrån.
Lycka till!
1968 • Huddinge
#3
22 maj 2007 kl 11:34 Redigerad 31 december 2005 kl 00:00
Gilla
Hej,

Jag hade problem med benhinnorna under flera år och provade allt (?) inklusive långtidsbehandling med Voltaren, utan någon effekt.

Fick tips om ortopedingenjörerna, och genom dem fick jag inlägg gjorda till skorna och sedan dess helt untan besvär.

Kan vara värt att kolla upp för dig med kanske.

Happy running!
Lovisa Svensson
1981 • Stockholm
#4
22 maj 2007 kl 12:14 Redigerad 31 december 2005 kl 00:00
Gilla
Hej Margareta!
Du skriver att du har ont på framsidan av underbenet. På utsidan av skenbenet, på just framsidan, går en muskel, tibialis anterior, som är mycket vanligt att man får träningsvärk i eller att den blir lite kort. Om detta är fallet skulle dina problem kunna avhjälpas med stretching av just denna muskel.
Om det är beninneinflammation borde det snarare smärta på insidan av skenbenet/underbenet ca 5-15 cm ovanför den inre fotknölen.
Se även diskussionen "Ont framsida ben".
Hoppas det löser sig.
MVH
margareta gahn
1981 • undenäs
#5
22 maj 2007 kl 17:27 Redigerad 31 december 2005 kl 00:00
Gilla
Åh tack vad ni är gulliga. Ni är mkt bättre än google! Känner mej uppmuntrad. Mm det är så urskönt att springa nu! när man just fått upp konditionen, och så bara tar det emot så man knappt kan. Jättefrustrerande... Hoppas att det blir bättre. Ska vila någon vecka helt och köpa riktiga skor, har okej skor men inte speciellt utprövade! Visste ju inte vad pronerande var innan jag hittade hit ;o) Har försökt springa på mjukt underlag, minns från *tonåren* när jag sist tränade mkt att det var bäst... Jättebra info! Tack

hah och bara inte knäna börjar göra ont sen med... sakers jäklighet...
1975 • Förslöv
#6
22 maj 2007 kl 19:03 Redigerad 31 december 2005 kl 00:00
Gilla
Hola..
Jag hade problem med mina benhinnor oxo för en massa år sedan och fick snabbt tid till en naprapat som gjorde sk "shock wave therapy" vilket kan kort beskrivas som kraftiga vibrationer som skickas in i själva stället som ömmar och löser upp ev förkalkningar mm.. Gick regelbundet ett tag och Har aldrig haft problem med mina benhinnor efter det.

Men kolla upp först så det verkligen ÄR benhinnor och inte är något annat.
Vanligt är något som heter kompartment syndrome som är att musklerna sväller när du tränar eller utför någon annan aktivitet och att muskel fascian inte riktigt följer med.
Tror bara att vila och styrketräning för just de musklerna hjälper..//M
margareta gahn
1981 • undenäs
#7
23 maj 2007 kl 14:06 Redigerad 31 december 2005 kl 00:00
Gilla
Mmm just nu cyklar & går jag istället och väntar och ser om det går över. Hoppas hoppas! Om inte är det bra att veta ang. ortoped/naprapat! *full fart framåt*
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.