Löpning Träning 11 inlägg 9459 visningar

Hur påverkas löpning av kallt och fuktigt väder?

Joakim Wirén Åkesson
1978 • Helsingborg
#1
14 februari 2013 - 19:36
Gilla
Jag var ute och sprang en mil idag, precis som jag i princip gjort varje dag de senaste månaderna. Problemet är att jag blev otroligt trött efter bara några kilometer. Det kändes ungefär som alla organ i kroppen var "svullna" och det kändes oerhört segt.

Det var nollgradigt ute och hög luftfuktighet - kanske en förklaring? Några funderingar någon?
1970 • Lerum
#2
14 februari 2013 kl 19:45
Gilla
Joakim, jag tror inte på det.
Varför inte? Jo jag har själv upplevt ett par fantastiska rundor i väder som jag inte trodde tillät det.

För mig är det mkt mer dagsform, stress, sömn, bygynnande sjukdom, energi i form av mat osv. Det är klart de gånger jag klätt mig helt klantigt så påverkar det mkt. Någon annan gång har jag tagit ett pass fast jag egentligen inte vill och de passen blir ibland skit men ibland kan man vakna till och komma ur coman.

Ett exempel på en rundan som bara borde varit tung och jobbig var en ultraintervall med start 03.00 på natten. Det blev istället min snabbaste mil på 10år

Nä, kolla du vilopuls eller försök känn efter på ev förändringar senaste 48h :)
Joakim Wirén Åkesson
1978 • Helsingborg
#3
14 februari 2013 kl 21:16
Gilla
Tack Anders
Niklas Björkman
1981 • Mölndal
#4
15 februari 2013 kl 08:50
Gilla
Hög luftfuktighet är en sak men det är mindre fukt i luften i på vintern. När du drar in luften så värms den upp och då har du istället låg luftfuktighet. Mer fukt gör det lättare att andas då slemhinnor, bihålor fungerar bättre. Kanske har ni upplevt detta när det regnar ute? Mycket enklare att andas när det regnar.

Kall luft skall värmas upp innan den når lungorna, en process som kräver energi och lite lite tid och kan därför upplevas som trögare att andas.

Jag tänker inte hänvisa till några sidor med belägg för allt detta, du får läsa på själv. Mina egna erfarenheter säger att jag alltid har lite jobbigare på vintern att komma upp i samma tempo som på sommaren/hösten. Detta är självklart lite individuellt men självklart kan låg temperatur och "lite" fukt vara en förklaring.
Joakim Wirén Åkesson
1978 • Helsingborg
#5
17 februari 2013 kl 09:36
Gilla
Tack Niklas.
Joakim Wirén Åkesson
1978 • Helsingborg
#6
17 februari 2013 kl 09:39
Gilla
Har varit ute två rundor nu sedan jag postade detta. Rundan dagen efter hade jag samma problem, men vid rundan igår kände jag mig snabb och stark igen (bortsett från lite illamående vid 5k, men det skyller jag på min godis-uppladdning). Slutsatsen är att kroppen förmodligen kämpade med en infektion eller något i den stilen.
HR
1972 • Stockholm
#7
17 februari 2013 kl 10:31 Redigerad 17 februari 2013 kl 10:34
Gilla
Det kanske bara är jag men jag mina favoritrundor är i lätt regn eller direkt efter att det regnat, gärna ordentligt. :)

Joakim: du tryckte väl inte snask för kort inpå passet?
Mina godisuppladdningar brukar vara kvällen innan och inte i ett svep. Eller åtminstone två timmar innan ett eftermiddagspass och då oftast under hektot. Närmare än timmen innan får jag bara i mig någon frukt eller enbart vätska.

hxman
1976 • Skåne
#8
17 februari 2013 kl 10:58
Gilla
Jag läste i nån annan tråd att en banan precis innan passet tydligen var fullkomligt förkastligt. Jag glömde fråga varför men frågan passar lika bra här i samband m godisuppladdning. Så: varför?
Niklas Björkman
1981 • Mölndal
#9
17 februari 2013 kl 12:25
Gilla
Du får kraftig förhöjning av blodsockret, men det sjunker snabbt när du börjar springa och det sjunker oftast till under nivån du hade innan du åt bananen. Så det lättillgängliga bränslet försvinner fort. Mer optimalt är att ta en bit banan ett tag in i passet. Då ger du extra bränsle till fettförbränningen ;).
HR
1972 • Stockholm
#10
17 februari 2013 kl 13:11 Redigerad 17 februari 2013 kl 13:12
Gilla
hxman: det beror lite på vad det är för pass man ska köra och vilken fart man tänkt hålla.

Är magen tom så känns det som den skjutsar undan ett litet energitillskott snabbt men om man ätit en vettig måltid tre timmar tidigare så avstår jag hellre ifrån att äta.

Om jag är hungrig på morgonen så kan jag ta en banan innan ett långpass, helst inte närmare än en trekvart innan.
Den blodsockerpåverkan det ger är inte så kraftig och den påverkar heller inte långpasset om målsättningen är att orka springa passet, slippa bli hungrig tidigt och komma fram hyfsat fräsch. Helst bara vatten innan för min del.

Ett halvt glas juice tar jag om jag har minst en timme inpå passet eller tänkt springa runt 15km i lite högre tempo, men inte på tom mage eller utan vatten. En fördel med lite juice till vattnet är att jag får pinka lite innan passet och har jag fått göra det så vet jag att jag kan pinna på långt. :)

Äta precis innan känns lite avigt och lite som ett lotteri - kan gå bra, kan gå riktigt obra.

Det är ju inte så kul att springa på ett mycket lågt blodsocker ifrån start heller och det är bättre att ge sig iväg mätt (inte övermätt) och med en psykisk fördel av att ha något litet i kistan. Där får hungern prioritet framför annat. OM man är hungrig. Inte om man bara är trött.

Annars är det bättre att som Niklas skriver: peta i sig en banan/bananhalva eller valfri långpasskost en bit in i passet istället för innan.

Inget av påståendena ligger heller i konflikt med varandra. :)

Äter jag innan passet kanske jag äter lite senare under passet också. Är jag inte hungrig så börjar jag passet utan tillförd energi och bestämmer kanske en lite tidigare upptoppning än om jag ätit innan och ibland så rasslar passet förbi utan vare sig det ena eller det andra. Dagsform. Men jag tar helst med mig något "utifall".

Vill man inte äta innan skulle jag föreslå att bara dricka lite vatten och vänta till kanske en mil eller 45 min till en timme in på passet. Att äta tidigt under passet känns sämre än att äta innan eller efter en lite längre stunds arbete. Men där får man ju känna efter själv.

Jag har hört om långpass på runt 20km där man äter tre till fyra gånger under passet. Känns lite väl tilltaget med snacksstopp var femte/sjunde km i snitt.

Ska jag springa intervaller så vill jag absolut inte springa hungrig. Då får jag äta något och skjuta upp passet en timma om det är så. Då vill jag ha något lättsmält och en banan passar lika bra här som innan ett långpass. Det är en av de få gånger som jag kan dricka "sportdryck" innan.
McGortsy
1966 • Aspudden
#11
12 januari 2014 kl 15:35
Gilla
Kör jag ett långpass på 2-3 mil är det alltid samma visa: går upp tidigt och börjar springa runt 6-tiden. Dricker ett glas vatten innan. Det är allt. Det här är ju en sak som har med läggning att göra och man får ju pröva sig fram. Svårare än så är det inte. När jag sprungit klart vill jag däremot ha lagad mat....typ att det blir middag innan klockan är nio på morgonen:) Skulle jag missa denna alltid relativt massiva måltid skulle jag däremot krascha ihop totalt. Är det varmt har jag med mig vätska under passet, annars har det alltid funkat bra utan. Intervaller springer jag aldrig eftersom det är så sanslöst tråkigt.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.