Skidor Längdåkning allmänt 3 inlägg 2824 visningar

Akut: klädsel vid kallt väder!

Karin
1983 • Nynäshamn
#1
9 december 2008 - 11:10
Gilla
Hej,
Jag åker till Idre på träningsläger torsdag-söndag och det ska tydligen bli riktigt riktigt kallt de första dagarna, ner till -19 enligt SMHI. Jag skulle vilja ha tips på hur jag ska klä mig dels under träningspassen (2-3 per dag), dels före passen (så jag inte blir för stel) och efter passen (då jag kommer vara svettig). Har inte åkt skidor på ett par år men springer en hel del och tycker mig vara i ganska bra kondition. Är överlag ovan vid svenska vintertemperaturer.

Följande kläder finns att tillgå:
Dobsom R90 ställ
Tunn löparjacka Salomon
Stormtights Craft
Två underställ (långärmad tröja + långkalsong) Craft Pro Zero
Långärmad löpartröja
Diverse kortärmade funktionströjor
Skidhandskar (ganska tunna)
Skidmössa, buff, öronmuffar
Skidstrumpor
Fleecetröja
Överdragsbyxor
Vanliga vinterkläder förstås

Skulle bli mycket tacksam om någon kunde ge mig lite riktlinjer om hur mycket kläder som kan tänkas behövas vid olika temperaturer (ex 0, -10, -20) samt i vilken ordning de olika lagren ska på!
Joakim Ramqvist Hallin
1977 • Hallstavik
#2
20 december 2008 kl 14:10
Gilla
Hej!

Hur klarade du av träningslägret?
Läste din fråga precis.

Jag skulle starky rek craft kläder och "tre lager principen". Det gäller för dig att hålla din hud torr så att du kan prestera med en optimal kroppstemperatur.
Viktigt med varje lager för de kompletterar de övriga i kedjan.

Jag själv har varit ute i närmare - 20 grader med dessa lager och behållit värmen. Dock fryser jag/man lättare om fingrarna men det brukar lösas med två par olika handskar.

Hoppas det gick bra för dig och lycka till i vinter!

Bästa skidhälsningar,

Joakim
Karin
1983 • Nynäshamn
#3
27 december 2008 kl 17:47
Gilla
Tack för ditt svar!
Nu blev det som tur var inte så kallt som SMHI sagt, "bara" runt -8 utom ett förmiddagspass då det var -12. Jag kom fram till att när det var -8 var det ganska lagom med vintertightsen på underkroppen, långärmad underställströja (pro zero) + kortärmad funktionströja + löparjacka på överkroppen, buffen som halsduk samt mössa och skidhandskar. Då det var -12 hade jag också långkalsonger. Överlag tror jag att jag var något lite för varmt klädd hela tiden, utom om händerna där jag lätt hade kunnat haft något varmare (fast om jag haft det skulle antagligen resten av kroppen blivit ännu varmare).

Fråga om trelagersprincipen: hör pro zero-plaggen till lager 1 eller lager 2? Nu hade jag funktionströja över underställströjan, mest för att det är bekvämt då underställströjan är mer åtsittande än min funktionströja, men det kanske borde ha varit i omvänd ordning?
Och gäller trelagerprincipen även underkroppen? För där har jag svårt att se hur man ska kunna få på sig tre lager utan att det blir för varmt och bylsigt.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.