9 juni 2008 kl 17:48
Redigerad 9 juni 2008 kl 17:53
Heja Frida, jag gillar din inställning!!
För att utveckla Olofs inlägg lite så kan man ju vända på steken och istället för att förklara hur "enkelt" det är att springa tex sub20 på 5km säga:
tänk om samma person hade fokuserat på just 5000m, hur bra hade han/hon då kunnat bli?
Självklart betyder alternativ träning mycket för löpningen, men jag tänker ofta på dem som lyckas göra bra tider på 5-10km och som sedan skryter (och nej, jag menar inte dig Olof) om hur enkelt det var och hur lite de hade tränat. Tänk hur många talanfulla löpare det finns, som bara inte är villiga att lägga ner tid på att göra riktigt bra tider....irriterande.
Att Anders Södergren springer sjukt snabbt är ju inte så konstigt, hans centrala kapacitet är ju grym! Däremot ska man inte förvånas så mycket, snarare fråga sig: hur bra hade han varit om det var ENBART löpning han hade sysslat med. På den nivån han är (oavsett löpning eller skidåkning) kostar det mycket att kapa bara någon minut på sina personbästa.
Kanske är det även så att många som sysslar med annan elitidrott inte är så duktiga på att springa fort...det är vi andra som springer långsamt.
Tiderna på svenska tävlingslopp sanktionerade av friidrottsförbundet vittnar ju inte om någon överväldigande hög "svensk standard" inom löpning. Det finns helt enkelt för många sporter att välja på, eller i alla fall många sporter som lockar mer än löpning.
Flytta ut alla skolor på landet och lägg ner skolskjutsarna, så har vi snart flera tusentals löpare som gör milen på under 30 minuter.
Skämt å sido, vad jag vill förmedla är att ju mindre vi låter våra barn röra på sig, framförallt i skolan, desto snabbare kommer "de andra" att bli, dem som sysslar med andra idrotter där man springer, på våra svenska löptävlingar. Jag gillar inte riktigt hela den här röra-på-sig-så-lite-som-möjligt-men-bli-bäst-ändå mentaliteten. Summa summarum, vill man springa fort (oavsett tävlingsdistans) måste man alltså springa de mil som krävs.
Till Anders trådskapare: tänk om du på samma tid skulle hinna träna 25km istället för dina nuvarande 15. Vad skulle det betyda för dig? Vilka konsekvenser skulle det få? Hur bra vill du bli?
Kanske ska du inte räkna kilometrar varje vecka utan istället den tid du lägger ner på löpning, och se om du kan öka den lite? "Träningsmängden" kan betyda den tid du tränar, såväl som de kilometrar du springer, glöm inte det.
Edit: stavfel