Löpning Träning 28 inlägg 1813 visningar

utveckling vid mindre träningsvolym?

Anders
1974 • Knivsta
#1
9 juni 2008 - 14:00
Gilla
Jag undrar om det går att fortsätta att utvecklas utan att öka träningsmängden? Jag springer ca 15km i snitt i veckan idag och
kan tänka mig 20km/vecka men kanske inte så mycket mer. Går det att utvecklas ändå, eller är en ökad träningsmängd den enda lösningen?
Målet är att springa fort 5-10km
< < < 1 2 > > >
Frida
1986 • Sollentuna
#2
9 juni 2008 kl 14:20
Gilla
Jag vet att du skiter i min åsikt eftersom du redan fått min åsikt, men svaren är:
Nej :-)
Ja :-)

20km/veckan springer ett dagisbarn i lekparken. Du ska kunna springa långpass på 20km när du ligger i mängd- och uppbyggnadsträning (dvs. under vinterhalvåret)

Visst kan du fortsätta utvecklas ett tag, eftersom du fortfarande är nybörjare. Men vill du klippa dina tider och persa på lopp så måste du successivt höja intensiteten på intervaller och på de pass du springer. Utan nödvändig grundträning kommer du då bli skadad.

De kallas X-box generationen, löparen som tok-kör snabba intervaller och maxar järnet och tävlar och persar i allt - och går sönder inom 3 månader. Visst kan du under en kort period få snabbare resultat trots liten mängd, genom att blåsa lite intervaller skita i distans och långpass. Men om du vill ha en långsiktig (år, decennier) utveckling som löpare så måste du helt enkelt springa mer. Som jag själv fått höra, efter följande utläggning: "Det är svårt att komma undan detta faktum som löpare. Jag skulle gärna vilja säga att det fanns något lyxigt träningssätt där man slapp springa häcken av sig men vill inte ljuga."

Det kallas långsiktig aerob uppbyggnad och är fullständigt nödvändigt för dig om du vill springa fort på 5-10km. Vill du inte köra med långsiktig aerob uppbyggnad så bör du sikta på att springa fort på 0,01 km istället.
1954 • Falun
#3
9 juni 2008 kl 14:43 Redigerad 9 juni 2008 kl 14:44
Gilla
Jag är inte lika hård som Frida :-) Men frågan är hur länge legat på 15km/v? Har du legat där i 2mån eller i 2år? Nästa fråga är vad du menar med att utvecklas? Är det att ta reda på ens potential, som en gammal storlöpare (asftaltlöparen) uttrycker det så var väl hans gräns/minimum 7mil/v. Innan dess är det motion/hobby-löpning vi sysslar med. Då kan vi bli bättre men inte bra och inte veta hur bra vi kan bli.

Jag debuterade på maran 2001 då jag var på väg mot femtioårs-åldern. Jag tyckte då jag tränade mycket som snittade upp emot 3 mil/v. Nu vet jag bättre.
Frida
1986 • Sollentuna
#4
9 juni 2008 kl 14:55
Gilla
Leif är inte lika hård som jag: han är hårdare! :-D
1959 • Saltsjö-Boo
#5
9 juni 2008 kl 15:16
Gilla
Visst går det att bli hyfsat snabb på 5-10 km på ganska lite löpträning, om du samtidigt kör andra sporter som ger snabbhet och syratålighet.
Hade själv inga större problem att springa under 20 minuter på 5 km med lite innebandy och handbollsträning i botten, samt en eller två 5-km löppass i veckan. Och jag var väl inte unik i gänget...

Har själv insett att en timme innebandy, dvs jaga runt som en dåre med all "naturlig" fartlek och intervallträning som det ger, betyder väldigt mycket för löpningen.
Sen jag slutade med innebandy för sex år sen har jag blivit långsammare på 5km, trots 10-15 ggr längre löpt distans per år.
Å andra sidan kör jag inga intervaller, bara medelhårda distans och lugna långpass.
Sen finns det ju andra förklaringar också. T ex att man inte blir snabbare med åren:-)
1954 • Falun
#6
9 juni 2008 kl 15:25
Gilla
Men Olof, det är väl lite fusk att ta med annan träning :-) Men visst är det så, skidess som Anders Södergren är ju närmast elitlöpare med förhållandevis ringa löpträning.
1959 • Saltsjö-Boo
#7
9 juni 2008 kl 15:59
Gilla
Visst Leif, skidåkarna är ju outstanding vad gäller VO-max och ligger ofta i topp i tuffa terränglopp, fjällorientering odyl. Dessutom har de inga taniga löparkroppar utan ser lite mer atletiskt välproportionerliga ut. Man kan dock inte beskylla dom för att ha låg träningsvolym :-)

Apropå bollspelare med ändlösa löpningar upp och ner på mittfältet, typ Tord Holmgren, Klas Ingesson och Håkan Mild, så tror jag inte att de direkt gör bort sig i milspåret.
Själv upplevde jag inte handboll som konditionsmässigt jobbigt, men det är ju rätt kul med den "avdankade" handbollsspelaren Marek Poszepcynski som för nåt år sen tog steget direkt in i löpeliten. Vill minnas att han vann motionsklassen på 1.09 eller så i sin halvmaradebut på Kungsholmen runt.
SuperGunnar
1983 • Lund
#8
9 juni 2008 kl 17:48 Redigerad 9 juni 2008 kl 17:53
Gilla
Heja Frida, jag gillar din inställning!!

För att utveckla Olofs inlägg lite så kan man ju vända på steken och istället för att förklara hur "enkelt" det är att springa tex sub20 på 5km säga:
tänk om samma person hade fokuserat på just 5000m, hur bra hade han/hon då kunnat bli?
Självklart betyder alternativ träning mycket för löpningen, men jag tänker ofta på dem som lyckas göra bra tider på 5-10km och som sedan skryter (och nej, jag menar inte dig Olof) om hur enkelt det var och hur lite de hade tränat. Tänk hur många talanfulla löpare det finns, som bara inte är villiga att lägga ner tid på att göra riktigt bra tider....irriterande.
Att Anders Södergren springer sjukt snabbt är ju inte så konstigt, hans centrala kapacitet är ju grym! Däremot ska man inte förvånas så mycket, snarare fråga sig: hur bra hade han varit om det var ENBART löpning han hade sysslat med. På den nivån han är (oavsett löpning eller skidåkning) kostar det mycket att kapa bara någon minut på sina personbästa.

Kanske är det även så att många som sysslar med annan elitidrott inte är så duktiga på att springa fort...det är vi andra som springer långsamt.
Tiderna på svenska tävlingslopp sanktionerade av friidrottsförbundet vittnar ju inte om någon överväldigande hög "svensk standard" inom löpning. Det finns helt enkelt för många sporter att välja på, eller i alla fall många sporter som lockar mer än löpning.
Flytta ut alla skolor på landet och lägg ner skolskjutsarna, så har vi snart flera tusentals löpare som gör milen på under 30 minuter.

Skämt å sido, vad jag vill förmedla är att ju mindre vi låter våra barn röra på sig, framförallt i skolan, desto snabbare kommer "de andra" att bli, dem som sysslar med andra idrotter där man springer, på våra svenska löptävlingar. Jag gillar inte riktigt hela den här röra-på-sig-så-lite-som-möjligt-men-bli-bäst-ändå mentaliteten. Summa summarum, vill man springa fort (oavsett tävlingsdistans) måste man alltså springa de mil som krävs.

Till Anders trådskapare: tänk om du på samma tid skulle hinna träna 25km istället för dina nuvarande 15. Vad skulle det betyda för dig? Vilka konsekvenser skulle det få? Hur bra vill du bli?
Kanske ska du inte räkna kilometrar varje vecka utan istället den tid du lägger ner på löpning, och se om du kan öka den lite? "Träningsmängden" kan betyda den tid du tränar, såväl som de kilometrar du springer, glöm inte det.

Edit: stavfel
Magnus
Stockholm
#9
9 juni 2008 kl 18:29 Redigerad 9 juni 2008 kl 18:34
Gilla
Det är högst individuellt får man nog säga. En del klarar sig med få kilometer. Roger Bannister, som sprang under 4 minuter på en engelsk mil först av alla, tränade aldrig mer än 30 minuter om dagen. Said Aouita, en av världens främsta medeldistansare genom historien, sprang aldrig pass längre än 15 km. Aldrig. Andra medeldistansare kör 30 km långpass å andra sidan. Så visst går det att utvecklas med en relativt låg veckodos. Tror dock att 20 km är i minsta laget och behöver i så fall kompletteras med alternativ träning. Själv har jag inte kunna springa mer än 5-15 km i veckan i år pga skador (är inte någon X-boxare, utan det är arv sedan 15 år sedan) och springer 5 km på 19:55, så jag är nog en av de där "lågdosarna" :)
1959 • Saltsjö-Boo
#10
9 juni 2008 kl 18:48 Redigerad 9 juni 2008 kl 19:08
Gilla
Magnus N: Lite OT. Springer du tävlingslopp i Nike Free 3.0? (den mjukaste varianten om jag fattar rätt). Hur funkar det?

Funderar själv på att lyxa till det och gå ner från 350-grammare till Nike Air Zoom Skylon, och se vad det kan göra för löpningen och snabbheten. De verkar vara hyfsat lätta o flexibla, men inte så extrema som Nike Free.
Magnus
Stockholm
#11
9 juni 2008 kl 19:58
Gilla
Olof: springer alla pass i dem. Går bra, men man får vänja sig långsamt, annars kan det göra ont. Har ett par Skylon också, men de börjar kännas tunga nu :)
1943 • Täby
#12
9 juni 2008 kl 20:21
Gilla
Olof Reimer, du glömde nämna den bäste långlöpande fotbollsspelaren genom alla tider, Glenn Strömberg. Enligt Bo Hansson som refererat både fotboll och maraton så sprang Glenn Strömberg minst ett maratonlopp under en fotbollsmatch. Då hade GS visserligen en halvtidspaus men även inräknat den så gjorde han ett maratonlopp väl under två timmar. För att få detta att gå ihop så måste GS varit under gällande världsrekord även på alla sträckor ner till 60 meter. I fotbollsskor. Med ideliga tvärstopp, helomvändningar, bakåtlöpningar, upphopp och med andra spelare hängande i tröjan, för att inte tala om alla gånger han slängt sig i gräset.
1960 • Skåne
#13
9 juni 2008 kl 21:59
Gilla
Med tanke på min begränsade erfarenhet från löpning (började förra året), men också ganska befriad om vad och hur det fungerar att bli bra. Trots allt en ivrig anhängare av Philip Maffetone och Stu Mittleman, så det skvallrar väl ändå lite hur jag känner kring det.

Men det behöver inte betyda att allt är efter dom. Min far berättade om hur löparna en generation före honom gjorde, de som var födda 1920 och så. De arbetade oftast i skogen hela vintrarna, pulsade runt och hög och slet i träd. Sedan när snön släppte i april så började de löpträna.

De mätte upp en sträcka på 200-400 meter och sprang så fort de kunde sträckan. Sedan gick de tillbaka och sprang som fan igen. Höll på så tills de tröttnade eller behövde gå och bärga höskörden. Men det blev inte många kilometer i veckan. Ändå var de hyggligt bra, av vad jag förstod, tävlade mest 400-5000 om jag inte minns fel.

Det finns en man som heter Richard Gibbens och som går på tvären vad gäller gällande träning. Och han är ganska spännande att läsa, analyserna han skriver är både roliga och intressanta. Han är en smula sjövild, men det kostar inget att läsa det han skriver. http://www.powerrunning.com/Training/Training.htm
2006 • Alingsås
#14
9 juni 2008 kl 22:04
Gilla
Här är en sida som förespråkar tre kvalitetspass varje vecka. http://www.furman.edu/first/fmtp.htm
Samuel Sundberg
1973 • Vintrosa
#15
9 juni 2008 kl 23:15
Gilla
Tycker att diskussionen är intressant. För att adressera mig direkt till Anders så tror jag att du definitivt kan förbättra dig ett flertal minuter utan att utöka löpningsmängden så vansinnigt mycket. Du borde kunna ta dig ner till 20-21 minuter på 5km i alla fall utan att behöva ägna helgerna åt maratonlopp... :)

Vad skador anbelangar tycker jag det verkar som om de som löper väldigt långt har fler skador på ledband, knän och trampdynor, så det argumentet håller nog inte för sig själv.

Vill man elitsatsa är det förstås en helt annan sak, då går det nog inte att klara sig med så lite, men det är väl inte så många på denna sida som gör det i vilket fall.
Frida
1986 • Sollentuna
#16
10 juni 2008 kl 10:00
Gilla
Men är 21min på 5km snabbt? Mja...
SuperGunnar
1983 • Lund
#17
10 juni 2008 kl 10:22
Gilla
Anders: du skriver att målet är att springa fort på 5-10km, hur fort undrar jag?
Frida
1986 • Sollentuna
#18
10 juni 2008 kl 10:29
Gilla
Superfort :-)

Jag tror Anders kommer göra 5km på sub22 i år, och om han springer 10km i höst (sept/okt) grejar han det på 50min med marginal. OM han gör som jag säger *big smile* :)

Och 50 på milen kan de flesta män göra (de av medellängd, medelvikt, medeltränade och med max 20km/veckan och lite korpfotboll på det)

Men 50 på milen är väl inte så fort...? Allt är ju relativt, om man tolkar "fort" som att trådskaparen är nöjd med milen på 50 så blir det jag skrev i mitt tidigare inlägg ganska inaktuellt...
1959 • Saltsjö-Boo
#19
10 juni 2008 kl 10:31
Gilla
4 min/km är väl lite "drömgräns" på sträckorna 5-10 km för den vanlige motionären. Klarar man 4 min/km på halvmaran är man definitivt elitmotionär...
Peter H Nilsson
1966 • Karlstad
#20
10 juni 2008 kl 10:31
Gilla
Frida:
"Är ris bra för min tonåringa dotter som tränar handboll 5 gånger i veckan?
Är smör bra för mig när jag äter frukost?
Är 21min på 5km snabbt?"

Ibland kan man inte låta bli :-)
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.