Löpning Skador & Rehab 17 inlägg 16383 visningar

Excentriska tåhävningar

Benny
1972 • Skellefteå
#1
21 november 2012 - 18:50
Gilla
Då jag har fått känningar i hälsenan så tänkte jag prova om excentriska tåhävningar förbättrar läget. Jag hittade då foldern som länkas till lite här och där: http://www.skane.se/upload/Webbplatser/Hassleholm/nya%20hässleholm/dokument/halsena_061127.pdf

Det jag dock inte riktigt är på det klara med är om det är viktigt att undvika att höja upp sig till utgångspositionen med hjälp av den fot man tränar. I broschyren står det "För att återgå till utgångspositionen tar du dig upp med ditt friska ben och eventuellt med hjälp av armarna."

Frågan är alltså man inte lika gärna kan återgå till utgångspositionen med hjälp av den fot man tränar, dvs. utan att ta hjälp av armarna eller den andra foten?
Jim
1975 • Göteborg
#2
21 november 2012 kl 19:25
Gilla
Har frågat sjukgymnast samma sak, fick svaret att i största möjliga mån skall kraften på "uppresan" ligga på den friska foten.
Detta då det enbart skall vara excentrisk träning på den fot du har ont.
Benny
1972 • Skellefteå
#3
21 november 2012 kl 20:36
Gilla
Bra info Jim.

Om man använder den sjuka foten även på uppresan så utför man ju i någon bemärkelse samtidigt "vanliga" tåhävningar, vilket väl är bra träning för vaderna. Men det är alltså inte helt optimalt att kombinera "vanliga" tåhävningar med excentriska tåhävningar?

Ett problem uppstår ju också om man har ont i båda hälsenorna, vilket inte borde vara alltför ovanligt. Då finns det ju ingen frisk fot att använda till "uppresan". Och det är ju inte alltid så lätt att hitta ett ställe där man har tillgång till handtag att häva sig upp med eller smala trappor med ledstänger på båda sidorna som kan användas för ändamålet.
1964 • Bjärred
#4
21 november 2012 kl 20:53
Gilla
Man kan ju lyfta sig med det andra benet utan att använda vaden i någon större utsträckning .....
Kajsa B
1987 • Göteborg
#5
21 november 2012 kl 22:02
Gilla
kör du så många vanliga tåhävningar som programmet säger lär du inte få mindre ont i hälsenorna då det är tungt för vaderna. är det inga problem att göra så många tåhävningar varje dag undrar jag av ren nyfikenhet hur du lyckats dra på dig hälseneproblemen.

när jag gick hos idrottsspecialiserad sjukgymnast fick jag program med excentriska tåhävningar samt ytterligare lätta vadövningar samt stretch som jag skulle göra med 2-3 dagar mellan varje pass. viktigt med vilan så inte vaderna stelnade till. gjorde susen :)

Tips när du springer: undvik branta backar!
Benny
1972 • Skellefteå
#6
21 november 2012 kl 23:33 Redigerad 21 november 2012 kl 23:33
Gilla
@Kajsa:
Egentligen vet jag nog inte riktigt vad det är för problem jag har. Det smärtar som mest lite mer på sidan om hälsenan i det mjuka området mellan hälsenan och vadbenet (eller vad det nu heter) och sträcker sig från ca 5 cm ovanför hälen och kanske 15 cm upp efter vaden.

Smärtan hindrar mig (dessvärre kanske man får säga) inte att springa utan det blir snarare bättre när jag blir varm men även när jag är kall kan jag springa obehindrat. Men dagen efter har jag den där lite brännande och ömma känslan i området jag nämnde, dock inte konstant lika mycket hela tiden utan det kommer och går lite under dagen beroende på om jag rör mig eller sitter still, hur jag vinklar fötterna osv. Det blir värre om jag sitter still en längre stund och vinklar fötterna lite uppåt. Kanske något annat problem som inte är behjälpt av excentriska tåhävningar?

Mina vader har dock känts väldigt spända efter passet då jag första gången fick problemet (vilket var för ca en vecka sedan) och orsakar förmodligen åtminstone en del av problemen. Stretching av vaderna lindrar definitivt smärtan men den återkommer gärna några timmar efter att jag stretchat.

Nämnas bör att problemet uppstod för första gången efter ett intervallpass på löpband (utan lutning) där jag troligtvis körde lite för hårt och hade värmt upp lite slarvigt. Frågan är om det bara är någon sorts träningsvärk som försvinner av sig själv eller om det är någon skada som behöver en längre och mer grundlig rehabilitering. Eftersom det var så nyligt jag fick problemet har jag inte hunnit dra några direkta slutsatser om skadans art och det faktum att det inte heller smärtar under själva löpningen gör mig osäker på vad det är för något. Men hälseneproblem kanske i initialskedet inte behöver märkas av under själva löpningen utan mest efteråt?
1968 • Oslo
#7
22 november 2012 kl 01:51
Gilla
Norske Olympiatoppen har et bra program for eksentriske tåhev: http://www.olympiatoppen.no/fag/helse/helseavdelingen/fysioterapi/achillesrehab/media3089.media
Andreas Lindholm
1973 • Växjö
#8
22 november 2012 kl 06:02
Gilla
Det har funkat för mig när jag hade problem med hälsenefästet, men i första gångerna fick jag göra 2x10. Det var tyngre än jag väntade mig.
1973 • www.swedentrails.com
#9
22 november 2012 kl 06:44
Gilla
Övningarna i första länken hjälpte mig när det var så illa att jag knappt kunde gå för ca: 3 år sedan.. Jag bara körde på så gott jag kunde utan att analysera för mycket..

Jag gjorde övningarna i nån månad, vilade nån vecka och sedan var det som bortblåst.

Det är bökigare med löparknät jag dras med nu..
Benny
1972 • Skellefteå
#10
22 november 2012 kl 08:31
Gilla
@Jens:
Hade du uppehåll med löpningen under den månad du gjorde övningarna? Att inte få springa på en månad skulle ju kännas som snudd på katastrof nu när man blivit beroende :).
1952 • Varberg
#11
22 november 2012 kl 08:36
Gilla
@Benny: Uppstod problemet när du övergick till löpband? Var du vältränad på utelöpning i det läget?
Benny
1972 • Skellefteå
#12
22 november 2012 kl 08:55
Gilla
@Tage:
Nej jag hade sprungit en hel del på löpband tidigare, blandat med utomhuslöpning. Men jag hade aldrig sprungit i den höga fart som jag gjorde passet innan jag fick problemet. Sprang dock inte mer än några minuter i hög fart, resten av passet var ganska lugnt. Problemet märktes aldrig under själva passet utan först dagen efter. Har efter det sprungit två till pass på löpbandet (senast igår) 10km i hyfsad fart men inte alls med lika hög toppfart som passet innan problemet uppstod, utan att problemet varken har förvärrats eller blivit nämnvärt bättre.
1952 • Varberg
#13
22 november 2012 kl 09:30
Gilla
OK, då var det inte orsaken. Då är det nog att stärka vad och hälsena med excentriska tåhävningar som gäller.
1980 • Karlstad
#14
22 november 2012 kl 09:41
Gilla
Tackar för tippsen!

Har (bland många andra bekymmer med min klena kropp) fått ont i min högra hälsena. Kom väl egentligen tidigare, men jag ignorerade det kraftfullt. Nu har min höft hållt mig totalt borta från löpning/träning i 1,5 månader så jag trodde att jag hade vilat min hälsena frisk. det visade sig vara totalt osannt. Var snarare värre än tidigare. Så jag hade ju hört att tå hävningar skulle vara bra, så jag körde igång. Men nu har jag insett att jag gjort helt fel!
Jag har dammat på med helt vanliga vadhävningar. Träningsvärken i vaderna ghar visserligen varit total, men ingen förbättring i hälsenan har skådats.

Nu byter jag ock kör lite excentriska häv enligt de i tråden länkade dokumenten, så får vi se om effekten blir bättre!

Tackar för tippsen!
Benny
1972 • Skellefteå
#15
22 november 2012 kl 18:40
Gilla
@Tage:
Ja det är nog värt att testa i alla fall.

Några funderingar bara ifall någon vet eller tror sig veta:
1. Bör det fungera, eller är det dumheter, att springa ungefär som vanligt under rehabiliteringen med excentriska tåhävningar såvida man inte känner av några nämnvärda problem under själva träningen?
2. Motverkar alltså "vanliga" tåhävningar den goda effekten av excentriska tåhävningar, dvs. oavsett om de utförs samtidigt eller på andra tidpunker än de excentriska (tänker på Kajsas inlägg)? Eller är det möjligen ett bra komplement att köra sådana också även under rehabiliteringsfasen för hälseneproblemen?

Idag är f.ö. smärtan lite mer utbredd men inte lika stark som den var igår, trots att jag avverkade 10 km på löpbandet i god fart. Vaderna känns inte heller lika spända. Jag hoppas att det är ett gott tecken, men det lär jag väl snart bli varse.
1973 • www.swedentrails.com
#16
22 november 2012 kl 18:54
Gilla
@Benny, att springa under den tiden var omöjligt, jag kunde knappt gå faktiskt..
Benny
1972 • Skellefteå
#17
22 november 2012 kl 22:40
Gilla
@Jens:
Ok, då har du haft betydligt större problem än jag har ännu i alla fall. Hittills har jag tränat mig igenom de skador jag haft men det är ju långt ifrån alltid det fungerar. Smärtar det när man börjar springa så är det ju enkelt att dra ned på löpningen men det finns nog många tillfällen då det är olämpligt att springa i samma omfattning även när smärtan märks mest dagen efter ett pass. Frågan är hur man ska avgöra det?

Jag har själv väldigt svårt för att göra uppehåll så länge det går bra att genomföra passen, även om jag ibland får äta upp det dagen eller dagarna efter. Hittills har jag haft tur att de problem jag haft klingat av (om än långsamt ibland) även fast jag fortsatt att springa men förmodligen får jag till slut lära mig den hårda vägen att det ibland är bättre att vila några dagar extra istället för att dra på sig en allvarligare skada som leder till ett riktigt långt uppehåll.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.