Löpning Övrigt 50 inlägg 14437 visningar

Grännsen mellan jogga och att springa?

Jonas Lindberg
1976 • Umeå
#1
28 maj 2008 - 12:04
Gilla
Hej,
vid vilken hastighet räknas det som att man övergår från att jogga till att springa?
Var går gränsen mellan att gå och att jogga?

-Jonas
< < < 1 2 3 > > >
Martin Agronius
1977 • Kiruna
#2
28 maj 2008 kl 12:10
Gilla
Detta har varit ett nästan lite känsligt ämne av någon orsak. Själv tycker jag att det är samma sak men ibland känner jag för att säga jogga och ibland för att springa. Här är två tidigare trådar där man har vikt ut sig i ämnet.
http://www.jogg.se/?sida=forum&subid=1216&searchstr=Jogg http://www.jogg.se/?sida=forum&subid=326&searchstr=Jogg
Roland Söderström
1962 • Onsala
#3
28 maj 2008 kl 12:16
Gilla
Det beror väl på vem man frågar?

Musse? springa 3:30,jogga 4:00, gå 7:00
Jag? springa 4:30,jogga 5:00, gå 8:00
Nån? springa 5:30,jogga 6:00, gå 9:00

Olika svar hela tiden.
Peter H Nilsson
1966 • Karlstad
#4
28 maj 2008 kl 12:23
Gilla
Roland sammanfattade det hela bra, så fler varianter är överflödigt.
Däremot tycker jag nog att man ska känna själv om man joggar eller går :-) När man går har man hela tiden en fot i marken.
Jonas Larsson
1984 • Floda
#5
28 maj 2008 kl 12:51
Gilla
För min del räknar jag såhär:
Gång, en fot i marken hela tiden.
Jogg, ute och njuter, inte ansträngande för hjärtat / andninigen.
Springa, nu tar jag i, flåsar och har märkbart hög puls.
1975 • Göteborg
#6
28 maj 2008 kl 13:10
Gilla
Jag menar verkligen inte att vara näsvis eller tyken, men vad har det egentligen för betydelse var gränsen mellan att jogga och att springa går?
Roland Söderström
1962 • Onsala
#7
28 maj 2008 kl 13:16
Gilla
Mats: det är väl en fråga om självbevarelsedrift att man vill vara bäst.
Kan man säga att man skall ut och springa låter det bättre än ut och jogga.
Speciellt för alla tävlingsidioter som finns där ute.

Dom som inte bryr sig om hastighet eller resultat kanske inte bryr sig lika mycket vad det kallas.

Nu får jag väl en massa skit för detta inlägget :-)
Det kan jag ta. (jag är en tävlingsidiot)
Jonas Lindberg
1976 • Umeå
#8
28 maj 2008 kl 13:37
Gilla
Enda anledningen till att jag vill veta är att jag nån gång läst att under 7 km/h var gång och sen var det jogging fram till en speciell hastighet då det gick över till att heta springa. Jag trodde helt enkelt att det fanns bestämda hastigheter. Kan iofs förstå att det kan vara svårt att sätta upp hastigheter, en som är 1.60 m får springa som tusan för att hänga på en 2.10 m som bara joggar...

btw Jag är ingen tävlingstokig som vill veta att jag verkligen springer... Jag kämpar på med en sträcka som inte äns är 3 km... Var helt enkelt bara nyfiken...
Roland Söderström
1962 • Onsala
#9
28 maj 2008 kl 13:44
Gilla
Jonas: Du är inte den första som frågar, alla trådar i ämnet verkar bli en fars över vad som gäller.
Man trampar på väldigt många ömma tår i diskussionen...
Det finns helt enkelt inget entydigt svar på frågan.
Därför utvecklades nog din fråga som den gjorde i denna tråden.
Per Jacobsson
1970 • Stora Höga
#10
28 maj 2008 kl 13:51
Gilla
Löpning då? Hur definierar man det? ;-)
1975 • Göteborg
#11
28 maj 2008 kl 14:46
Gilla
Jag är själv en tävlingsmänniska som har dragits med skador pga att jag tränat utifrån andras målsättningar och träningsdagböcker. Jag har på senare år insett att jag aldrig kommer att bli särskilt bra på att löpa/jogga/träna i jämförelse med andra för det finns alltid de som springer/etc snabbare och oftare, och de är ganska många dessutom. Nu tränar jag utifrån de förutsättningar jag har och utifrån målsättningar som jag satt upp själv, och det primära målet är att må bra. Och mår bra gör jag oavsett om jag joggar eller springer. Jag håller alltså helt med dig Roland att svaret är olika för olika människor, och att det handlar om självbild, och jag förstår din fråga Jonas. Det är inte frågan det är fel på utan den implicita rankingen av olika träningsformer i fint och fult. Att jogga kan vara nog så fint, beroende på vilket mål man har med sin träning och vilka förutsättningar man har att träna.
Traningsgladje.se
1981 • Stockholm
#12
28 maj 2008 kl 16:24
Gilla
i min värld har jogging vs löpning med pulsen att göra - absolut inte med hastigheten.

5.15-tempo kan vara jogging eller löpning beroende på vem som "springer" det.

Jag ägnade ett blogginlägg åt detta, här: http://traningsblog.blogspot.com/2008/04/jogging-vs-lpning.html

/S
http://traningsblog.blogspot.com
Frida
1986 • Sollentuna
#13
28 maj 2008 kl 16:33
Gilla
En variant av version:

Om du aldrig tävlar eller aldrig har för avsikt att tävla, samt aldrig tränar någon form av intervaller eller kvalitétsträning i avsikt att förbättra dina tider på bestämda sträckor, så joggar du.

I annat fall så är du en löpare, och då kan du både jogga och springa och gränsen bestäms från individ till individ. Typ: Om man gör sub40 på milen så är 5min/km och långsammare = jogg. Om man gör sub45 på milen är 5.30 och långsammare = jogg. Gör man sub50 på milen är 6min/km jogg. Över 60min på milen = du är fortfarande en joggare.

MEN! Om du då plötsligt bestämmer du för att börja med sk. "kvalitétsträning" för att springa milen snabbare än 60min så kan du vips både jogga och springa! Men för att "springa" måste du alltså ha ett mer löparinriktat mål, ej bara "träna för blodtrycket" eller "träna för bukfettet"

(OK hoppas alla kan ta detta inlägg med lite humor nu)
Peter H Nilsson
1966 • Karlstad
#14
28 maj 2008 kl 17:10
Gilla
Hämtat ur SAOL.
Definitionen av "jogga" är fullständig, men definitionen på "springa" är den korta! versionen:

SPRINGA:
om person l. djur, i fråga om att momen­tant förflytta sig till fots medelst ett (par tre) språng (se SPRÄNG, sbst.¹ I ¹), samt i anv. som (närmast) ansluter sig härtill.

JOGGA:
idrott. löpa långsamt o. med hävning på tåspetsarna.

Nu vet ni det :-)

Traningsgladje.se
1981 • Stockholm
#15
28 maj 2008 kl 20:27
Gilla
Peter:

Vad är löpning då?

För mig är springa ett samlingsnamn. At jogga är att springa. Att löpa är också att springa. Att kuta eller lubba är till exempel också att springa.

/s
http://traningsblog.blogspot.com
Peter H Nilsson
1966 • Karlstad
#16
28 maj 2008 kl 20:50
Gilla
Sara:
Jag försökte bara bryta den mindre meningsfulla diskussionen :-)
1969 • Sala
#17
28 maj 2008 kl 21:27 Redigerad 28 maj 2008 kl 21:39
Gilla
Ni som säger att denna diskussion är meningslös kan läsa om någonting annat än detta, tycker jag. Är det inte intressant att diskutera ords definitioner och gränser så finns det ju ingenting som tvingar en att läsa vidare, än mindre att svara. Nu har jag varnat er, för nu tänker jag bli lite filosofisk.

Jo, jag menar att det finns en skillnad mellan att jogga och att springa, som inte bara är subjektiv. En som gör 5 km på 45 minuter kan inte hävda att hon springer, även om hon har så hög puls att hon får blodsmak i munnen. Nej, jag vill nog hävda att man måste ha lite högre fart för att kalla det för att
springa.

Antingen ska man avgöra själv vad ett ord betyder. Exempelvis: En same är en same om hon själv anser sig vara same. Nackdelen med en sådan subjektiv definition är att det kan hända att en kenyan kallar sig själv för same. Är man same bara för det? Springer man bara för att man själv svettas flera hundra liter och flåsar som en Labrador?

Eller så försöker man komma överens om en definition. Exempelvis: Man är same om man är född av minst en same, eller så definierar man annolunda och försöker få andra att gå med på definitionen. Det är nog ett bättre sätt än den subjektiva definitionen, för det går så mycket lättare att kommunisera. "Jag har jobbar i en timme idag" blir mer lättbegripligt för en utomstående om både menar samma sak med ordet.

Så jag föreslår att vi köper SAOL:s definition och tänker oss att springa är att förflytta sig på ett lite annat sätt än när man jobbar. En som jobbar skupar upp och ner mer än framåt exempelvis och en som springer "far fram" på något sätt iallafall. Det ska framför allt upplevas av andra som att personen far fram, antingen genom snabba benrörelser eller genom ett bra frånskjut.

Sedan beror det även på vilka man pratar med. Filosofen Wittgensteinhar lagt fram teorin om olika språkspel inom vilka ord har en viss mening enbart för vissa människor. När jag talar med icke-löpare har jag troligtvis mindre krav på vad som är löpning än om jag talar med mina löparkompisar. Det skulle uppfattas som stöddigt och snorkigt om jag sa att jag har varit ute och joggat 5 kilometer på 25 minuter om jag sa det till någon som sällan är ute i något spår. Om jag talar med någon som är lika snabb som jag själv så kanske jag kallar det för löpning/springa.

Slutsats: För att diskussionerna ska vara meningsfulla föreslår jag att man kallar det för att man springer/löptränar när man springer i en hastighet som det krävs viss träning för att komma upp i, t.ex. 6 min/km. Det är en generös definition som passar jogg. De som springer riktigt fort kan ju ha egna definitioner i språkspelen med sina likar, men deras definition är inte särskilt användbar tillsammans med oss som springer långsamt.
Jonas Utmanaren
1961 • Stockholm
#18
28 maj 2008 kl 22:01
Gilla
.... eh va?
Vem kan viska högst?
Slänger in en liten fackla jag också.

Om jag säger att jag "springer till bussen" måste jag då ha minst en väl kalibrerad fotpod eller GPS på mig för att kolla att jag förflyttar mig tillräckligt snabbt för att få säga att jag *springer* till bussen? :-) Och kan jag då behöva korrigera mig och säga att "jag joggade till bussen i morse"? Vilket ju av den del skulle kunna tolkas som att jag faktiskt tog ett löppass (joggpass) till busshållplatsen och därefter klev på.

:-)
Mikael S
1960 • Sundbyberg
#19
28 maj 2008 kl 22:16
Gilla
Som sagts tidigare; när man går har man en fot i marken, hela tiden.
När man springer/kutar/löper/joggar/sprintar/lubbar har man inte det.

Längre vågar jag inte röra mig i denna diskussion ;), men jag kallar mig löpare, som är ute och springer ganska ofta, ibland joggar jag, ibland kutar jag, ibland intervalltränar jag, och ibland springer jag bara, förutom när jag är med i en tävling, för då tävlar jag.

Jag tror vi får leva med inexakta definitioner...
Peter H Nilsson
1966 • Karlstad
#20
28 maj 2008 kl 22:26
Gilla
Hahaha.. meningslös men kul tråd :-)
< < < 1 2 3 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.