Löpning Skador & Rehab 26 inlägg 9988 visningar

Benhinneinflammation

1966 • Humlarp
#1
6 oktober 2012 - 15:23
Gilla
Känner av benhinneinflammation längs vänster skenben.
På insidan 1 dm ovanför ankeln (heter det ankel på insidan oxå?) precis sidan om skenbenet känns det som att en skruvmejsel körs in i benet när jag sätter ner foten. Mest mellan passen, inte så mkt när jag springer, förutom första km.
Är den specifika smärtan också benhinneinflammation eller kan det vara ngt annat? Stressfraktur?

mvh
Mats
< < < 1 2 > > >
1966 • Humlarp
#21
10 oktober 2012 kl 22:15
Gilla
Kompartmentsyndrom
Allmänt
Musklerna i armarna och benen omges av hinnor eller ben som bildar muskelfack. I facken finns förutom muskler också blodkärl och nerver. Om muskeln svullnar, på grund av till exempel en skada, kan den bli så stor att det blir för trångt i muskelfacket. Då kan muskeln, blodkärlen eller nerverna skadas. Det kallas kompartmentsyndrom.

Det finns två typer av kompartmentsyndrom: akut och kroniskt. Akut kompartmentsyndrom innebär att en muskel svullnat på grund av en skada. Långdraget, så kallat kroniskt, kompartmentsyndrom är mer ovanligt och beror ofta på att man tränat en muskelgrupp för mycket. Då blir musklerna större och får inte plats i muskelfacken.

Man kan också få kompartmentsyndrom om det blir för trångt för en muskel när man är gipsad.

Man får oftast kompartmentsyndrom i benet eller armen, men man kan även få det i andra kroppsdelar. Man blir oftast bra efter behandling.

Symtom
När man har fått kompartmentsyndrom svullnar kroppsdelen. Det gör mycket ont både när man vilar och när man anstränger sig. Man kan även tappa känseln och få svårt att röra den skadade kroppsdelen.

Behandling
Om besvären beror på att man tränar för mycket kan det räcka med att man tränar mindre. Om man får kompartmentsyndrom i en arm eller ett ben som blivit gipsat klipps gipset upp på längden så att den svullna muskeln får plats.

Vid både akut och kroniskt kompartmentsyndrom kan man behöva opereras för att öppna muskelfacken. Om man har akut kompartmentsyndrom måste man opereras så fort som möjligt för att muskler och nerver inte ska bli skadade.

När ska man söka vård?
Om man får mycket ont och känner sig svullen i till exempel armen eller benet efter att ha tränat kan man kontakta en vårdcentral.
1966 • Humlarp
#22
10 oktober 2012 kl 22:17 Redigerad 10 oktober 2012 kl 22:18
Gilla
Känner inte igen symptombilden riktigt. Jag har bara ont i en km när jag springer , sedan går det över tills benet blir kallt igen.
Har lagt märke till att det knakar i underbenet när jag gör en snabb riktningsförändring vid gång. Ni vet som det kan knäppa till i kroppen ibland?
Jag har valt att köra med kallt vatten efter varje pass, inflammatorisk salva, stödstrumpor både under och efter passet och jag fortsätter med att försöka springa bort det. Hoppas nu inte jag drar på mig en kronisk skada bara....
J
1984 • Åhus
#23
11 oktober 2012 kl 09:49
Gilla
Haft benhinneinflammation i omgångar och då har det berott på:

- Löparband
- Fel skor

Det som hjälpt mig kortsiktigt:
-Vila
- Icepower flera ggr om dagen
- Stretcha innan och efter löppass (sitta på knä och luta sig bakåt)

På längre sikt har jag bytt skor från Asics med visst stöd till Saucony utan stöd, samt slutat använda löparbandet till ngt annat än uppvärmning. Benhinneinflammationen är long gone.

J
1984 • Åhus
#24
11 oktober 2012 kl 09:53
Gilla
PS!

Min beninflammation satt på exakt samma ställe som du, Mats, beskriver.
1986 • Hjo
#25
11 oktober 2012 kl 12:02
Gilla
Jag har en orienteringskompis som ökade ganska mycket i träning när vi va i 15-16 år åldern. Hon var helt säker på att det va benhinneinflamation men det va kompartmentsyndrom.
Martin Persson
1979 • Lund
#26
12 oktober 2012 kl 11:31
Gilla
Själv haft besvär med benhinnorna i 13-14 år. Testade allt som fanns. Och då menar jag verkligen allt.. Naprapat, diverse sjukgymnaster, akupunktur, olika inlägg, Bål stabilitet, vila, antiinflammatoriskt, trappat upp löpningen extremt lungt, stötvågsbehandling osv. Gav det en sista chans och besökte en sjukgymnast som inte var så trångsynt och gav mig rådet att gå barfota så mycket som möjligt. Kastade skorna när sommaren tittade fram och började springa så smått på asfallt vilket funkade kanon förutom att man blev lite om i vader mm. Hittade mig ett riktigt nybörjar progam och följde det till punkt och pricka. Fick jag för mycket känningar så backade jag en vecka i programmet. När jag började hade smärtan i benhinnorna inte släppt men jag hade ingen lust att vila mer och den försvann efterhand. Nu har jag inga problem alls och kan springa två ggr om dagen om jag skulle vilja.

Jag propagerar inte för barfotalöpning men det funkar för mig och hur andra väljer att springa är upp till dom. Jag kommer dock aldrig ta på mig ett par högklackade löparskor igen. Vill man inte springa uteslutande barfota så borde det vara ett bra komplement för att stärka fötterna.

Hoppas någon som läser kan få upp hoppet igen =)
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.