10 oktober 2012 kl 22:15
Kompartmentsyndrom
Allmänt
Musklerna i armarna och benen omges av hinnor eller ben som bildar muskelfack. I facken finns förutom muskler också blodkärl och nerver. Om muskeln svullnar, på grund av till exempel en skada, kan den bli så stor att det blir för trångt i muskelfacket. Då kan muskeln, blodkärlen eller nerverna skadas. Det kallas kompartmentsyndrom.
Det finns två typer av kompartmentsyndrom: akut och kroniskt. Akut kompartmentsyndrom innebär att en muskel svullnat på grund av en skada. Långdraget, så kallat kroniskt, kompartmentsyndrom är mer ovanligt och beror ofta på att man tränat en muskelgrupp för mycket. Då blir musklerna större och får inte plats i muskelfacken.
Man kan också få kompartmentsyndrom om det blir för trångt för en muskel när man är gipsad.
Man får oftast kompartmentsyndrom i benet eller armen, men man kan även få det i andra kroppsdelar. Man blir oftast bra efter behandling.
Symtom
När man har fått kompartmentsyndrom svullnar kroppsdelen. Det gör mycket ont både när man vilar och när man anstränger sig. Man kan även tappa känseln och få svårt att röra den skadade kroppsdelen.
Behandling
Om besvären beror på att man tränar för mycket kan det räcka med att man tränar mindre. Om man får kompartmentsyndrom i en arm eller ett ben som blivit gipsat klipps gipset upp på längden så att den svullna muskeln får plats.
Vid både akut och kroniskt kompartmentsyndrom kan man behöva opereras för att öppna muskelfacken. Om man har akut kompartmentsyndrom måste man opereras så fort som möjligt för att muskler och nerver inte ska bli skadade.
När ska man söka vård?
Om man får mycket ont och känner sig svullen i till exempel armen eller benet efter att ha tränat kan man kontakta en vårdcentral.