10 oktober 2012 kl 15:06
Redigerad 10 oktober 2012 kl 15:42
@Niclas Lundquist
Jag hade bara sprungit maraton innan årets Swiss Alpine K78. Anledningen till att jag bestämde mig springa Swiss Alpine K78 var för att testa något mer utmanande än maratonsträckan. K78 lät lockande då det är väldigt kuperat, går på hög höjd samt att sträckan i sig är utmanade - 79km inkluderat 2600 positiva och negativa höjdmeter samt att vissa partier går på en höjd över 2500möh. Massor av utmaningar i ett och samma lopp då jag aldrig tidigare hade sprungit såpass långt, på såpass hög höjd eller ens varit i närheten att behöva "klättra" såpass mycket.
Det var en alldeles underbar första ultramara med en väldigt bra bana med skiftande underlag och utmanade sträckning. Jag var inte säker innan om jag ens skulle klara loppet då 79km kändes skrämmande långt när man stod där på startlinjen. Men när väl loppet startade var det bara att köra på och 7km-intervallerna (delade in loppet i 11 sträckor med längd 7km plus 2km "spurt") tickade stadigt på. I efterhand kan jag konstatera att maratonträning räcker gott för att genomföra en K78. Enda missödet var kramp i både vader från km 61 fram till efterföljande vätskestation då jag drack krampen väck. Följden av alltför dåligt vätskeintag på morgonen samt dagen innan. Kul lopp med härlig inramning vid målgången på stadion i Davos.
Min erfarenhet av ultra sträcker sig inte längre än K78 men anser att klarar man av ett maraton så klarar man även att genomföra en K78. Jag var mindre trött efter K78 är vad jag brukar vara efter att maraton pga av det lägre tempot jag höll under ultraloppet. Det var lättare att hålla energidepåerna på en bra nivå och jag hade heller inga problem med mentala svackor. Blir antagligen tuffare på betydligt längre sträckor.