Löpning Tävlingar & Motionslopp 19 inlägg 9615 visningar

Swiss Alpine Marathon

1985 • Stockholm
#1
12 mars 2015 - 15:08
Gilla
Hej!

Jag har börjat snegla mot Swiss Alpine Marathon K78 (Ultra) alt K42 (Klassisk) i Davos. Jag har aldrig kört ett Ultra innan, så jag tänkte mest höra lite om någon här har erfarenhet från att ha sprungit någon form av Ultra. Gärna om ni har tips om förberedelser inför höghöjdslopp i allmänhet och självklart från just detta lopp!

Tidigare har jag bara sprungit ett Marathon som längst, men har i år även anmält mig till Utö Swimrun. Ungefärlig kilometertid på milen ligger väl runt 4,5 min.

Alla tips är välkomna!
Tack och bock!
1985 • Stockholm
#2
16 mars 2015 kl 00:43
Gilla
Hej Stefan!
Tack för tipset!
Ok, ja jag har hört att antingen bör man vara där i god tid (ca en vecka) innan eller att man ska komma dit relativt tätt inpå loppet annars (ca 2 dagar).
Jag kommer nog att ta mig ner och ordna med hela resan på egen hand i så fall.
Har du gjort deltagit i nåt av de loppen tidigare? Vart du väldigt påverkad av höjdskillnaden i allmänhet, eller hur kändes det hela (i början när du kom ner kontra race day)?
Ha en bra dag!
1985 • Göteborg
#3
16 mars 2015 kl 01:58
Gilla
Jag vet att jag har läst ett inlägg på Rune Larssons hemsida, med tips och råd om specifikt swiss alpine. Inlägget dyker också upp bland sökresultaten när man googlar Rune Larsson swiss alpine marathon. Men hela hans hemsida verkar ligga nere så man kommer inte åt artikeln. Om du har tålamod och är lite tech savvy så kanske du kan hitta den cachad någonstans.
1985 • Göteborg
#4
16 mars 2015 kl 01:59
Gilla
Eller om du mailar springtime och ber om runes mailadress och skickar ett snällt mail till honom och frågsar om han kan skicka artikeln till dig som epost :)
Ken - IF Linnéa
1973 • Stockholm
#5
16 mars 2015 kl 12:27
Gilla
Hej Maria
Jag vet inte vilken träningsbakgrund du har förutom det du skrivit.
Det är bra med mängd om man ska springa ultra.
Swiss alpine vara rätt tuff att börja med som ultra. Speciellt med den nya bansträckningen. Men med mängd och backträning så ska det nog funka att ta sig igenom.
Kinsei
1974 • Malmö
#6
16 mars 2015 kl 13:43
Gilla
Allt beror ju på målsättningen. Jag har tagit mig igenom både K42 och K78 utan mycket mer än vanlig marathonträning. Men visst, det blev långt i från några topplaceringar (om än på övre halvan av resultatlistan). Med tanke på min bostadsort bestod backträningen mest av att jag sprang upp och ner för en liten kulle/slänt. Jag mådde inte illa av höjden trots att vi kom dit bara två dagar före loppet. Men då ska jag i o f s erkänna att jag - som de flesta deltagarna - gick i de brantaste partierna. Det gick dock bra att springa i den högalpina delen mellan de två topparna. Ett fantastiskt lopp som jag gärna gör om!
1985 • Stockholm
#7
16 mars 2015 kl 17:32
Gilla
Hej och tack för all input!

Anders: Jag får kolla upp det där blogg-inlägget och se om det går att få tag i/läsa :)!

Stefan: Ja, det är ju absolut som du säger ang anpassningen, att det är säkert högst individuellt, och jag tror även att man kan ju inte annat än pröva sig fram kanske.

Ken: Min träningsbakgrund är rätt mkt "periodare", men har alltid varit aktiv sedan jag var liten. Löpning har alltid varit en indirekt del i det jag har tränat; fotboll, ridning (sprungit och lett antal mil i ridhus), ren löpträning, inomhusrugby via gymnasieskolan, innebandy, etc. Nu försöker jag komma igång igen med mängdträning.

Kinsei: Målsättningen är väl faktiskt bara att ta sig runt, det känns mest rimligt för min del. Om jag väljer att delta så är det mest som en kul upplevelse i (vad jag har förstått) en fantastisk natur/omgivning. Självklart är tanken att försöka springa hela vägen, men går det inte så får man ju inte bli dumdristig heller, känner jag. :)
1985 • Göteborg
#8
16 mars 2015 kl 21:06
Gilla
Av det jag minns från minnet, så sa Rune Larsson till på skarpen att man inte ska ösa på utför, utan hellre gå, då låren tar för mycket stryk. Samt att loppet är att jämföra med 100 km på plan mark.
1974 • Lerum
#9
17 mars 2015 kl 08:11
Gilla
Jag har förvisso gjort en del marathon men bara två 6-timmars så K78 blir min första riktiga ultra. Ska bli sjukt skoj och längtar så. Det jag har förstått av träningen är förstås att satsa på uppför/utför så mycket som möjligt och sen förstås distanser. För egen del kombinerar jag det i möjligaste mån så att långpassen också blir maximalt kuperade. Får se vad det hjälper...

Ett av de råd jag tagit till mig är "börjar det gå långsamt och du funderar på gå/springa så välj gå...". Det har jag även tagit till mig på några långpass och 6-timmars och det funkar väldigt bra. Märker att jag inte tappar många sekunder på att gå några meter men "tjänar" mycket i kraft.

När det gäller höjden är erfarenheten än mer begränsad. Jag fick iof höjdsjukan när jag besteg Mt Kenya för länge sen men då var det 5000m och så högt ska vi ju inte nu :-)
1970 • Nordingrå
#10
17 mars 2015 kl 10:49
Gilla
Fantastiskt lopp som jag sprang/gick 2013.

Jag kom ner en vecka innan och tror inte att höjden då ställde till det alltför mycket. Värre var att det var extremt varmt.
Redan efter Bergun, ca 40 km, började jag känna av värmen ordentligt. Sista milen från Sertig Dörfli till Davos var det ca 30 grader varmt och detta tog oerhört på mig....

Skulle dock åka tillbaka vilken dag som helst om min kalender och plånbok hade tillåtit. :)
Åsa
1983 • Fagersta
#11
17 mars 2015 kl 11:50
1 Gilla
Sprang förra året och upplevde inte höjden som något knäckande. Var där några dagar innan och drog in atmosfären. Flera i loppet fick dock både ödem och ont pga höjden. Tror det är som med mycket annat, väldigt personligt hur kroppen klarar höjden.

Har du möjlighet är de nog i alla fall att skönt om du har möjlighet att känna på luften några dagar innan.

Ska dit i år igen och hoppas på att slippa 4grader och regn hela vägen (som de var 2014)...

Loppet i sig är helt underbart! Magiskt!
1985 • Stockholm
#12
27 mars 2015 kl 10:39
Gilla
Stefan Johansson: Haha ok, men då behöver man ju inte känna den pressen isf ;)

Anders Gustafsson: Det låter som ett bra tips!

Tobias Nilsson: Kul, låter som en bra tanke och känns ju också mer relevant att försöka kombinera de båda under samma pass, för det är ju så det kommer vara under loppet isf :). Jag har inte börjat på med några längre pass ännu, men tänkte försöka klämma in ett längre pass nu ganska snart. Blir lite tajt med att hitta tiden bara. Lycka till på loppet & tack för in puten!

Örjan Mattsson: Ja, det är ju ytterligare en faktor som kan bli lite lurig. Just väderförhållandena överlag kan ju bli väldigt antingen eller verkar det ju som. Bra att du tog upp det också, för det hade jag inte riktigt tänkt på.

Åsa Bergman: Vad roligt att du ska dit i år igen! Ja, får väl hoppas på finare väder i år då :). Hur många dagar var du där innan förra gången? Ja, det är ju verkligen så att det är väldigt individuellt, och sen att man inte riktigt vet innan man väl är i den situationen heller.

Tack alla igen för alla tips och tankar!
Lol Tolhurst
1976 • Stockholm
#13
28 mars 2015 kl 17:43
Gilla
Springer swiss k42 i år, var nere och kutade på mont blanc förra sommaren, upplevde inte höjden som nåt problem öht. Mycket backträning bara så går det som smort.
Åsa
1983 • Fagersta
#14
28 mars 2015 kl 20:00
Gilla
Vi var där tio dagar förra året, i år blir de lite mindre...men de ska nog gå bra det med :) *positiva tankar*
Jerry Nordgren
1966 • Björkhagen, Johanneshov
#15
28 mars 2015 kl 20:13
Gilla
Jag har sprungit K78 ett par gånger och ett bra tips jag fick var att träna på gå snabbt. Från Bergün till Keschütte är det en del partier man kör växelvis gång och löpning, i synnerhet upp till Chants där det relativt flackt men jobbigt att hålla sig springandes. En annan idé är att försöka spara på lårmusklerna första tre milen ner till Filisur, det är lätt att rulla på lite för snabbt.

Ett häftigt lopp jag ska springa fler gånger!
1985 • Stockholm
#16
7 april 2015 kl 00:22
Gilla
Tack Jerry, låter som ett riktigt bra tips!

Jag har faktiskt gått och anmält mig till K78 nu och det känns väldigt spännande och kul! Det får lite bära eller brista, och om inte annat så lär det säkert bli en fantastisk upplevelse så länge det än varar :).

Kommer väl få nöta Hammarbybacken en del framöver nu... ;)

Lol Tolhurst, har du några bra tips på vart man kan köra backträning i Stockholmsområdet, utöver just Hammarbybacken?
1985 • Stockholm
#17
6 maj 2015 kl 13:11
Gilla
Dagarna tickar på och det kryper närmre och närmre mot start :)

Jag tänkte bara passa på och höra hur det ser ut bland er som ska springa i år - hur & när tänker ni ge er neråt? Ifall någon kanske vill samköra ner eller åka ihop på annat vis? Är ju roligare med sällskap tänker jag :D!

Jag bor i Stockholm, men har föräldrarna nere på Öland, så nåt av de två skulle funka. Är relativt flexibel med när man åker ner, så länge det bestäms i god tid.

Hoppla!
1974 • Lerum
#18
7 maj 2015 kl 13:27
1 Gilla
Jag och svågern flyger ned på tisdagen. Är väl egentligen lite sent men det blir ändå nästan en semestervecka som går åt så vill inte vara borta längre än så :-) Flyg till Zurich och sen tåg till Davos - smidigt och ganska billigt och väl där nere så ska vi ju bara vila och springa så behöver inte bil där... Dessutom tror jag tågbiljetter (tågpass i området) ingår i startavgiften...
Claes Danielsson
1971 • Västerås
#19
7 maj 2015 kl 20:56 Redigerad 7 maj 2015 kl 20:57
1 Gilla
Tobias: Det ingår både tur och retur-biljett, så kallad Swiss ticket, och ett regionalt tågpass i anmälningsavgiften. Det gör loppet mycket prisvärt. Jag sprang Zermatt marathon i fjol och arrangörerna där var inte lika generösa som när jag sprang Swiss alpine C 42 året innan. Fick därför köpa en Swiss ticket och jag vill minnas att den kostade över tusen kronor. Dessutom tror jag att de flesta hotell i Davos ger sina gäster ett kort som gäller för linbanor och lokalbussar i området.

Edit: När jag tänker efter så är det nog så att Swiss ticket endast ingår i anmälan för de längre distanserna, dvs marathon och K 78, samt möjligen K 30. Tror dock man kan köpa en rabatterad Swiss ticket om man är anmäld till någon kortare distans.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.