Löpning Kläder, Skor & Prylar 90 inlägg 8659 visningar

Råd och tankar om FiveFingers?

Åsa Cedervall
1984 • Göteborg
#1
10 september 2012 - 14:31
Gilla
Jag trodde aldrig jag skulle komma på sådana här tankar, när det började komma FiveFingers på marknaden. Inte nog med att jag tyckte dem var fula jämfört med mina oerhört vackra Kayano (eller?), men jag provade även ett par någon gång och tyckte det var hemskt obehagligt..

Sen började jag läsa Born to Run. Den är inte klar än, jag är på sid 200 någonting... Och helt plötsligt är jag inte lika säker längre. Men jag känner mig vilsen. Jag har haft problem till och från med mitt knä ganska många år. Har fått iläggsulor (sådana som de formar efter ens fot), och blivit rådd att ha så dämpande skor som möjligt, vilket ledde mig in på Asics Kayano. Har kört med den modellen flera år nu och trivts bra.. Egentligen inte sett någon anledning att byta...

Men så läser man Born to Run och studierna som presenteras där i, med att skador minskat med billigare löparskor, med mindre dämpning osv. Och att det man gör med dagens löparskor är att kompensera brister som inte finns? Eller något i den stilen..

Nu har jag mer anledning än någonsin att fundera. Igår var jag ute å sprang, nästan en mil, i mina Kayano. Mindre än en km hemifrån snubblar jag, faller, och ligger i nästa tiondels sekund å svär över min nystukade fot.. När man väl lugnat ner sig tänker man på det man läst bara tidigare samma dag, och tidigare dagar.. Hade det vart mindre risk att det hänt om jag varit barfota (eller inte bokstavligt talat barfota men i FiveFingers)? Eller hade min fot vart så stark så den klarat det då? Förstår att de inte går att svara på ett enskilt fall eller så men det väcker tankar i huvet på mig...

Är inte helt hundra på vad jag vill med den här tråden, men jag tänker att den kanske kan bli lite "dela med sig av tankar-tråd". Kanske är du bara nyfiken på detta med barfota precis som jag, men inte kommit längre. Eller så kanske du dragits med skador länge, bytt till FiveFingers och är skadefri? Eller precis tvärtom?

Just nu ska inget provas ut i alla fall, eftersom bara åsynen på ett par skor får det att smärta i min boll-liknande fot.

Men dela gärna med er av era erfarenheter.
< < < 1 2 3 4 5 > > >
1965 • Mölndal
#21
11 september 2012 kl 12:38
Gilla
Jag har faktiskt sluppit att vara skadad men blev ändå nyfiken när jag läste Born to Run. Som många andra köpte jag barfotaskor, gav mig ut och sprang och blev trött i hälsenorna(6 km bara på framfoten...). Sen fick jag reda på att för att lära sig barfotalöpning skall man börja med att springa barfota (wow!) och gärna på hårda underlag så att man blir tvungen att lära sig rätt teknik, fotsulorna är dina tränare. God hjälp fick jag också av Barefoot Ken Bob Saxtons bok "Barefoot running step by step". I princip är det ju inte så svårt, böj på knäna, öka frekvensen, ta det lugnt. Sen när det blir kallare ute kanske det är läge att köpa Five fingers eller nåt annat.
Åsa Cedervall
1984 • Göteborg
#22
11 september 2012 kl 13:38
Gilla
Jo det kanske är klokt att fortsätta med Asics. Sitter å kikar runt lite mer nu. Men Nimbus har väl rätt mycket dämpning vad jag kan läsa mig till? Ska jag få till barfotalöpning ska jag väl egentligen sträva efter mindre dämpning? Men när jag går in på Löplabbet tycker jag det står väldämpad på nästan varenda sko. Det är lätt å bli vilsen milt uttryckt. Får fortsätta fundera och söka vidare.

Jo Tomas det blir nog att börja lugnt och fint helt barfota. Är så sur på min blåa fula fot, vill ju komma igång nu :)

Annelie
1971 • Skövde
#23
11 september 2012 kl 13:53
Gilla
Jag tycker inte du ska ha barfotalöpning som den närmaste målbilden, utan satsa på att träna om fötterna och resten av kroppen till en mer naturlig löpstil. Det innebär att du behöver träna fötterna att springa med mindre stöd och mindre dämpning. Men du behöver inte ta bort allt på en gång. Om du har sprungit i Kayano så kan ett par lättare neutrala skor med hyfsad dämpning vara ett första steg.

Men att ta det lugnt och succesivt gå mot lättare skor behöver inte utesluta att springa lite barfota som styrketräning för fötterna. Jag tycker att det är jättebra.
Åsa Cedervall
1984 • Göteborg
#24
11 september 2012 kl 14:25
Gilla
Det har du förståss rätt i.. Något mellanting kanske är bra. Men inte allt för många för då blir det så himla dyrt. Spontant har jag lust å beställa på en gång men jag borde nog egentligen ta mig till någon specialistbutik och prova ut. Annars kanske jag får hem något par jag inte trivs med alls :) Jag brukar också beställa från England vanligtvis men det kanske jag kan göra sen när jag hittat något jag vet att jag trivs med :)
1978 • Aneby
#25
11 september 2012 kl 14:50
Gilla
Jag började att springa med FiveFingers för knappt ett år sedan och trivs väldigt bra med de skorna. Anledningen till att jag började var väl dels att det verkade spännande och kändes mer naturligt, samtidigt som FF skyddar huden jämfört med ren barfotalöpning. Men dessutom så började jag med FF i hopp om att slippa de blånaglar som jag fick av långdistanslöpning i vanliga springskor. Bara efter mitt första maratonlopp så fick jag tre blånaglar som senare blev lösa och jag fick dra bort. Inge kul alls. Men sedan jag gått över till FF får jag inga blånaglar längre.

En annan fräsig grej tycker jag är att det känns att benen byggts upp av att springa i FF. I början kändes det ganska hårt och stumt när jag sprang med FF på asfalt, men det gör det inte längre. Min slutsats är att det beror på att benen byggt upp sin egen stötdämpning. Dessutom har jag fått grymma vadmuskler.

Andra fördelar med FF tycker jag är att de är gjorda så att de kan tvättas i maskin och att de tar så lite plats när man packar ner dom.

Och om du vill beställa ett par FF så behöver du ju inte gå till någon butik heller - jag beställde mina på nätet från Vibram i Italien och fick dom med posten.

Men om du börjar med FF eller barfotalöpning så var försiktig och växla bara gradvis över från vanliga springskor. Börja med att springa bara några kilometer och trappa sedan sakta upp, kanske genom att springa med FF en gång i veckan eller så. Och se till att värma upp ordentligt innan du börjar springa, och att stretcha både bak och framsida på både underben och överben ordentligt efter du sprungit.

Om du vill läsa mer om folks erfarenheter av FF, så hittar du massor i tråden "FiveFingers for dummies": http://www.jogg.se/Forum/Trad.aspx?subid=20892
Annelie
1971 • Skövde
#26
11 september 2012 kl 15:21
Gilla
Saucony Kinvara kan jag rekommendera som en "halvvägs"-sko; den är lätt, 4mm drop, flexibel och dämpad. Detta var mina första skor med litet drop och de som jag började träna framfotalandning i. Använder dem fortfarande. De brukar gå att få tag på billigt på nätet på Startfitness, Wiggle, Sportshoes mm. Idag säljer Startfitness dem för 49£.

Fivefingers brukar vara svåra att hitta billigt (och hittar man några som är riktfigt billiga så är det kopior). Wiggle säljer ut nu. Sulle rekommendera KSO eller Bilkila/Speed. Bilkila och Speed är särskilt gjorda för löpning på hårt underlag och har liiiiten dämpning under framfoten.
1965 • Uddevalla
#27
11 september 2012 kl 15:39
Gilla
Kan bara nämna att om man tycker det är moraliskt OK att köpa så går det alldeles utmärkt att springa i de FF som säljs t.ex. på Ebay från asien. Kopior/andrahandssortering/stöldgods/nattskifte - jag vet inte men ärliga säljare som leverar för en spottstyver finns det iaf.
Åsa Cedervall
1984 • Göteborg
#28
11 september 2012 kl 15:58
Gilla
Intressant där David. Kan tänka mig att man blir rätt mycket starkare i benen ja :) Men visst jag är helt med på noterna att börja sakta och försiktigt.

Saucony Kivara ser bra ut. Men de på Todays Deal finns inte i min storlek, men de som ligger snäppet dyrare är ju ändå rätt billiga, jämfört med många andra i alla fall. Men jag vill nog ändå gärna prova först. Det är så krångligt och dyrt om man behöver returnera till England. Hur bedömer du att dem är i storleken Anneli? Jag har rejält stora fötter. Kommer inte i dam-Kayano utan har herr-42or.

Har förstått att FiveFingers verkar ligga på ungefär samma pris nästan överallt men KSO har jag i alla fall sett för runt 700 nu de här dagarna när jag sökt runt.
Jag vill nog dock veta att det är riktiga grejer jag köper. Förhoppningsvis håller de väl ett tag när jag väl köpt ett par :)
Annelie
1971 • Skövde
#29
11 september 2012 kl 16:09
Gilla
Kinvara är lite mindre i storlekarna än Asics. Jag hade 40.5/UK7 i mina Kayano och i Kinvara har jag 41/UK7.5.

Men om du går in på Running Warehouse och söker upp Kinvara (se länken). Där klickar du på "Show me how it fits", väljer Asics och Kayaon. Väljer din nuvarande storlek i US-storleken (borde vara US8,5 som du har). Sedan kommer programmet att föreslå vilken US-storlek du ska ha på Kinvara.
http://www.runningwarehouse.com/descpageMRS-SKN3M4.html
Johanna Linde
1987 • Essunga
#30
11 september 2012 kl 17:49
Gilla
www.startfitness.co.uk har många modeller av vivobarefoot som kostar mellan 30 och 45 pund. Superbilligt! Finns dessutom 10% rabattkoder i princip hela tiden, du kan hitta dem i speciella trådar här. De är även streetsnygga så du kan gå i dem i vardagen oxå.
Åsa Cedervall
1984 • Göteborg
#31
11 september 2012 kl 19:12
Gilla
Tack så mycket för länken Anneli, ska genast gå in och kika på det :) Stämmer att det är US 8,5 på mina Kayano.
Ska kolla ditt tips med Johanna, tack så mycket!
Åsa Cedervall
1984 • Göteborg
#32
12 september 2012 kl 10:19
Gilla
Lutar helt klart åt ett par såna som du skrev Anneli. Mina veliga tankar ska bara bestämma sig slutligt :)
Är det fler som vill dela med sig av tankar är ni välkomna :)
Min fot börjar sakta sakta bli bättre. Undrar så mycket när man kommer va tillbaka i löpspåret igen!
Annelie
1971 • Skövde
#33
12 september 2012 kl 10:38
Gilla
Jag tor att du kommer att gilla Kinvaran. Ta det bara riktigt lugnt med foten. För många år sedan stukade jag min fot rejält. Dum som jag var (och förmodligen fortfarande är...) så sprang jag på den redan veckan efter, dock hårt lindad. Men jag sprang nog på ett annat sätt för att skona foten och det ledde till att jag under flera månader hade ont i knät och höften på motsatta benet. Mina ledband i fötterna är nu också så uttänjda så jag knappt kan stuka mig längre... Och skulle jag trampa snett så är det muskelfästet uppe på underbenet som svullnar, och inte det på foten...
Åsa Cedervall
1984 • Göteborg
#34
12 september 2012 kl 10:46
Gilla
Mmm ska försöka sikta på å prova den först bara tror jag. Den där suveräna sidan du länkade sa att jag skulle ha samma storlek, men det känns som de inte skadar :)

Jo jag vet, jag ska ta det lugnt. Beklagar besvären du beskriver. Jag känner så väl igen det. Jag har haft problem med bägge mina knän, men olika mycket. Vänster har alltid varit mitt största problem. Sen började höger komma å innan jag riktigt kände igen det stödde jag mig för mycket på vänster, och som ett brev på posten kom givetvis vänster knäs smärta tillbaka. Så jag förstår precis vad du menar. Jag vill bara för allt i världen inte missa Lidingöloppet den 29:e. Det får gå hur långsamt det vill, men jag måste få komma dit!
Åsa Cedervall
1984 • Göteborg
#35
12 september 2012 kl 10:47
Gilla
Ska tillägga att det är väldigt bra att vara hundägare. Då kommer jag ut å promenerar i alla fall. Och det sa dem på vårdcentralen är bra, ska försöka belasta så normalt som möjligt :)
1978 • Malmö
#36
12 september 2012 kl 13:27
Gilla
Sportamore har ibland väldigt stora rabatter på sina fivefingers. kan vara värt att få deras nyhetsbrev. http://www.sportamore.se/produkter/?q=five+fingers

Annars rekommenderar jag Fotkultur i Malmö. De vet vad de pratar om när det kommer till minimalistisk löpning till skillnad från de flesta andra sportbutiker. Kan bero på att de endast säljer minimalistdojor. Deras priser är många gånger lägst och om de inte är det kan du förmodligen lägga ett mail och pruta. De är samma två killar som äger butiken som står i den så du förhandlar alltid med rätt person och de är inte på något sätt omöjliga. http://www.fotkultur.se/herrskor/vibram-fivefingers/?l=1006&s=1006
Hittar du något på nätet som är klart billigare är det med ganska stor säkerhet kopior. Kvittar från vilket kand du beställer.
1978 • Malmö
#37
12 september 2012 kl 13:36
Gilla
Du sa förresten att det var en djungel med Nike Free och jag kan bara hålla med. Men när jag använde dem som övergångssko fanns det bara ter modeller vill jag minnas och jag använde först 5.0 och sedan 3.0 och kan i efterhand säga att det finns ingen poäng i att gå vägen via 5.0 då de är väldigt väldämpade, utan satsa i så fall på 3.0 direkt och använde dem med stegrande frekvens och längd. De har märkbar dämpning, men klart mindre än vanliga tjockskor och droppen är också betydligt mindre. De saknar helt stabilitet vilket faktiskt känns som en befrielse. I början när jag först köpt mina Free använde jag dem på hundpromenaderna och anpassade även dessa så att de skulle gå i lite mer terräng för att just få vänja mig vid att foten inte fick någon hjälp av skon. Jag kan säga att det förstärker naturupplevelsen att faktiskt känna marken man går på. Låter kanske fånigt men så är det.
http://www.wiggle.co.uk/nike-ladies-free-30-v4-run-shoes/
Åsa Cedervall
1984 • Göteborg
#38
12 september 2012 kl 14:10
Gilla
Tack för dina länkar och tips Henrik! Jag kan ju dock inte ta mig till Malmö och prova ut skor, men ligger de bra till i pris är de ändå så klart värt att fundera på att beställa ifrån. Jag har hört att även Löp & Sko-kliniken här i Göteborg har bra koll på sånt här med minimalistiska skor och barfotaskor, men jag har ingen erfarenhet själv.
Bra det där om Nike också. Då vet jag lite mer. Det var mycket siffror och hålla rätt på :)

Nu har jag i alla fall idag sett att Kinvara ligger på Dagens Deal på Startfitness, i herrmodell i storleken jag tror jag bör ha. Jag kommer ju inte hinna prova, men tror det får bli ett köp ändå. Kan jag mot förmodan inte ha dem å springa i får jag väl promenera i dem då :) Ska titta runt lite mer när man ändå beställer därifrån. Ihop med min stuknin gjorde jag ett rejält hål på mina splitter-nya tights med, smidigt värre ;)
Åsa Cedervall
1984 • Göteborg
#39
12 september 2012 kl 14:34
Gilla
Vet inte om jag såg helt fel förut eller om de har bytt under dagen men nu var minsann inte Kinvara på dagens deal längre :(
Annelie
1971 • Skövde
#40
12 september 2012 kl 14:58
Gilla
Dagens deal är just dagens deal; den gäller från klockan 12 till 12 nästa dag... Priset har höjts till 59£...
< < < 1 2 3 4 5 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.