10 juli 2012 kl 18:00
Såhär hade jag gjort, men alla är vi olika. Det viktiga är förstås att du gör något som du tycker är kul och som du själv tror på.
Med tanke på hur långt kvar det är till din halvmara hade jag inte följt något program under hösten utan bara fokuserat på att succeessivt vänja kroppen vid att springa långt och mycket. Om du väldigt gärna vill träna efter ett program i stil med de som finns här på Jogg kanske det är en bra idé att också lägga in en tävling i slutet av programmet? Själv skulle jag i alla fall inte klara av några tuffare intervallpass om det är mer än ett halvår kvar till tävling.
Inför nästa år hade jag letat upp ett långt maratonprogram och planerat det med halvmaran som mål. Ett klassiskt program enligt gurun Jack Daniels skulle se ut ungefär såhär, men det finns lika många träningsfilosofier som det finns löpare. De flesta program är i alla fall uppdelade i olika faser där man fokuserar särskilt på en aspekt i taget. Jag tror det är bättre än att repetera ett kortare program flera gånger. Nu vet jag inte vilken halvmara du ska springa, men jag tog Göteborgsvarvet som exempel.
3 december till 13 januari: Uppbyggnad (lätt jogg och successivt längre långpass)
13 januari till 24 februari: Snabbhet (korta intervaller med lång återhämtning)
25 februari till 7 april: Syreupptagning (lite längre intervaller med kort vila)
8 april till 18 maj: Tröskelträning, tävlingsfart och tävling (mycket snabbdistans)
Varför ett maratonprogram? Det går att träna inför en halvmara på många olika sätt, men eftersom du är ganska ny löpare och planerar ett maraton senare under året tror jag att ett program som lägger stor vikt vid mängd och längd passar dig bättre än ett program med mer fokus på fart. Dessutom är de flesta maratonprogram rätt "snabba" nuförtiden.