Löpning Träning 11 inlägg 2630 visningar

Soffpotatisen - Maraton 2013

Rasmus Norgren
1991 • Stockholm
#1
25 juni 2012 - 23:47 (Redigerad 25 juni 2012 - 23:47)
Gilla
För ett par veckor sedan bestämde jag mig för att genomföra ett maraton, för att klara detta så satte jag Stockholm Maraton 2013 som mål.
Jag har alltså 11månader på mig att träna och komma i form då jag i dagsläget aldrig sysslat med löpning tidigare och heller ej har någon speciellt bra kondition...

Jag har ingen tid jag vill slå, jag vill bara klara ta mig från start till mål utan att behöva stanna/gå.

Jag har köpt ett par riktigt sköna skor från löplabbet och börjat komma igång med löpandet. Jag försöker springa varannan dag, distansen jag springer varierar beroende på dagsform och humör med det brukar bli mellan 5-10km.

Kan man träna för mycket?
Räcker 11 månaders förberedelse?
Tips på bra "löparmat"?
Finns det något som man verkligen bör undvika att äta?
Hur ofta borde jag träna?
Hur långt ska jag springa på mina pass?

Då jag aldrig tidigare pysslat med långdistans eller löpning i överhuvudtaget så tar tacksamt emot ALLA tips och trix jag kan få gällande träning,stretching, diet osv osv, allt emellan himmel och jord, stort som smått.

Värt att tillägga är att jag idag är 180cm/63kg och springer 10km på ca 50min.
Mikael Eriksson
1974 • Märsta
#2
26 juni 2012 kl 06:31
Gilla
Hej Rasmus!

Jag gjorde precis som du, klev upp från soffan i maj/juni 2010 och sa att jag skulle börja löpträna och springa stockholm Marathon 2012.

Ett år senare stod jag på startlinjen i historiens kallaste, blötaste och mest vindpinade upplaga av Stockholm Marathon, och fullföljde mitt lopp och tog mig i mål.

Med detta i ryggen kan jag lugnt säga att det klarar du, ett par saker bör du dock tänka på för det finns fallgropar längs vägen.

Fortsätt stärka upp din löparkropp med distanspass, eftersom du är ny på löpningsområdet finns annars risken att du skadar dig eftersom det enligt min erfarenhet är farten som dödar.

Så enkelt uttryckt, fortsätt att nöta mil i en takt som du känner är behaglig och som inte ger belastningssymptom. Sedan när det är 12 veckor kvar till marathon hoppar du på ett 12 veckors träningsprogram för Marathon ( finns här på jogg.se ) och kör på.

Din sommar och höst ska med andra ord domineras av ganska långsamma pass, med syfte inte att öka din mjölksyratröskel eller vo2 max, utan med syftet att ge din kropp chansen att stärka leder, ligament och senor. Detta är en process som tar lång tid och som håller skadorna borta när du längre fram lägger på lite fart, dessutom är den mänskliga kroppen så finurlig att om du tränar på att springa långt i ett lugnt tempo så blir din kropp bra på just det :) , dvs marathonlöpning.

Öka aldrig fart och mängd samtidigt, utan en 10% ökning av endera per vecka är lagom.

Själv är jag 37 år, 198cm lång och väger runt 100kg ( en bra dag ) så klarar jag det så är det inga problem för dig, det svåra för dig kanske blir att lära dig att hålla igen så att du inte blir skadad, man kan nämligen träna för mycket ja.

Mat.... jo det bör man äta när man ska träna inför ett marathon, personligen brukar jag alltid svälla upp av ost.

Lycka till! , det är en resa att gå från 0 till Marathon, den är både jobbig men samtidigt otroligt belönande.

Välkommen till ditt nya liv som löpare Rasmus!
Daniel Lindroos
1982 • Värnamo
#3
26 juni 2012 kl 08:40
Gilla
Hej Rasmus,

Det är en resa att träna upp sig inför ett marathon. Kul att du tagit tag i det för vägen dit kan vara både underbar och full av positiva kickar men den kan också vara ett rent helvete. För att undvika det sistnämnda så rekommenderar jag dig att de närmsta månaderna hålla dig till dina 5-10 km och utföra dem i behagligt tempo, skulle du känna dig sliten så är det viktigt att ta en extra vilodag. Kroppen måste få vänja sig med att börja springa distans och det tar sin tid. Överanstränger du dig tidigt så är det stor risk för skador. Har själv gått i den fällan på grund av ivrighet. Låt sommaren och hösten bli behaglig och se efter ett träningsprogram efter årsskiftet så kommer du klara av detta finfint! Lycka till!
2006 • Alingsås
#4
26 juni 2012 kl 09:30
Gilla
Köp någon bra bok om löpning. Även om man inte har jättehöga ambitioner är det alltid kul att ha: man lär sig mycket och kostar inte skjortan.

De svenska böcker om löpning som finns är tyvärr inget vidare (Kristian Bergs "Stora stretchboken" är dock intressant).

Några bokexempel:

The Competitive Runner's Handbook av Robert Glover, Shelly-lynn Glover
Daniels' Running Formula - Proven programs: 800 m to the marathon
av Jack Daniels
Advanced Marathoning av Pete Pfitzinger, Scott Douglas

Här finns en jättelista med böcker: http://www.runningahead.com/forums/topic/236d7ded12b3441c81d6670d8a96d3eb

Och här finns en tråd från jogg.se med bokförslag: http://www.jogg.se/Forum/Trad.aspx?subid=20779

1963 • Örebro
#5
26 juni 2012 kl 09:48
Gilla
Grattis till ditt beslut!
Jag gjorde samma resa förra året med start slutet av augusti och genomförande av årets Stockholm Marathon. Du har ett härligt äventyr framför dig.

Mitt bästa tips är att inte öka distanserna för fort. Jag gick tidigt direkt från 10 till 20 km och fick problem med löparknä. Kör ett ”långpass” per vecka där du ökar stegvis varannan vecka. Exempelvis från 10 till 12, veckan därefter kör du 10 igen. Sedan 14 km följt av 12. Börja i god till och stressa inte. Känner du dig sliten tar du en vecka med lite kortare distans.

Jag tränade i princip varannan dag vilket passade mig men det är din ambitionsnivå som styr träningsmängden. Tänk bara på att inte öka för fort med allt på en gång.

Lycka till, vi ses på startlinjen 2012.
Fredrik erlandsson
1975 • Östansjö
#6
26 juni 2012 kl 11:03
Gilla
Som alla har sagt ta det lugnt i början. Klev själv ur soffan i januari och har nu kommit igång rejält, har siktet inställt på stockholms halvmara i september.
Efter att stegvis ökat ut distanserna från 2,5km upp till 16km i lugnt tempo har jag märkt att jag har jue ork för högre fart..... Misstag! Efter ett snabbare pass förra veckan började ljumskarna säga ifrån. Min teori är att visst har jag kondition för farten men kroppen klarar det inte ännu.
Nu blir det vila och lite professionell hjälp med skor. Sedan Lugna pass så kroppen får vänja sig vid att löpa.

Lycka till!
1967 • www.sapiens.se
#7
26 juni 2012 kl 11:15
Gilla
Grattis och som andra varit inne på är tålamod viktigt. Kanske det viktigaste av allt. Det går relativt snabbt att få upp flåset men resten av kroppen behöver större försiktighet. Elva månader räcker för att klara av en mara om du får bra kontinuitet i träningen. Håll dig alltså borta från skador genom att variera träningen och inte öka för snabbt.

För övrigt håller jag inte riktigt med Mormar om att det inte finns några bra svenska löparböcker. ;-)
NN
1922 • Ort
#8
27 juni 2012 kl 10:49
Gilla
När det gäller vad man ska äta eller inte äta så tycker jag för mig som motionär som inte siktar på några rekordtider så är det inte så himla viktigt. Ät det du tycker om helt enkelt.

Däremot har jag märkt att mina långa distanspass är skönast att springa på ganska tom mage. När jag kör distanspass på helgen brukar jag käka två skivor husmans med kaviar och ett kokt ägg till frukost vid niotiden på morgonen, inte mer. Sen äter jag ingenting fram till ett- eller tvåtiden på dagen. Och då sticker jag ut på långpass. Under själva långpasset dricker jag istället saft eller hemmablandad sportdryck, ca 0,3-0,5 liter per timme. Inte så himla noga utan tar en liten slurk då och då, kanske var tionde minut eller så för att inte hinna bli törstig.

Och sen käkar jag en rejäl middag när jag kommer hem istället.

Sprang 42 km på strax under 4 timmar på detta vis i söndags och kände mig aldrig hungrig. Men då käkade jag en snickers ungefär halvvägs utöver sportdrycken. Dock inte för att jag kände mig hungrig utan för att jag hade den med mig, befann mig på ett lite tråkigare parti landsväg och inte kunde låta bli godiset helt enkelt :-)

Har tidigare inbillat mig att jag behöver äta riktigt rejält någon timme eller ett par timmar innan ett långpass men när jag gjort det har jag i själva verket alltid känt mig tung och trött i kroppen. På tommare mage känns det lättare och piggare. Så testa att springa på tom mage och se hur det känns. Kanske funkar det även för dig.

1965 • Sundbyberg
#9
27 juni 2012 kl 20:29
Gilla
Du har fått flera bra tips så jag har inte så mycket att tillägga förutom om bra svenska löpar böcker. Marcus var så (klädsamt) blygsam att han inte ville göra reklam för sin bok "Löpträning mitt i livet" men jag har ingen koppling till den förutom att jag själv köpt den så jag kan varmt rekomendera den och tycker den ger en hel del bra tips och tricks. Kolla in på http://www.sapiens.se/
1972 • Stockholm
#10
28 juni 2012 kl 11:19
Gilla
Håller med tidigare inlägg - att inte öka distansen/tempot för snabbt är nyckeln till bra maratonträning för förstagångslöpare.

Några tips utifrån min egna erfarenhet (tränade aug 2011 - juni 2012 inför mitt första mara, som jag klarade under måltid):

- Öka antingen längd eller tempo - inte båda samtidigt. Börja med att öka längd de första månaderna. Tempo är sekundärt under detta år.

- Vänta med snabbdistans och intervallträning. Dessa båda är kanon för att få tempo, men det är samtidigt påfrestande för kroppen. Vänta med dessa till efter nyår tycker jag.

- Gå med en löpargrupp - och följ ett program. Jag var med i Team Stockholm Marathon, vilket fungerade kanon. Socialt och man håller sig inom lagom fart (man springer inte för fort, vilket är det vanligaste felet). Det finns massor med löpprogram på nätet som du kan använda om du inte bor i Sthlm. Det viktiga att följa i programmen är långpasset (som bör vara ett per vecka).

- Komplettera gärna långpasset med lugn distans (samma tempo som långpass), och ett lugnt kortare backpass per vecka. Det räcker utmärkt för 2012.

Ett stort lycka till!

Rasmus Norgren
1991 • Stockholm
#11
28 juni 2012 kl 22:55 Redigerad 28 juni 2012 kl 23:00
Gilla
stora tack till er alla.. mycket värdefulla tips för en soffpotatis!
Som en liten summering då.

Jag skall alltså:

Försöka komma ut och springa varannan dag.
3 kortpass och 1 längre pass per vecka.
Jag ska till en början hålla mig på ca 5km på kortpassen och ca 10km på långpasset..

öka längden på långpasset 5-10% någon gång då och då tills man kommer upp emot 20-25km

ibland kan jag lyxa till veckan med lite intervaller och backträning också. Dock under försiktighet så skador ej uppstår.

Jag ska fortsätta att äta som vanligt, kanske något mer så jag som redan är trådsmal inte går ner ännu mer i vikt..

Jag ska inte träna när jag är sjuk och ej öka farten för snabbt, då finns det risk för skada och långvarig sjukdom = utebliven träning. Bättre att ta en extra vilodag.


Vad tror ni gått folk, låter detta som ett vettigt upplägg?
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.