22 april 2008 kl 22:52
Jag är dietist och känner inte heller igen mig i dina påståenden Susan. Som Simon skriver ovan så är GI ingen diet egentligen, det är enbart ett värde på hur snabbt 50g kolhydrater i olika livsmedel tas upp i blodet. Detta forskades fram för att diabetiker skulle kunna reglera sitt blodsocker och har egentligen inget att göra med fett, kostfiber eller proteiner. Fett och protein har inget GI-värde eftersom de inte innehåller kolhydrater. Däremot kan fett och protein hjälpa till att sänka GI-värdet i ett livsmedel/maträtt. Även många andra faktorer gör detta.
Som dietist utbildar jag diabetiker i hur de bör äta för att minska risken för följdsjukdomar som de kan få av för högt blodsocker, jag lär ut hur man äter för att blodsockret skall ligga så jämnt som möjligt och på en låg nivå.
En normalviktig frisk, icke bantande person har inte ett blodsocker som åker berg-och dalbana, som det ofta skrivs. Därför är inte inte lika viktigt för dem att äta med mat med lågt GI eller en massa mellanmål som ju ofta också förespråkas. Frukost, lunch och middag och ett mellanmål varje dag medför att man kan äta tillräckligt mycket till målen och bli mätt och nöjd. Många är oerhört fokuserade på mellanmål idag och går mer eller mindre och småäter hela dagen. Det tror jag är en av orsakerna till överviktsproblematiken vi har idag.
GI-metoden som Susan beskriver, är snarare en light-version av Atkins som jag inte tror är ett sunt sätt att leva på sikt. Det finns några olika faktorer för att minska risken för sjukdom (bla många cancersorter, diabetes och hjärtkärlsjukdom) som de flesta kostexperter brukar vara överens om. De är: äta mycket frukt och grönsaker, äta fullkornsprodukter, ät kostfiber, äta fisk flera gånger per vecka, minska intaget av rött kött. Dessa stämmer inte alls överens med Atkins och de mer feltolkade GI-versionerna, och därför skulle jag aldrig förespråka att ta bort kolhydrater ur kosten, då försvinner både frukt, grönsaker, fullkorn och fiber. Däremot får man gärna ta bort godis, bakverk, socker, snacks, läsk och snabbmat samt hålla koll på portionsstorleken när man äter pasta, ris, bröd osv eftersom det är lätt att äta för mycket av dessa.
Enligt forskning presterar konditionsidrottare bättre vid ett kostintag baserat på kolhydrater med medelhöga och höga GI-värden.Dessa kolhydrater gör att glukogeninlagringen går snabbare och man därigenom kan träna hårdare/oftare. Jag vet att Jonas Colting rekommenderar annorlunda, det finns ju alltid undantag som bekräftar regeln. Som legitimerad så måste man alltid följa forskning och beprövad erfarenhet och vi kan inte vända kappan efter vinden.
Jag förlöjligar inte heller människor som inte har högskoleutbildning inom kost. Om någon äter på ett speciellt sätt och tycker att de mår bra av det respekterar jag självklart detta. Jag är mycket medveten om att det finns många exempel på människor som har bantat enligt mina råd och misslyckats. Att gå ner i vikt är inte lätt och det gäller verkligen att hitta en metod som passar en. Det viktigaste är dock att den metod man väljer inte går ut över hälsan, då har man ju ändå inte vunnit något i slutändan.