Löpning Skador & Rehab 6 inlägg 5617 visningar

Nybörjare - muskelsträckning, bristning?

Nybörjare
1974 • Avesta
#1
13 maj 2012 - 22:32
Gilla
Hej!

Ni som kan det här... Jag har försökt börja springa lite, fast det är mer blandning mellan powerwalk med inslag av lufsning. Har hållt på i några veckor och det längsta passet blir 8 km, men jag orkar naturligtvis aldrig nånsin springa så långt. Normalviktig, 37 år.

Körde ett pass bodypump för fyra dagar sen, fick lite träningsvärk i baklåren. Småsprungit lite ändå, mest promenad. Men idag.. i terräng.. så krampade det liksom till i höger baklår, precis ovanför knävecket (lite mer åt insidan). Gick att fullfölja ändå, men kändes såklart i nerförsbackar. Nu efteråt gör det ganska ordentligt ont. Masserat med liniment och har värme på, men ömt! Kan inget om sånt här, är det en sträckning eller nåt? Nån som vet? Åtgärd? Hur träna? Min träning är ju väldigt soft tycker jag, borde väl inte behöva vila helt? Promenera om det inte gör för ont? Voltarentabletter eller salva? Känns ju sååå värdelöst om jag måste vila nu när jag är inne i ett flyt.. :)
Malin H
1970 • Stockholm
#2
14 maj 2012 kl 12:58
Gilla
Om det är muskelbristning så är det kyla som gäller!
Här står det väldigt bra om just muskelbristning http://idrottsskadespecialisterna.se/muskelbristning

Var försiktigt. Jag fortsatte träna med min muskelbristning (fast försiktigt) och jag har fått dras med den i två år nu. Så fort jag tar i för mycket får jag känning igen trots att har fått både massage, el, akupunktur och stötvågsbehandling för den. Det är för mkt ärrbildning.
Nybörjare
1974 • Avesta
#3
14 maj 2012 kl 16:06
Gilla
Tack för att du tog dig tid att svara! :)

Idag känns det mycket bättre. Ingen smärta, kan gå och småspringa lite här hemma utan att det gör ont. Det känns att det är "nåt", men kan det vara bara träningsvärk? Ömt när jag trycker på "bakbenet" precis ovanför knävecket och lite inåt insida.

Eftersom jag har så dålig kondis och springer så himla sakta när jag väl tar några hundra meters lufsande, som avbrott i mitt powerwalkande... så känns det så fånigt att tro att jag har fått en "skada"... Och jag är inte HELT uppstånden från soffan direkt, utan har ju alltid rört på mig på ett eller annat sätt (gruppass på gym som bodypump, kettlebells och sånt, powerwalks, smålufs/jogg)... Känns inte som att jag borde vara överansträngd heller...
Mikael Eriksson
1974 • Märsta
#4
14 maj 2012 kl 18:36
Gilla
Jag har liknande symptom ( dock ej skarp smärta utan bara ömmande ) efter en intensiv period av marathonträning med kraftigt ökad distans.
( 3st 30km långpass på 3 veckor utöver de ordinarie distanspassen )

en muskelbristning borde väl kännas rätt rejält eller?
Oldboy
1952 • Danderyd
#5
14 maj 2012 kl 23:56
Gilla
Det finns små sträckningar och större sträckningar och bristningar som egentligen är grader av samma skada. Den behöver heller inte komma plötsligt även om det är vanligast. Jag har haft en bristning som kom smygande. Kändes när jag sprang fort, inte i vanlig distansfart. Gjorde ont om jag stretchade rejält.
1973 • Stockholm
#6
20 maj 2012 kl 19:28
Gilla
Muskelbristningar brukar föregås av en liten muskelkramp, och förslagsvis ser du till att kolla upp vad du lider av så att du inte förvärrar skadan ytterligare.

Oftast så blir alla muskelskador bra (dvs inte ont...) av vila, men du riskerar att förvärra skadan om du inte samtidigt ser till att behandla orsaken till att du fick ont från första början.
Kolla på http://www.muskelbristningar.se så får du lite mer tips om vad du kan göra.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.