Löpning Kost & Näring 45 inlägg 10438 visningar

Behövs kosttillskott som motionär?

1973 • Jönköping
#1
9 mars 2012 - 10:15
Gilla
Hej!
Mitt mål är att göra klassikern i år med start VR i juni. Från att i princip bara ha löptränat så har jag nu under vintern ökat min träningsmängd från ca 4 pass i veckan till 6 pass men nu fördelat på spinning, simning och styrketräning utöver löpningen. Jag har dock känt mig riktigt seg de senaste månaderna och inte haft något riktigt klipp i benen. Jag äter allsidigt och ordentligt ;-) men undrar nu om jag skulle behöva någon form av kosttillskott? Någon som har erfarenhet av detta?
< < < 1 2 3 > > >
1980 • Åby
#2
9 mars 2012 kl 10:42
Gilla
Det där är ju väldigt varierande från person till person, de flesta lägger ner massor av pengar på pulver och skit och blir bara fattiga och tjocka av det (Tjocka motionärer tror jag Colting kallar dem).
Räkna lite en vecka på kalorier in kontra kalorier ut, du behöver ju inte vara vansinnigt detaljerad men en allmän bild av det hela torde ge dig en fingervisning om du behöver nåt extra. En halv burk keso och en banan ger dig ju t.ex gott och väl allt du behöver efter ett tungt träningspass. (D-vitamin kan ju dock vara aktuellt såhär års om du känner dig seg, blek och glåmig pga det bristande solljuset)

För egen del brukar jag ha behov av att göra nåt annat ett tag när jag känner så, springa på ett nytt ställe eller bara på ett annorlunda sätt, alternativt så kanske du gjort dig förtjänt av en vilovecka då du bara njuter av livet?
David Roth
1973 • Vellinge
#3
9 mars 2012 kl 11:30
Gilla
Jag har märkt att min kropp har börjat säga ifrån mera pga hårdare träning. Trots varierad och bra kost så har jag blivit rekomenderad att ta både Mivitotal sport och Omega3 kapslar. Kanske är skitsnack men jag skall ge det ett halvår så får vi se om jag märker någon skillnad :)
1952 • Varberg
#4
9 mars 2012 kl 11:45
Gilla
En bra balanserad kost är det viktigaste. Lite extra D-vitamin under vintern är värdefullt. Kan tas som tillskott eller via fet fisk då man även får lite extra nyttigheter. När det gäller antioxidanter är blåbär t ex en stark sådan. Magnesium kan prövas för de som har problem med muskelkramper. Använd jodberikat salt. Selen kan övervägas för en del.
Övriga tillskott göder bara tillverkarna och försäljarna.
1977 • Eskilstuna
#5
9 mars 2012 kl 11:48
Gilla
Jag har absolut ingen kunskap i ämnet men min personliga övertygelse är att tillskott i olika former är helt onödigt för motionärer och säkert även för många elitidrottare.

För att förklara min tes så enkelt som möjligt:
Är ditt resultat inte bättre än världsrekordet var innan kosttillskott var "uppfunnet" (säg 40-50 år sedan för att höfta till med något) så är det inte där problemet ligger. Alltså, kaunde man springa en marathon på ~2:15 för 50 år sedan utan tillskott så kan man göra det i dag också.

(Sen kan man naturligtvis ha diverse medicinska skäl till att behöva tillskott för att hamna på nivå med "fullt friska" individer, det är en annan diskussion)



Martin Wass
1975 • Göteborg
#6
9 mars 2012 kl 11:57
Gilla
Det är svårt att säga om det hjälper eller inte jag tar vasslepulver efter träningarna. Men jag kan ju inte påstå att jag märker någon skillnad.
Magnus
Stockholm
#7
9 mars 2012 kl 12:17 Redigerad 9 mars 2012 kl 12:18
Gilla
Tränar man och svettas mycket kan man ju förlora vissa mineraler som kosten kanske inte kan ersätta så lätt. I det fallet kan det vara befogat med ett tillskott..men det ju är högst individuellt och går säkert att lösa med en kostomläggning också eller att man äter tillräckligt många kalorier. Att äta för lite är nog ett mer förekommande problem gissar jag på.
Kinsei
1974 • Malmö
#8
9 mars 2012 kl 12:27
Gilla
Behöver tror jag inte, men ibland, när man inte har den perfekta maten tillgänglig, kan det vara praktiskt med lite proteinpulver. Eller Vitargo för uppladdningen. Eller ett järntillskott för dem som har låga nivåer. Eller ett D-vitamintillskott om man får dåligt med solljus. Absolut går det att fixa med bra mat också, men ibland behöver man förenkla tillvaron.
#9
9 mars 2012 kl 12:35
Detta inlägg har raderats
Malin H
1970 • Stockholm
#10
9 mars 2012 kl 14:41
Gilla
Jag blev jättetrött och seg, hade ingen ork och benen kändes mest som tegelstenar. - Järnbrist var vad det var!

Jag äter ändå jättebra. Lagar alltid från "grunden", inga halvfabrikat, mycket grönsaker, mycket mat, inget socker eller fikabröd. Satsar på MAT :) Men om jag skulle äta för att få i mig alla näringsämnen skulle jag rulla fram. (går upp i vikt lätt. Tror att de som kan äta mer klarar sig bättre - de får in sig mer vitaminer/mineraler och aminosyror)

De flesta i Sverige äter så mycket mjölkprodukter så vi slår ut magnesiumet - vanlig brist och väldigt vanlig bland de som motionerar.
Det finns fler såna motsättningar mellan mineraler - äter man mycket av det ena sjunker det andra. Får man i sig mycket koppar så sänks tex zink.

Svettningar utsöndrar oxå väldigt mycket zink. Även mycket kalium svettas man ut.

Att det är skillnad mot för 50-år sen beror delvis på att: vi sitter väl mycket mer inomhus och har svårare att få i oss d-vitamin, kosten innehåller mindre näring och vi äter mer snabbmat, vi stressar mer och det gör av med massor av vitaminer och vi äter mer läkemedel som gör att kroppen kan urlakas.

Jag har pratat med näringsterapeuter som har hand om idrottare, både elit och motionärer (och ungdomar) och i stort sett har alla nån brist när man kollar upp dem.
1970 • Södertälje
#11
9 mars 2012 kl 14:49
Gilla
Jag använde Mitt Val Sport första året jag tränade (2008-2009) men slutade med det utan att märka nån skillnad. Äter man normal mat och dessutom lite sportdryck eller liknande får man det man behöver. För att få 'klipp i benen' skulle jag helt ovetenskapligt rekommendera ett återhämtningsmål omedelbart efter varje träningspass och en vilodag emellanåt. Kanske stryka några pass och fokusera på cykel och simning under våren?

Det finns flera bra artiklar i ämnet här på jogg http://www.jogg.se/Artiklar/Artiklar.aspx?catid=4 och en ny på marathon.se http://www.marathon.se/inspiration/hur-%C3%A4ter-man-f%C3%B6r-att-prestera
1952 • Varberg
#12
9 mars 2012 kl 15:05
Gilla
@Malin: Håller med om att järntillskott kan behövas om man förlorar blod via menstruationer och/eller blodgivning t ex. Svettning i kombination med mycket vattendrickande är farligt framförallt på grund av att man förlorar natriumklorid dvs vanligt koksalt vilket kan leda till sk vattenintoxikation vilket är vanligare än man tror. En mycket liten del av kroppens kalium finns utanför cellerna och kaliumbrist får man nästan bara vid sjukdomar, konstig kost eller biverkan av mediciner.
Magnesiumbrist är ovanligt med vettig kost och fungerande tarm, men extra magnesium kan dämpa kramptendens i muskulatur.
D-vitaminbrist var välkänt för 50 år sedan (rachit=engelska sjukan). Därför fick de flesta svenska barn fiskleverolja eller A-D-droppar. D-vitamin har på senare år visat sig ha fler effekter så tillskott under vintern är bra för alla.
Står man på läkemedel kan de ha väldigt olika effekter inte minst NSAID som Voltaren tex.
1970 • Sala
#13
9 mars 2012 kl 15:17
Gilla
@Tage, jag har under en längre tid varit ofantligt trött och träningen har varit tung. Visade sig att jag hade järnbrist. Jag ligger i riskzonen också eftersom jag inte äter kött, det i kombination med löpträning kan ställa till det så.

Helt okomplicerat är det inte, jag tror inte att man ska ta stora doser av breda multivitaminer och mineraler men man ska vara på sin vakt om man tränar mycket hårt under perioder. Om du har ökat intensiteten och dessutom känner dig trött skulle jag prova med ett bra järntillskott under en period, märker du skillnad så öka intaget av järn i maten. Lycka till.
1952 • Varberg
#14
9 mars 2012 kl 15:25
Gilla
Absolut Jonas - järnbrist kan ställa till det. Äter man inte kött missar man väldigt mycket som man annars får gratis och måste vara noga med att ersätta det.
Sedan är det viktigt att om man har lågt blodvärde utan uppenbar förklaring så ska det utredas så att det inte orsakas av någon sjukdom.
Acke5
1959 • Göteborg
#15
9 mars 2012 kl 15:36
Gilla
Många goda råd och tips, väl värda att beakta.
Om du nu får i dig det du skall så kanske det kan vara värt att fundera över om du får tillräckligt med sömn. Normalt arbetande vuxna människor behöver väl c:a 7-8 timmar per dygn. Om man tränar mycket så kanske det inte är så dumt med en tupplur på 0,5-1 timme extra per dag, eller försöka sova lite mer än 8 timmar varje natt.
Det är ju under sömnen som vi byggs upp för att klara den belastning som träningen medför.
1952 • Varberg
#16
9 mars 2012 kl 15:50
Gilla
Acke- lite byte av ämne, men håller med fullständigt. Sömnen har oerhört stor betydelse för alla. Där har vi nog också de största avigsidorna med den moderna livsstilen.
Ulf Mårtensson
1958 • Borås
#17
9 mars 2012 kl 15:53
Gilla
Lyssna på Kropp & Själ i P1: http://sverigesradio.se/sida/ljud/3631496
Johan
1963 • LINKÖPING
#18
9 mars 2012 kl 15:54
Gilla
Acke5
Håller med till 100%, sömn är nog ett område många underprioriterar.
Näringsupptag är nog så viktigt, men utan tillräcklig sömn blir resultatet
ofrånkommligen en nedbruten kropp.
1977 • Eskilstuna
#19
9 mars 2012 kl 16:10
Gilla
Det där med sömnen är rätt intressant. Jag har mycket lättare att komma till ro och få mina 6-7h per natt, som jag mår bäst av, just när jag tränar ett par 3, 4pass i veckan.
Perioder då jag inte tränar så har jag oftare svårt att komma till ro och somna, vilket kan leda till att det endast blivit 2-3h sömn innan klockan ringer.
Träningen gör också att jag tappar suget efter onyttig mat. Jag får lättare att få i mig frukost och regelbundna mellanmål etc.
Under perioder utan träning kan det bli så illa som ingen frukost ,ingen lunch och bara någon skräpmat till middag.
Magnus
Stockholm
#20
9 mars 2012 kl 17:04
Gilla
Ulf..det där programmet handlar inte om träning, och av bara namnet "Vitaminbluffen" kan man ana vartåt det lutar. För en hårt tränande kvinna med blodbrist är järn verkligen ingen bluff!
< < < 1 2 3 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.