Löpning Avancerad träning 54 inlägg 5574 visningar

Löparknä - framfotalöpning hur?

2006 • Alingsås
#1
3 mars 2012 - 09:47
Gilla
Hej!

Jag har den senaste månaden haft ont i ena knät (löparknä) och läst mycket här om tips på stretchövningar osv. Många har skrivit att de fått mindre knäproblem efter att de bytt teknik till att landa på framfoten. Så jag funderar på att testa detta MEN vill ju inte börja om från noll nu när seedningslopp och gbg-varvet närmar sig. Kan det vara en idé att springa kortare teknikpass med nya skor tex. Nike free (?) och fortsätta med distanspass med mina vanliga skor (neutrala, nike pegasus). På så sätt kanske man kan ändra tekniken gradvis och mer och mer ta in den nya tekniken även i distanspassen? Eller har jag fel nu? Är det bättre att springa som vanligt med mina gamla skor och sedan byta teknik i sommar (läs: efter varvet) och då börja om från början med korta pass? Då finns risken att jag kanske inte kan springa varvet pga av knät eller måste skaffa inlägg och gå ännu längre från "det naturliga steget". Knäproblemen är inte så allvarliga ännu, jag kan springa men det gör lite ont och blir svullet. Så nu vilar och stretchar jag för att det inte ska bli värre.

Tack för all hjälp jag redan fått genom att läsa här på forumet :)

Sandra
< < < 1 2 3 > > >
2006 • Alingsås
#21
4 mars 2012 kl 11:50
Gilla
Tack Karin och Peter! Nu när jag inte tränat alls på ett tag, även undvikt spinning, så känns det bättre. Så jag kanske snart kan testa att springa igen hoppas jag. Nästa steg blir att hitta ett bra steg :)
Sudde
1972 • Gävleborg
#22
4 mars 2012 kl 12:12
Gilla
Generella sanningar som spottas ut? Många med ITB syndrom har blivit hjälpt av ändrat löpsteg och starkare muskler i fot och fotled. Precis som endel redan nämnt.

Även om vi är skapt att springa med framfoten så fungerar ju det bevisligen utmärkt för många att springa med aktiv hälisattning.

2006 • Alingsås
#23
4 mars 2012 kl 12:47
Gilla
Förresten, skor? Har funderat på vilka man skulle kunna ha att växla med i övergångsperioden. Nike free, nike lunarracer eller asics ds trainer? Jag har ett par bra, neutrala skor till långpass, så den nya skon skulle vara ett komplement.
Anders Tengblad
1966 • Huskvarna
#24
4 mars 2012 kl 14:42
Gilla
Jag fick löparknä när jag sprang långpass på asfalt med mina asics trainer. Hade haft dem i några månader och tänkte att jag helt skulle växla över till tunna skor, jag brukar annars använda asics GT. Troligen blev tunna skor på hårt underlag alltför hög belastning för knät. Jag försöker nu komma igång igen med succesivt ökade sträckor och använder "tjockskorna" igen. Och tänker på löpsteget. Och stretchar. Och styrketränar. Undrar vilket som är viktigast?
Conny Adolfsson
1954 • Hyltebruk
#25
4 mars 2012 kl 16:36
Gilla
Peter_Dom flesta har inte tid och lust att lägga ner år av träning på att bli framfotslöpare, och skador blir det utav framfotslöpning också. Vi som sprungit i många år med normala skor utan problem, är inte heller intresserade av att bli nybörjare på nytt, kanske gå ner från 10 mil i veckan till några futtiga kilometer.
1970 • Sala
#26
4 mars 2012 kl 17:29
Gilla
Jag tyckte att filmen "Evolution running - run faster with fewer injuries" hjälpte mig att förstå hur rörelsemönster och annat ska se ut vid framfotslöpning och vad vitsen egentligen är med det.(Filmen finns för nedladdning på Pirate Bay om man ägnar sig åt filbyte). Det har hjälpt mig till en bättre löpstil, men det tar tid att lägga om. Det blir enklare om man har skor utan så stor skillnad mellan häl och framfot (drop), jag har fler såna, New Balance 101, Asics Hyperspeed, Inov8, men jag har även mer klassiska löparskor som Nike Pegasus som i jämförelse är som en högklackad. Jag försöker varva mellan skorna för att inte slita lika hela tiden. Jag hade ett tag problem med en hälsena, då är det skönt med en sko som tar lite av landningen, det motsatta gäller för hälsporre, då vill man ha en platt doja tycker jag. Prova dig fram, som du märker finns det inte bara en sanning i det här, jag tycker att du ska ha minst två par skor som du byter mellan.
Conny Adolfsson
1954 • Hyltebruk
#27
4 mars 2012 kl 18:05
Gilla
Vill man komma närmare framfotslöpning utan alltför mycket krångel, är det ju enklast att korta in löpsteget en aning, och på så sätt landa längre fram på foten, och det går ju med vilken sko som helst.
1965 • Torup
#28
4 mars 2012 kl 19:28
Gilla
Jag har också haft problem med löparknä, vilket jag tror berodde på skobyte och överträning. 2 månaders vila från löpning och stretch hjälpte för mig (Simmade och cyklade istället). Nu skiftar jag mellan 3 par skor för att fötterna och benen inte ska vänja sig till en skomodell. Träningen försöker jag hålla borta från asfalt så mycket som möjligt.
Har sett många bra råd på sighten, men ha tålamod och ta det lungt.
Allt har sin tid!
Helene Kolseth
1963 • Falun
#29
4 mars 2012 kl 22:59
Gilla
Jag testade att springa mer på framfoten sista långa träningspasset före Lidingö Ultra 26 km förra året. Efter att jag hade provat så kunde jag inte byta tillbaka tekniken. Det gick av sig själv. Ingen omställningsperiod.

Det enda jag märkte, var att jag fick sjukt stela vader. De var inte vana vid den nya tekniken!
Jonas Westerlund
1979 • Gävle
#30
5 mars 2012 kl 00:14
Gilla
Conny: Javisst går det att lära sig med vilken sko som helst men det går lättare med en tunn och platt sko så man direkt känner om man faller tillbaka mot hällöpning.
1973 • Stockholm
#31
5 mars 2012 kl 00:25 Redigerad 5 mars 2012 kl 10:28
Gilla
Ni kan läsa en del om löparknä på en sida som jag har skrivit: http://www.löparknä.se/

Oftast upplever jag bland de som söker mig att att det är muskler i höft och rumpan som är svaga, men ibland även är det benen som är olika "långa" av olika skäl.
Sudde
1972 • Gävleborg
#32
5 mars 2012 kl 19:25
Gilla
Jag sa att det bevisligen fungerar att springa med hälisättning.
Varför ska man då skola om till framfota löpning om det redan fungerar med hälisättning? Det förstår jag inte....

Barfota löpning är bra för styrkan i fot och leder om man gör det måttligt, som mycket annat, givetvis..............
Viktor Karlsson
1986 • Skellefteå
#33
5 mars 2012 kl 20:03
Gilla
Jag skulle nog tipsa om att ta det lugnt några dar. Sedan köra ordentlig styrketräning för att få bra muskelbalans i hela benet. Både fram och baksida men även abd/adductor samt alla små balansmuskler. Se till att ditt knä spårar bra. Visst kan man även massera för att det är skönt, men det fixar knappast problemet. Sen så bör du nog fokusera på att få till en bra löpteknik. Allting blir så mycket roligare då. Man har ofta lopp som man vill springa men ibland är det nog ett smartare drag att fixa alla sina problem innan man fokuserar på tävlingar.

Det är förmodligen redan folk som gett dessa tips men jag är en lat jävel som inte orkar läsa igenom hela inlägget.
Leif Höglund
1978 • Stockholm
#34
6 mars 2012 kl 14:26
Gilla
Jag är framfotalöpare, och har väldigt starka höfter men dras ändå med löparknä just nu. Jag tror inte det finns någon teknik som kan förhindra att löparknä uppstår om man ökar volym och tempo för fort. Jag har också fått lära mig hur viktigt det är att stretcha. Den läxan glömmer jag aldrig.
Mikael
1974 • Stockholm
#35
6 mars 2012 kl 14:38 Redigerad 6 mars 2012 kl 14:39
Gilla
Jag springer uteslutande i "minimalistiska" skor och har just nu en REHAB period pga just löparknä. Tror inte löparknä hänger ihop med skoval, snarare träningsdos, underlag och att inte alltid lyssna på kroppen.

Löparknä nästan alltid symptom på någon form av obalans, ofta sammankopplad med rörlighet/styrka i bål, höft, säte och fram/baksida lår. Mitt problem var för mycket långdistans i kombination med ojämn styrka i höft/säte mellan höger och vänster sida samt en mycket starkare framsida än baksida lår. Lösningen var till en börjat att få upp samma rörlighet/styra i hela höften/höftleder. Sedan bygga styrka baksida lår samt hela tiden köra HELA benen, från höft till knä med foamroller varje dag. Gjorde så ont så jag ville gråta i början men nu känns det knappt alls.

Har fortfarande löpförbud en vecka till men kan cykla och promenera obehindrat vid sidan av REHAB styrke/stretch dagligen, så jag håller tummarna att det går att börja försiktigt nästa vecka.
Pär M
1969 • Umeå
#36
6 mars 2012 kl 15:01
Gilla
löparknä är ett besvärlgt problem.
hadde problem med det på 80-talet.
(obs är hällöpare och har alltid varit)
som träning....
tycks minnas att jag bara körde grustag och intervalluppför och gick i alla utförsbackar.
jag tävlade i orientering på nästan elit nivå så där fick jag nån typ av distanspass.
gjorde sen kanon resultat på mil lopp (men finns det inte på internät så har det inte hänt :-)...)
försökte -94 med samma upplägg men inför ett marathon (men det gick inte så bra)
har INGA problem med löparknän sen 2001 (inte kört nåt hårt pass sen dess för då la jag av)((har nu börjat om och nollställt alla personliga he he he))
Conny Adolfsson
1954 • Hyltebruk
#37
6 mars 2012 kl 20:27 Redigerad 6 mars 2012 kl 20:28
Gilla
Jag fick ont av löparknä 1983, det var en solig dag och jag sprang på en grusväg, jag hadde bilen i närheten, det onda kom plötsligt, och det var bara att gå till bilen och åka hem, det var vänster knä som spökade, mitt vänstra ben har alltid krånglat av någon anledning, minskad rörlighet, och stretching har fått det att fungera, ibland med stretching före löpning.
Johan Larsson
1972 • Halmstad
#38
7 mars 2012 kl 18:26
Gilla
Instämmer med Leif och Mikael, tror att det har betydligt mer med volym- och/eller fartökning än något annat. I andra hand någon form av obalans, hur man landar på foten kanske spelar roll också men i mindre utsträckning tror jag.
1975 • Dyltabruk
#39
7 mars 2012 kl 20:20
Gilla
Har också genomlidit en period med löparknä. Vänster knä. En ovetenskaplig fråga men är det oftast vänster knä som krånglar för folk i allmänhet? Jag löper nästan uteslutande på asfaltsvägar och dom lutar ju utåt mer eller mindre så man springer aldrig på helt plan yta. Vänster ben får ju alltid längre till marken än höger då. Bara en fundering.
Jocke Näsvall
1977 • Uppsala
#40
7 mars 2012 kl 21:46
Gilla
Fredrik: Jag hade också löparknä på vänster ben tidigare. Jag tänkte i samma banor. Eftersom vänster fot oftast får lite längre till marken landar man nog med lite rakare vänsterben än högerben. Det borde ju göra att senan (ITB-bandet?) glider fram lite mer på vänster knä än på höger knä, så risken för irritation är större på vänster knä.
Jag tror mitt problem berodde på att jag tog för långa steg och landade med foten framför tyngdpunkten, med för raka ben, kombinerat med att jag nästan bara springer på vänster sida av asfaltvägar som lutar utåt... Efter att jag började springa med minimalistiska skor har jag inte känt av något i knät, mest troligt på grund av att jag inte längre landar med foten framför kroppen, och inte rätar ut benen lika mycket.
< < < 1 2 3 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.