Löpning Kost & Näring 250 inlägg 12246 visningar

Kan LCHF sabba min maraträning?

Lina Ekeroth
1987 • Örebro
#1
4 februari 2012 - 09:35
Gilla
Jag vet att det finns många trådar i ämnet men jag har inte riktigt hittat svar på mina frågor och tycker att det kan vara intressant att få ta del av fler erfarenheter.

Jag började löpträna i januari 2010 och har sen dess haft siktet inställt på Stockholms Marathon 2012. Nu har jag bestämt mig för att prova LCHF av flera olika skäl men blir lite orolig att omställningsbesvären ska sabba träningen fram till maran... Ni som provat LCHF, under hur lång tid har er löpning påverkats negativt? Märkte ni av det överhuvudtaget?

Nu har jag ju precis börjat med kostomställningen så jag än har jag inte märkt av några biverkningar så det kanske är lite för tidigt att oroa sig men tror ni att jag som långsam amatörlöpare (satsar på att ta mig i mål runt 4 timmar och 30 minuter) riskerar mitt lopp iom mitt nya kostval?
< < < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 > > >
Dana
1965 • Helsingborg
#81
16 februari 2012 kl 22:52 Redigerad 16 februari 2012 kl 22:53
Gilla
senad, jag vet mycket väl vad jag är ute efter och det du skriver är BARA din uppfattning. så låt den förbli din. men för din info och ännu enklare , en liten förklaring till: jag är ute efter andras åsikter. tyckandet om en specifik fråga. inget mer. du kan kall det hur du vill men var snäll och stoppa inte dina tankar/ tolkningar i min mun/fingrar. tack.
vill man inte svara/ diskutera så är det inget problem för min del. det är helt frivilligt.

@robin tack så mycket. det uppskatas.
tackar för mig senad.
Lina Ekeroth
1987 • Örebro
#82
17 februari 2012 kl 07:54
Gilla
Dana, tråden behöver alls inte dö ut men den debatt som pågått i ganska många sidor nu handlar om LCHF vs tallriksmodellen (typ) och den debatten kan vi väl ganska väl vid det här laget. Vissa är för, vissa är emot, ingen av dem kommer låta sig övertalas av motståndarsidan :)

Däremot skulle jag tycka att det vore intressant om tråden fick leva vidare i form av diskussioner kring hur folks löpträning påverkats av omställning till LCHF. Hur lång tid tog det? Några tips för att underlätta omställningen? Etc... Men huruvida jag kommer dö med höga blodfetter, diabetes och cancer eller om jag kommer bli pigg, glad, smal och med fantastiska värden kan vi väl lämna utanför den här tråden?

Men det är ju kul att folk är engagerade :)
Kim Dahl
1976 • växjö
#83
17 februari 2012 kl 08:09
Gilla
Så länge man inte tävlar på elitnivå och gör maran på 4 timmar behövar man inte funderta så mycket på vad man äter om man nu mår bra vill säga. Vibram forever:) Kram
Anders Näslund
1961 • Stockholm
#84
17 februari 2012 kl 09:08
Gilla
@Lina, den diskussionen kan vi uppenbarligen tyvärr inte föra på Jogg.
Där blir det ställningskrig direkt.
Men jag för den gärna via Joggmail om det är så.
Acke5
1959 • Göteborg
#85
17 februari 2012 kl 09:55
Gilla
Jag är väldigt nyfiken på hur det här med GI och LCHD påverkar både löpning OCH hälsa. Förstår dock TS om hon bara önskar diskutera löpningen i den här tråden. Men prestation och hälsa har ett visst samband, åtminstone på lång sikt.

Personligen tycker jag att LCHF verkar logiskt riktigt; här får man väl låta tiden ha sin gång så visar det väl sig vad som är bäst. Förstår inte varför "LCHF-motståndare" gärna ettiketterar fettfrossarna som fanatiker. Kolhydrater är ju inte alls uteslutet och det verkar vara en klart liberal diet. Sedan finns det väl "fundamentalister" som (kanske) går till överdrift, vad vet jag.

Såg ett intressant klipp från TV4 där Kostdoktorn "debatterade" mot "professorskan". Hon berättade att hjärtinfarktsfrekvensen har gått ned kraftigt sedan 70-talet medan vi har blivit allt fetare. Kopplingen mellan blodfetter och hjärtinfarkt är tydligen klar och hon hävdade lightprodukternas välsignelse. Samtidigt verkade hon övertygad om att LCHF skulle leda till farliga nivåer av blodfetter, något som jag här på Jogg har fått uppfattningen att så inte är fallet.

Sorry, nu blev det "hälsa" och inte "löpning". ;)
Dana
1965 • Helsingborg
#86
17 februari 2012 kl 10:18
Gilla
@lina, helt rätt, just det är jag intresserad av att höra om- hur LCHF, (och om överhuvudtaget) påverkar prestationen. löpning alltså. sen, eftersom jag vill testa den också, är för mig viktigt at erfara även dom negativa sidor som kan, men måste inte, uppkomma.dvs, diabetes, hjärt och kärlsjukdomar etc.. tycker det tillhör just denna diskussion men som sagt, är det inget man vill kommentera, säga ngt om eller diskutera, då gör man det inte.
Magnus
Stockholm
#87
17 februari 2012 kl 10:31
Gilla
Det jag saknar är lite fler vittnesmål om hur det gick att springa maran på strikt LCHF..av typen "jag satte nytt PB med 30 min i ketos"...vem vet det kanske kommer..
1977 • Morgongåva
#88
17 februari 2012 kl 11:03
Gilla
Magnus, jag tror inte man kommer få se så många sådana vittnesmål då det verkar stå rätt klart att man kan få ut mer när man laddat med kolhydrater. De som kör lågkolhydratskost men som tävlar brukar, efter vad jag förstått det, äta kolhydrater innan tävling för att prestera maximalt.

"Train Low, Compete High" är ett uttryck som det brukar svängas med, som antagligen är rätt vettigt.

Jag tror personligen fortfarande att LCHF är att dra det för långt om man är väldigt aktiv. Min personliga övertygelse är att ju mindre man rör sig, ju mindre kolhydrater "tål" man. En person som rör sig mycket, tål och bör äta mer kolhydrater. Och när man gör som jag gjorde tidigare (och många med mig) närmast ligger på en konstant kolhydratsuppladdning liknande vasalopps-löparanas, så kan det bli farligt i långa loppet.
Acke5
1959 • Göteborg
#89
17 februari 2012 kl 13:13
Gilla
@Magnus. Den här artikeln har det länkats till tidigare i något sammanhang: http://www.marathonguide.com/training/articles/MandBFuelOnFat.cfm

Deborah Schulman, Ph.D, 2000. "Fuel on Fat For the Long Run -
It Is More Efficient To Tap Into Your Unlimited Fat Supply"

Det borde vara intressant läsning, särskilt för de som satsar på riktigt långa distanser.

Jonas Lundström
1983 • Varberg
#90
17 februari 2012 kl 14:27
Gilla
Beställ följande bok mina damer och herrar:
http://www.bokus.com/bok/9789173630443/lchf-traning-battre-traningsresultat-med-lagkolhydratkost/

Den verkar väldigt intressant måste jag säga, väntar med spänning!
Magnus
Stockholm
#91
17 februari 2012 kl 14:42 Redigerad 17 februari 2012 kl 14:43
Gilla
Nedanstående pdf förklarar saken ganska bra:
http://media.powerbar.com/snn/pdf/2TrainLowCompeteHigh.pdf
1972 • Landvetter
#92
17 februari 2012 kl 15:16
Gilla
Jag tror överdrivet intag av kolhydrater däremot kan sabba maraträning. Jag tror på att begränsa intag av kolhydrater i samband med träning och bygger detta på mitt arbete med träningsoptimering. Jag har sett hundratals killar och tjejer blir både uthålligare och snabbare genom träning med begränsat intag av kolhydrater. Träning upplevs ofta som tung och långsam innan man vant sig. Men att prestera dåligt på träning behöver inte betyda att man inte får en bra träningseffekt. Träning skall trötta ut och överbelasta kroppen på ett eller annat sätt. Det krävs mer träning för att framkalla trötthet och överbelastning om det finns mycket glykogen inlagrat. Så teorin är att få ut mer effekt på mindre träning genom att ligga lågt med kolhydrater.
Magnus
Stockholm
#93
17 februari 2012 kl 15:21 Redigerad 17 februari 2012 kl 15:25
Gilla
För motionärer ja. För marathoneliten som springer 30-35 km per dag är nog redan glykogennivåerna konstant halvfulla.
Micke Wigstrand
1964 • Tranås
#94
17 februari 2012 kl 18:15
Gilla
Lina,
Jag tror inte att Din maraträning kommer bli lidande av av att Du äter en kost som LCHF, snarare tvärt om.
Jag upplevede den första veckan/tio dagar som tyngre.
Jag har ätit sådan kost i drygt två år, och upplever enbart fördelar med min löpning numera. Löpningen är mycket jämnare, sällan några orkeslösa tunga pass. Upplever en mycket större frihet när man inte behöver bry sig om vad man ätit eller inte, får man bara vatten så är det bara att tuffa på. Laddar aldrig något speciellt oavsett hur lång sträcka jag tänkt springa.Den tiden Du har som mål är ungefär samma som jag har på sträckor runt 45-55km. Då grundar jag med en vanlig frukost på ägg, bacon och en halv acocado kanske. På de längsta sträckorna kan jag gnaga i mig vad som bjuds, en bulle eller en banan (det är sällan det bjuds på kokta ägg..).
Jag äter denna kost enbart av hälsoskäl, mitt kroppsfett är ca 16%, vilket är spot on för en hankatt i min ålder. Jag äter numera när jag är hungrig istället för efter klockan. Brukar fasta ett dygn/vecka eller tio dagar. Min almänhälsa är klart bättre numera, jag har bara ställt in tre pass senaste två åren pga. förkylning. Att man förlorar mycket träning för att man är sjuk är ett argument som ofta glöms bort, kontuinitet är viktig.
Så kan man stå ut med att inte vara snabbast eller tillhöra eliten, så är jag övertygad om att man får ett bättre liv som löpare och människa när man inser att man inte måste kolhydratladda för att springa till bussen. Man kan faktiskt utför skapliga stordåd även som fettdriven.
Johan
1963 • LINKÖPING
#95
18 februari 2012 kl 04:07 Redigerad 18 februari 2012 kl 05:17
Gilla
Kul med dessa ibland nästan nostalgiska anekdoter om folks matvanor för 2milj år sedan. Hur kan man egentligen veta detta, eller ens hur gamla det blev.
Hur var konsumentupplysningen på den tiden, åt man rätt, om inte kanske det var en orsak till den påstått korta livslängden.

Är inte människan känd för sin anpassningsförmåga vad gäller föda,vi lär vara en av de främsta allätarna här på jorden.

Varför då denna flykt från även sunda kolhydrater, när vi under 10000år genetiskt anpassats till högre KH-intag. Vi utvecklade laktostolerans under samma tid här i norr exempelvis, så vi är ju bevisligen anpassningsbara.
Kan man däremot kasta om matintaget så rejält som LCHF föreskriver under en och samma generation, utan biverkningar, vem vet, jag tycker för min del det verkar våghalsigt.

En eloge till er som törs prova, hoppas ni lyckas.
Dana
1965 • Helsingborg
#96
18 februari 2012 kl 07:34 Redigerad 18 februari 2012 kl 07:35
Gilla
jooo johan, det tycker jag nästan också men... är inte människa i sin natur nyfiken, oppen att prova saker och ting och ifrågasätter just dom"saker och ting"? visst vår kropp är "lite" anorlunda" än den var för 10000 år eller mer, även matvanor, utveckling, civilisation etc. allt stämmer som du säger.
jag tycker så länge man mår bra av ngt man gör/ äter är det OK. jag själv tror inte det har varken positiv eller negativ påverkan på själva prestationen men jag kommer att testa LCHF.
1985 • Stockholm
#97
18 februari 2012 kl 09:40
Gilla
Detta är alltid en spännande diskussion och det är kul att så att kost och näringslära engagerar så många! Jag är själv nutritionist, elitlöpare och mycket väl insatt i debatten.

Läs gärna om mina tankar kring LCHF vs livsmedelsverket på min blogg och kom gärna med feedback: http://www.lopningforalla.se/index.php/bloggar/varabloggare/loparsnack-och-naringsrikt-med-petra

1967 • www.sapiens.se
#98
18 februari 2012 kl 10:18
Gilla
En ren rättelse bara Petra. När det gäller 6-8 skivor bröd om dagen så var det varken SLV eller Socialstyrelsen som låg bakom den kampanjen. Det var en reklamkampanj från en branschorganisation, Brödinstitutet.

Robin
2008 • Götet
#99
18 februari 2012 kl 11:04
Gilla
Petra:
"Jag är i alla fall övertygad om att debatten handlar allt för mycket om makronäringsämnen (Alltså mängden kolhydrater, fett och protein). Detta anser jag inte spela så stor roll."
Något resonemang bakom påståendet? Intuitivt känns det som att detta spelar stor roll för hormer som spelar stor roll för kroppen.

"Jag röstar för att man äter allt i lagom dos och inte krånglar till det för mycket." Äta allt är inte krångligt? Vad är lagom dos förresten? Lagom dos av arsenik också, det som inte dödar härdar, inte vara extrem och utesluta det helt?

"Detta just för att världens främsta professor har kommit fram till att det finns en risk med mycket mättat fett."
Cool titel, men jag är inte övertygad. De metanalyser jag har läst har sagt motsatsen. http://www.ajcn.org/content/early/2010/01/13/ajcn.2009.27725.abstract
Magnus
Stockholm
18 februari 2012 kl 11:22 Redigerad 18 februari 2012 kl 11:22
Gilla
Det var en intressant historia Petra, men det känns som om du drar lite för många slutsatser enbart utgående från dig själv. Jag är ju också lite mer av en kortdistansare (mina tider är i stort sett identiska med dina) och föredrar en större andel kolhydrater i kosten, men det finns många människor som inte alls är som oss, och kanske inte klarar det höga kolhydratinnehållet.

Sen handlar ju denna tråd om marathon och LCHF, och det var väl medeldistans du sprang mest..det är ju en helt annan intensitet. Det finns folk som har motsatta historier som din, att det var tack vare uteslutandet av kolhydrater som deras magar blev bättre. Som Robin säger så är bevisläget inte alls så klart vad gäller mättat fett och CHD, där vissa forskare tom anser att det kan vara skyddande.
< < < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.