Löpning Träning 17 inlägg 9172 visningar

Tre begrepp att diskutera: motionär, elitmotionär och elitlöpare!

1980 • Falun
#1
20 januari 2012 - 15:47
Gilla
Du har säkert försökt placera in dig i något av dessa tre fack, men jag tycker det är värt att diskutera var gränsdragningarna mellan ex motionär kontra elitmotionär samt elitmotionär och elitlöpare? Jag har gjort maran på 2.44 men ser mig ändå inte som elitlöpare! Eller? Kanske man ska hänivisa till lopp som exempelvis Sthlm marathon och kvalificieringgränsen för att stå i "elitledet" vilket det krävs sub 2.40 för att starta i?
1984 • Göteborg
#2
20 januari 2012 kl 17:07
Gilla
För mig är en elit alltid en liten grupp. Eliten är alltid överlägsen den större gruppen, i detta fallet motionärsgruppen. Exakt var gränsen går är helt omöjlig att säga tycker jag.
För löpning är nog frågan om man är tillräckligt snabb för att starta i eliternas startfält i de större loppen en ganska bra gränsdragning.
De här tidsgränserna kan ju också flytta på sig.


Per K
1974 • Västerås
#3
20 januari 2012 kl 18:11
Gilla
Mm, det finns förstås inget givet svar på frågan.
I begreppet motionär vs elitmotionär ser jag förutom till individens kapacitet även till dennes syfte med aktiviteten. Tränar man för att ha kul, må allmänt bra osv så klassar jag ofta denne som motionär. Börjar man däremot träna alltmer, öka dosen, höja intensiteten, sikta på tider och höja ambitionen - tja, då glider man in i elitmotionärszonen.
Jmf gärna med en lagidrott, t ex fotboll, där en duktig spelare väljer spel i lägre divisioner för att "ha kul med kompisar". Spelaren har måhända kapacitet som "elitmotionär", men ambitionen och aktivitetens syfte gör att denne klassas som vanlig motionär.
Så ser jag på saken till någon kloking får mig på andra tankar =)
1974 • Örebro
#4
20 januari 2012 kl 19:02
Gilla
En motionär tävlar i motionsklassen och springer mest för att må bra och tävlar mot sig själv. Elitlöpare är de som tävlar och tränar för att vinna loppen och har ofta en tränare och en klubb med regelbundna träningar och kanske sponsorkontrakt. Elitmotionärer finns inte, möjligtvis gamla avdankade elitlöpare som fortfarande presterar hyffsat kan kallas Elitmotionärer.
Per K
1974 • Västerås
#5
20 januari 2012 kl 21:20
Gilla
Det är förstås bara en lek med ord... Men jag håller inte riktigt med cherwil, visst bör begreppet elitmotionär finnas. Det finns många som tränar hårt och strukturerat utan tränare, utan sponsorer, utan vinnarmöjlighet, ibland även utan klubbtillhörighet - men ändå med kapacitet och ambition långt utöver den normale motionären.
Daniel Fägerstrand.
1976 • Torslanda
#6
20 januari 2012 kl 21:35
Gilla
Jag tycker cherwil's förklaring är klockren.
csaba
1973 • Malmö
#7
20 januari 2012 kl 21:55
Gilla
Anders Szalkai kallar sig själv som Elitmotionär (när han har lagt av storsattningen) och jag tycker att det är en bra benämning på honom.

På Lundaloppet & Lidingöloppet kan man få en silvermedalj om man klarar en viss tid & många lopp måste man seeda in i olika startgrupper.
seedar man in sig i den första startgruppen borde man få lov att kalla sig "elitmotionär" (som i mina ögon låter det att men sattsar hårt & seriöst på löpning)
Johan
1963 • LINKÖPING
#8
21 januari 2012 kl 03:26 Redigerad 21 januari 2012 kl 03:35
Gilla
Klart att Elitmotionär kan användas, svenska språket är ju inte knutet till
nån lagstiftning direkt, däremot......

SAOL har ju använts som rikslikare sedan slutet på 1800-talet
och är väl det närmsta man kan komma hurvida nåt skall betraktas som
tillbörligt språkbruk eller ej.

Elit= utvald mängd eller skara som utgör de bästa
Motionär= person som utför kroppsrörelser ELLER person som motionerar i Riksdagen(lägger motioner alltså)

Vad en Löpare pysslar med är ju redan i ordet självt definierat (om
man avser verbformen).
Egentligen är ju ordet Motionär missbrukat i vardagssammanhang
och oftast i dubbel bemärkelse, iallafall om man vill referera till
Löpning.

Det borde ju vara mer logiskt och mindre förvirrande om de som arrangerar tävlingar ex. började använda begrepp som Elit, klass1,
klass2 osv istället.

......men, om man nu antar att en Motionär pysslar med Löpning
borde ju rent språktekninskt en Elitmotionär och en Elitlöpare vara
samma sak.

..så, egentligen är det ju bara två klasser man avser i de "tre begreppen"
:)
Acke5
1959 • Göteborg
#9
21 januari 2012 kl 03:44 Redigerad 21 januari 2012 kl 03:44
Gilla
Gruppen elitlöpare är väl relativt begränsad och vilka som tillhör den är väl ganska klart. Dessa representerar en klubb, tränar systematiskt för att vinna tävlingar m m.

Gruppen motionslöpare innefattar ett vitt spektrum; allt från de som gåspringer till de som presterar tider ner mot sub40 på milen.

Sedan finns det väl ett gränsland, svårdefinierat, där en mindre grupp motionslöpare med talang och energi tränar och presterar i närheten av elitlöparna. Här kanske man kan tala om "elitmotionärer". Uppenbarligen finns det en del före detta elitlöpare i den här gruppen. Kanske ett kriterium skall vara ett "intensivt" tävlande för att kunna tillhöra den här gruppen.

Annars tycker jag Cerwllls uppdelning på elit och övriga är rätt rimlig.
#10
21 januari 2012 kl 07:48
Detta inlägg har raderats
Dana
1965 • Helsingborg
#11
21 januari 2012 kl 07:50
Gilla
jag vet vad en elitlöpare INTE är(för mig alltså). Den är inte i dom här grupperna man nämner här. han/hon tävlar i världsklass och är på dom tävlingar man kan se på tv. han/hon springer inte LL, GV etc för att vinna utan för att träna. allt annat kan man kalla för "motionärer" eller för min del även"elitmotionärer":)
1973 • www.swedentrails.com
#12
21 januari 2012 kl 09:01 Redigerad 21 januari 2012 kl 09:01
Gilla
Detta är ju egentligen en lek med ord och handlar mer om att folk vill rangordna sig. Klart det kan bli viktigt vid startgruppering mm. Men jag har en känsla av att detta är viktigast för "elitmotionärerna" då eliten vet vad de är och motionärerna inte bryr sig.. För att jämföra med t ex foto/video där folk som köper prylar ur mellanprissegmetet så gärna vill kalla kamerorna för "semi-pro" eller "pro-sumer".

Förr talade man också om amatör och proffs. Då betydde proffs att man levde på sin sport.. På den tiden fick väl proffs inte vara med i OS, det var ju fult att ta betalt för sitt idrottande, men tiderna förändras..

Jag är i alla fall amatör..
Magnus
Stockholm
#13
21 januari 2012 kl 09:12
Gilla
Skillnaden mellan en elitlöpare och "elitmotionär" (om vi nu ska använda det uttrycket) förutom att elitlöparen är snabbare är väl att just elitlöparen har mer uppbackning från sin klubb och ofta från förbundet. I övrigt kan de ha samma levnadsförhållanden med jobb eller studier, även om jag tror att "elitmotionären" ofta är lite äldre och har familj och mer sannolikt har ett jobb än studerar.
Tom
1968 • Oslo
#14
21 januari 2012 kl 09:18 Redigerad 21 januari 2012 kl 09:36
Gilla
En kenyan är inte "elit" om han havnar på 500-plats i OS på skidor. Det samma måste gälla andre vägen. Så för män på maran:

Elit: sub 2:10
Elitmotionär: sub 2:20
Motionär: övriga

Det tyckar jeg är mycket snälle krav. 2:07 och 2:15 är möjligens bättre.
1954 • Falun
#15
21 januari 2012 kl 09:49
Gilla
Men om man säger Elit: sub 2:10 så menar man då världselit. Men begreppet elit brukar ju även hänföras till annat såsom Europa-elit, Sverige-elit, ...

WMA har ju sin ålders-kalkylator och man får en siffra i procent. http://www.mastersathletics.net/Age-Graded-Calculator.2595.0.html
Denna klassas sedan enligt:
>100% = World record level
> 90% = World class
> 80% = National class
> 70% = Regional class
> 0% = An Athlete

Avslutningsvis, Daniel, om man varvar mig två gånger på 3000m inomhus och vinner hela loppet så måste man väl vara elit. Åtminstone i Falun!
1954 • Falun
#16
21 januari 2012 kl 10:03
Gilla
The competitive runners handbook använder samma kalkylator och en liknande indelning. Men de har också "Local Champion" för 75%. Det gillar jag för det är där jag hamnar!
Nicklas Månspers
1974 • Härnösand
#17
22 januari 2012 kl 13:19
Gilla
Begreppen finns och kan med fördel användas tycker jag. Motionärer är eller har vi alla varit. Någon som främst håller på för att du mår bra men som kanske ändå vill bli bättre och även har viss struktur på sin träning tävlar ibland och då lyckas ibland slå sig själv och sitt pers. men även misslyckas ibland.....och har inga problem med detta.

En elitmotionär "vill mer" i mina ögon, och är därför beredd att offra mer när det gäller tid för träning och strukturen för denna. Målen och prestationen är också högre satta än för den vanliga motionären.

Eliten är väl de som springer proffesionellt, framförallt och har backning av förbundet. I Sverige är det väl.....utan att värdera det....de som springar 10 000 meter på SM och Finnkampen som är "bäst" och elit. Detsamma för den som är först av svenskarna i Stockholm marathon som väl alltid(?!?) är SM i marathon......
Att likställa svensk elit i löpning med världseliten i löpning är bara fånigt. Vi kommer aldrig nå ändra fram, tyvärr. Även om jag vill det så händer det inte.

Annars håller med Leif A!! Lokalt, i dalarna så är du Daniel elit. Har både sett och följt din framfart och kan bara imponeras över din löpning och framgångar. Det är väl du, Buud:en och triathlon-Claes Björling som står för elit i vårt landskap/distrik när vi talar löpning!!
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.