7 augusti 2016 kl 13:18
En hälseneinflammation är just en inflammation. Men inflammationen dyker upp initialt efter att man skadat sig och är en läkningsprocess, den medför smärta och svullnad och tanken är att man ska lugna ner sig och tillåta läkning. Det är inget man bör bryta mha t ex Ipren utan låt kroppen göra sin grej.
Däremot lägger den sig i de allra flesta fall inom 7-14 dagar och har man fortfarande besvär brukar man tala om en tendinos eller tendalgi. Dessa tillstånd kan pågå under riktigt lång tid, även om man gör allt rätt.
Senor i allmänhet och hälsenan i synnerhet är långsamma i sin läkning. Just hälsenan har ingen direkt blodförsörjning i sig själv utan får det från omkringliggande strukturer.
När man väl hamnat i läget att man har t ex en tendinos, får mn ställa in sig på att först anpassa sin aktivitet, för det verkar inte reagera bra på total vila, samt göra en gradvist stegrande rehab där styrketräning oftast är grunden.
Excentriska tåhävningar är något som fungerar utmärkt, iaf i teorin, för i praktiken är det få som orkar köra morgon och kväll med 3x15 reps i 12 veckor. Dessutom ska belastningen stegrade hela tiden och vara tung.
Men excentriska tåhävningar är inte något unikt och lite mer modern forskning har visat att det finns alternativ som fungerar på samma sätt men med mindre tidsåtgång, man kallar det för HSR (heavy slow resistans training), där man kör typ varannan dag istället. Enklare för de flesta att följa.
Beroende på vart i senan man har ont kan man försöka styra effekten genom att antingen köra med böjda knän eller raka.
Stretching för en irriterad sena är inget att rekommendera då det bara tenderar att reta upp allt samt att det inte verkar ge någon förbättring i långa loppet heller.
Bäst är att uppsöka någon som kan bedöma det hela och hjälpa till med ett bra upplägg för sin rehab, för den följer visserligen vissa grundregler men bör alltid anpassas efter person och hur allt utvecklar sig.