Löpning Skador & Rehab 8 inlägg 7741 visningar

Gå till botten med problemet istället för att bara pröva ut skor?

Mikael G
1976 • Bromma
#1
12 januari 2012 - 22:14
Gilla
Jag har funderat på en sak när det gäller utprovning av skor och analys av fotrörelsen på löpband i samband med köp av skor.

Allting är fokuserat på att hitta en sko som korrigerar de fysiska bristerna, helst ska man också köpa en iläggssula om inte skorna klarar att korrigera allt.

Det kanske inte är så konstigt att det är så eftersom sportaffärerna man går till tjänar pengar på just detta.

Det jag funderat på är varför det inte finns någon att gå till om man istället för att lösa problemet genom uppbyggda skor och iläggssulor vill ta tag i grundproblemet till varför man tex överpronerar och behöver stabila skor

Några av problemen kanske kan vara instabilitet i vrister och intilligande leder, svaghet i muskler, fotens uppbyggnad och anatomi, olika långa ben, felaktigt löpsteg finns säkert hur många anledningar som helst till varför man inte har en optimal fotrörelse i löpsteget. Det är dock aldrig något man talar om när man analyserar fotisättningen vid skoköp.

Vart går man om man vill ta tag i ovanstående och försöka jobba lite med förebyggande träning istället för att direkt gå på med iläggssulor och uppbyggda skor?
Per Sundqvist
1979 • Sundsvall
#2
12 januari 2012 kl 22:21 Redigerad 12 januari 2012 kl 22:22
Gilla
Sjukgymnast exv.
Specialiserade PT kan också vara en väg.

Å andra sidan finns det väl ingen som har "optimal fotisättning" om det ens finns någon sådan. Titta t.ex. på Gebreselassie att han pronerar rätt kraftigt, men jag tror inte han har en dålig fotisättning för det.
Mikael G
1976 • Bromma
#3
12 januari 2012 kl 22:55
Gilla
Självklart finns det sjukgymnaster som sysslar med detta men hur många och hur lättilgänliga är dom? Hur många tänker ens tanken att det kanske går att göra något åt löpsteget istället för, eller som komplement, till att gå till skoaffären?

Finns säkert ingen optimal fotisättning och det är klart man kan vara snabb och pronera. Min utångspunkt är att man antingen har skadeproblem eller kommer att få om man inte gör något åt det. Min tanke var att man borde kanske anlita någon innan man får problem istället för att göra det i efterhand och fokusera lite mer på orsaken till att man behöver uppbyggda skor.
Roland Söderström
1962 • Onsala
#4
13 januari 2012 kl 00:56
Gilla
Jag tror man kommer ratt langt med att helt enkelt jobba med att starka ALLA fotmuskler.
Det finns ju massor av ovningar for att trana fotmusklerna, stora och sma.
Googla lite, eller kanske www.hemovningar.se har nara.

Kom ihag att detta tar tid, har man fortvinat sina fotmuskler i 10-tals ar sa tar det tid att bygga upp dom igen.
1952 • Varberg
#5
13 januari 2012 kl 11:09
Gilla
Ja Roland, mina fötter har nog aldrig känts så starka som nu när jag kört dina övningstips snart ett år.
1960 • Södermalm
#6
13 januari 2012 kl 21:49
Gilla
Överpronation sitter nog minst lika mycket i höftmusklerna, t ex gluteus medius. När höften vickar i sidled i steget så vickar benet och därmed även fotleden i sidled. Sidoplankan och övningar på ett ben är bra, t ex stå på ett ben och blunda.
1978 • Handen
#7
13 januari 2012 kl 22:20
Gilla
Några tankar:
Jag har en överpronation i min fotisättning och när jag går till en butik och gör en analys så blir jag alltid rekommenderad skor med pronationsstöd. Möjligtvis med undantaget av den senaste analysen då försäljaren sa att minst lika viktigt var min egen känsla av skon. Positivt :)
Som skoförsäljare (jobbade själv som en för några år sedan) så tar du nog det säkra före det osäkra och rekommenderar en sko anpassad efter löpsteget. Åtminstone om du jobbar i en "vanlig sportaffär" typ Stadium eller Intersport.
Själv har jag de sista två åren gått mot rekommendationerna och de senaste tre par skorna har varit neutrala. Det nyaste paret var tom. sk lättviktsskor.
För mig har det funkat jättebra.
Värt att tänka på är att min utveckling vad gäller skorna (från tunga, stabiliserande tjockskor till lätta neutrala lättviktare) har följt min förbättrade fysiska kondition. Både med avseende på muskler, ligament, leder och min vikt.
Jag tänker att det kanske är nödvändigt med en sådan här utveckling. En ovan löpare som inte ännu har stärkt sin kropp och/eller någon som bär på många extrakilo kanske inte ska slänga på sig ett par racingflats och dra iväg på långpasset. Dämpning och stabilitet kanske är ett nödvändigt ont för många av oss? Sedan när vi är vana, härdade och några pannor lättare så är vi också redo för lättviktarna.
Och självklart är kompletterande styrkeövningar som tidigare nämnts i tråden något som är bra. Säkerligen kan du påskynda din "skoresa" med dessa övningar.....
Ursäkta om inlägget blev långt, men ibland drar tankarna iväg :)
Mats Persson
1977 • Sävedalen
#8
13 januari 2012 kl 23:16
Gilla
Mikael, du är ute på rätt spår. Ser dock ingen anledning till att gå till sjukgymnast eller dylikt eftersom det förmodligen inte är något fel på din kropp. Finns inte heller någon anledning att bryta ihop för att man inte har optimal löpteknik. Däremot är min övertygelse att det alltid är nyttigt att träna upp sin teknik. Detta kan man göra genom att gå med i en löparklubb tex. (eller läs inlägg på detta forum :-)) Många av de skador som drabbar löpare beror just på dålig teknik som man försöker kompensera genom uppbyggda skor, gärna i kombination med för aggresiv distans/fart ökning. Personligen är jag såld på minimalistiska skor som jag tycker hjälper mig med tekniken, bygger upp mina fötter och gör det så mycket roligare att springa.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.