Löpning Kläder, Skor & Prylar 20 inlägg 564 visningar

Problem med farten ...

1958 • Jönköping / Norrahammar
#1
6 mars 2008 - 16:06
Gilla
Hej
Jag har problem med att springa i en takt som jag orkar längre tid. Blir alltid att jag springer för fort per km, vilket innebär att löpningen efter 5 - 6 km blir för jobbig. Måste hitta något sätt att bromsa mig.
Funderar på om en puls klocka skulle lösa mina problem, att den varnar mig när jag kör för fort så jag i tid kan sakta ner farten.
Är detta en framkomlig väg, tror ni ?
Och i så fall, vilken av alla miljoner klockor på marknaden ska en motionär som jag satsa på ?
Lennart Thilander
1979 • Gävle
#2
6 mars 2008 kl 17:21
Gilla
Har du testat att prata medan du springer? Kanske känns dumt att prata med sig själv speciellt om det är folk i närheten hehe, men testa att hitta en takt där du kan prata rätt så oavbrutet. Alltså; "Nu... *andetag* ...spri... *andetag ...nger... *andetag* ...jag... *andetag* ...för... *andetag* ...fort..." är för snabbt.

Själv brukar jag se till så att jag lugnt kan andas in genom näsan och ut genom munnen utan att kroppen skriker efter luft, på det viset håller jag koll på att jag har en lugn och jämn takt.

Om du har en iPod eller liknande kan du även testa att ladda in bara halvlugna låtar på den, så brukar kroppen reglera sig rätt bra själv efter musiken.
Anders
1974 • Knivsta
#3
6 mars 2008 kl 17:40
Gilla
Innan jag började använda pulsklocka så hade jag en rejäl vanföreställning om hur min ansträngningsnivå låg. När någon ropade "nu kör vi 80% gubbar!" så tänkte jag " jag kör inte max, utan nästan max".
När jag började använda pulsklocka så såg jag att mitt "nästan max" var kanske 95%.

Allstå är mitt råd: börja med att skaffa en pulsklocka och prova lite olika och gå vidare från det. Jag har nu en enkel pulsklocka och det fungerar egentligen bra. Men är nman en pryl och löparfixerad så är det kansle värt att skaffa en lite roligare klocka, men det vet andra bättre än jag.
Jan D
1967 • Skövde
#4
6 mars 2008 kl 22:27
Gilla
Har börjat använda pulsen som måttstock mer och mer när jag tränar. Beroende på passets längd har jag lärt mig vilken puls jag bör ligga på/inte överstiga för att orka hålla en jämn fart hela sträckan. För just detta finns ju aklockor från ganska blygsamma priser. Är man sedan som sagt lite prylintresserad kan det alltid vara roligt att kosta på sig någon dyrare som kan lite mer....
1958 • Jönköping / Norrahammar
#5
7 mars 2008 kl 10:56
Gilla
Tack för era svar... och jag har läst en del i andra forum så är det en del saker jag ska tänka på hädanefter när jag är ute och springer.
1. Medvetet sänka hastigheten
2. Mha kartorna här på jogg.se ser jag var jag har km punkter och med klockan kan jag då sikta in mig på rätt km tid.
3. Kortare steglängd, dvs trampa ner foten rakt under kroppen, och inte framför.
4. Köpa en billigare puls klocka för att ha koll när pulsen skenar och orken tryter

Ska se hur långt detta hjälper och om jag nu kan börja utöka mina rundor till 10 - 20 km.
1969 • Upplands Väsby
#6
8 mars 2008 kl 00:08
Gilla
Mikael: tror du snart kommer att känna att pulsklockan blir ett lyft för träningen. Och du kommer bli väldigt medveten om vad ditt hjärta sysslar med i det tysta...

Apropå kilometertider - de spelar inte så stor roll i träning med pulsklocka. Det är bara att springa på och hålla pulsen i en viss pulszon beroende på typ av pass, sen får farten bli vad den nu blir.
#7
14 mars 2008 kl 13:24
Detta inlägg har raderats
Martin Agronius
1977 • Kiruna
#8
14 mars 2008 kl 13:33
Gilla
jag har oxå haft problem med att jag springer för fort. Eller problem, jag har egentligen inte varit medveten om det. Jag följer ett av Anders S maratonprogram och har hela tiden legat på tider som är snabbare än angivet. Har inte tänkt mer på det förens jag kollade på en tabell över rekommenderad pulszon då jag upptäckte att jag låg på 80-85% mest hela tiden. Inte så bra i längden. Så nu senast när man skulle börja lungt och sakta komma upp i tänkt tävlingsfart så fick jag sänka farten ca 1 min/km i stället. Det kändes konstigt men ändå... Nu ska jag efter bästa förmåga hålla ner tempot lite och se hur kroppen reagerar. Jag har en superbra klocka och nu börjar kunskapen om hur man kan använda den sjunka in bättre.
Serge XX
1974 • Göteborg
#9
14 mars 2008 kl 14:02
Gilla
Hur funkar det sen när man vill pressa kroppen lite mer för att bli bättre? Som det är nu kan jag sikta på att t.ex. springa på 5min/km istället för 6. Hur gör man med pulsklockan, springer man med t.ex. tre slag högre puls eller hur reglerar man det?

Vet att frågan är riktigt dum men jag är helt ny på det här med löpning. Har tränat bollsporter hela mitt liv och varit bra tränad men det här med ren löpning är väldigt nytt för mig. Är väldigt sugen på att köpa en pulsklocka, ska ju tydligen vara skitbra.

En fråga till förresten, vilken/vilka funktioner är viktiga/bra att ha. Förstår att ju fler funktioner desto mer kronor och jag behöver inte 30 olika funktioner...men det kanske ändå är bra med några stycken. Några tips?
Martin Agronius
1977 • Kiruna
#10
14 mars 2008 kl 14:07
Gilla
För att pressa lite kan man lägga in intervaller ibland. Annars märker man att man blir bättre när man kan springa samma sträcka snabbare med samma låga puls. Det är ju inte lika lätt att reglera som momentanhastigheten men är å andra sidan ett resultat av långvarig, målmedveten träning
fru Lindh
1968 • Finland
#11
14 mars 2008 kl 20:05 Redigerad 16 mars 2008 kl 10:32
Gilla
Angående Martin A:s första inlägg här ovanför:

Om man ligger på 80-85% mest hela tiden; vad händer,är det musklerna som tar stryk eller mer specifikt hjärtmuskeln?Eller är det mer frågan om att utvecklingen stagnerar ?


Jag antar att det finns skaderisk, men mer specifikt..?

fru Lindh
1968 • Finland
#12
16 mars 2008 kl 10:34
Gilla
Hmmmm, är ni alla ut o springa =)

Ingen hugad att svara?
1962 • Torslanda
#13
16 mars 2008 kl 10:56
Gilla
är nog inte kvalificerad att svara men har föröky att läsa mig till vad som är bra och dåligt.
Mina slutsatser (vilka säkert kommer att förändras efter mer kunskap) är att om man pratar att löpa eller fettbränna så pratar man lite olika.
Jag satsar på att orka marathon nästa år, alltså så bör jag köra långa lågpulspass. Detta skall träna musklerna att bli uthålligare och bli bättre på att transportera bort mjölksyra bättre och snabbare. Detta i kombination med intervaller är idealiskt för att kunna orka marathon eller långlopp.
Fettbränning enl tidningar typ iform, så skall man ligga på 80-85% för optimal fettbränning. detta har egentligen alltså inte med att springa för att träna ett marathon.
Så nu har jag sagt hur jag har uppfattat informationen jag förskansat mig. Tar emot justeringar tacksamt då jag fortfarande lär mig och suger åt mig så mycket jag kan.
PS Har pulsklocka
Roland Söderström
1962 • Onsala
#14
16 mars 2008 kl 12:04
Gilla
fru Lindh: Det som händer när man hela tiden ligger och tränar för hårt,
80-85% är hårt, det är att man skadar sig lättare.
Man utvecklar sig säkerligen och blir snabbare men uthålligheten blir lidande.
100 meters löpare tränar väl sällan 20km distans.
En kombination av uthållighet och distans är bäst om man vill tävla på längre sträckor.
Martin Agronius
1977 • Kiruna
#15
16 mars 2008 kl 13:10 Redigerad 16 mars 2008 kl 13:13
Gilla
Jo hej igen. Alltså vad jag menade med att det inte är så bra att konstant ligga runt 80-85% en blandning av Robert och Rolands svar. Jag är heller ingen expert på området men försöker att lära mig allteftersom jag får med erfarenhet av min egen kropp och hur den reagerar på träning. Främst så tänker jag just på skaderisken. Även om jag kör en del återhämtningspass och ner-/uppjogg så är det lämpligt att lägga in pass som är inriktade specifikt på återhämtning, pulszon 60-70 (det är också här som fettförbränningen är som effektivast om man håller på ett tag). Att ligga i detta intervall är också ett bra sätt att bygga upp grunden (hjärtat). Att träna i högre pulszoner har en mycket bra effekt också men kan resultera i skador om man inte låter kroppen återhämta sig. Det är alltså här mitt resonemang kommer in. Eftersom jag närstan uteslutande (förutom vardagsmotion samt upp-/nerjogg) har legat runt 80-85% så känner jag nu att jag måste lägga in pass med lägre intensitet för att låta kroppen återhämta sig emellanåt. En form av aktiv vila kan man säga. För mig tror jag att detta är viktigt eftersom jag inte har tränat målmedvetet så länge (typ sedan 8 dec då Szalkais program startade). Så för att inte riskera några onödiga skador nu under uppladdningen inför Sthlm marathon så kommer jag att sänka intensiteten emellanåt.

Dessutom så har det med just maran att göra. Detta är min första mara och jag vet egentligen inte vad som väntar mig annat än en långvarig fysisk och mental utmaning. Därför har jag satt mina målsättningar på en förhoppningsvis rimlig nivå. Mål 1 är att genomföra och mål 2 är att om möjligt göra det på ca 4.30 h. Den tiden innebär en genomsnittlig fart på ungefär 6,25 min/km, så även om fart träning är bra så tror jag att jag kommer att tjäna på att träna på min tänkta marafart. Kanske är tidsmålet för långsamt satt med tanke på att jag måsta sänka min normala träningsfart men som sagt så är jag debutant och vill lära genom att göra.

Det blev ett långt utlägg men så funderar jag iaf om saken.
------------
Ja, just det det tänkte jag notera också, jag har ännu inte gjort ett maxpuls-test utan jag går på den maxpuls som Suuntos training manager har räknat ut vilket för mig blir 190. Nu är ju det endast en uppskattning så.....
1955 • Lycke
#16
16 mars 2008 kl 14:53
Gilla
Ännu en ickeexpert som har funderingar!
Kärnfrågan är väl återhämtning. Åt det extrema hållet är tung styrketräning så krävande att musklerna kan behöva en vecka på sig inför nästa träningspass. Om man springer på hög intensitet varje gång blir det eventuellt lite långt mellan löppassen för att klara återhämtning. Effekten om man struntar i återhämtning kan ju bli att muskler bryts ner av träning och då hamnar man på tydlig platå eller till och med blir sämre. En del på elitnivå jobbar cykliskt med tung träning som varvas med lågintensiv återhämtningsträning.
Bland de bättre fotbollslagen har man lagt in tung träning dagen efter match som även det räknas som högintensivt. Man lägger alltså ihop tung träning dagarna efter varandra och jobbar mer med teknik och lågintensivt resten av veckan för att få tillräckligt lång återhämtningsperiod. På det viset går det att ligga på många pass i veckan och även återhämtningstid.
Har man två pass på 80 - 85 % i veckan plus något intervall/backe behövs det återhämtning mellan, antingen lågintensiv träning 65 - 70 % eller promenadpass.
Jag tror det ger mer att träna på koordination och löpstil än hård intervall/backe när man har tränat ett tag och stangerar. Tänk även på att backe inte behöver vara brant och tung och att intervallerna skall gå fort men inte på mjölksyrenivå. Man skall ju orka träna kontinuerligt och vilja träna igen.
Sen har jag ju hört talas om en och annan som kör med kylbehandling efter träning för att snabba upp återhämtning. Kall dusch eller kallbad i ett par minuter, en pina som ger utdelning! Min familj har undrat över mitt tillstånd när jag kliver med benen i en tunna med iskallt vatten kväll efter träning.
Tjaaa, frågan är om man inte är lite knäpp! ;)
fru Lindh
1968 • Finland
#17
16 mars 2008 kl 20:43
Gilla
Peter,jag har hört om kalla duschar efter träning,men aj aj,sätter mig själv hellre i bastun!

För övrigt tackar jag för era långa och utförliga svar. Är nog lite vilse i djungeln just nu,funderar om min grundkondition är "nada" - pulsklockan piper som besatt när jag värmer upp redan och fortsätter så..kan jag inte springa, kanske hälsan bevaras bättre med stavpromenader? (det skulle kännas som att gå bakåt i träningen..) men många menar ju att man hellre ska satsa på träning i nivåer under 80%.
Imorgon tar jag vilodag!
Roland Söderström
1962 • Onsala
#18
16 mars 2008 kl 21:24
Gilla
fru Lindh: Kalla duschar det är inte huvut du blir stel i efter ett pass.
Man behöver bara duscha benen. Kallt och j-ligt det med men betydligt beskedligare än hel dusch..
Magnus Nilsson
1967 • Linköping
#19
17 mars 2008 kl 00:37
Gilla
Att spola benen med kallt vatten efter löp-passet är förvånande lätt. Man har rätt ordentlig uppvärmande blodcirkulation igång när man börjar, så benen känns rätt ok ändå och återfår värmen fort så snart man slutar duscha.
Martin Agronius
1977 • Kiruna
#20
17 mars 2008 kl 07:46
Gilla
fru Lindh: visst kan du springa! Det är inte det som utläggningarna egentligen handlar om. För min del känns det lite som att börja om fast det inte är så. Det är en utveckling på olika nivåer. Dels fysisk och konditionsmässig och dels kunskapsmässig. Så, visst ska du fortsätta men för min del så tänker jag ibland ta det lite lugnare. Jag satsade för hårt inför halvmaran 2007 vilket straffade sig med otroliga knäsmärtor, något jag inte vill riskera igen. Det är viktigt tycker jag. Keep on running!
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.