Löpning Kläder, Skor & Prylar 11 inlägg 3837 visningar

Bästa fäste på stenhällar och i fjällmiljö?

1981 • Linköping
#1
2 november 2011 - 20:40
Gilla
Vad skulle du rekommendera för skor i fjällmiljö (stenhälllar, spänger/spångar, stenigt mm)?

Skor med dubbar, räfflad sula, goretex Annat?
Claes Danielsson
1971 • Västerås
#2
2 november 2011 kl 21:39
Gilla
Jag läste löparlegenden Rune Larsson tipsa dem som skulle springa Swiss Alpine att INTE använda skor med plast under hålfoten. Detta då det tydligen var risk för att man satte just den biten på en spetsig sten och halkade.

Vidare har jag läst att sulorna inte bör vara för tjocka då det gör skorna instabila och ökar risken för stukningar. Dessutom ska sulorna inte vara för hårda då man inte känner underlaget tillräckligt bra igenom dem om så är fallet.

(Som du ser så rabblar jag bara likt en papegoja upp vad jag läst att andra har skrivit så ta det inte som några absoluta sanningar :)
1981 • Linköping
#3
6 november 2011 kl 16:10
Gilla
Ingen som sprungit i fjällen och vet detta?
1971 • Brottby
#4
6 november 2011 kl 17:22
Gilla
Jag är ingen expert men har sprungit lite i fjällen. För min del vill jag inte ha en alltför minimalistisk sko i fjällmiljö, skorna tar en del stryk om man säger så. Dessutom är jag skeptisk till goretexskor i denna miljö. Du kommer bli blöt om fötterna hur du än beter dig och har du ett membran så samlas vattnet i skon = svampiga fötter och tyngre skor. Låg våtvikt och snabbtorkande material är ledord, samt ej för hög profil. Många gillar Inov8 men jag har inte provat dem själv. New Balance trailmodeller har funkat fint för mig, samt Sauconys Exodus som jag hade i somras. Polarn kör med Salomon Speedcross och är väldigt nöjd.
ed.
2007 • Uppsala
#5
6 november 2011 kl 17:34
Gilla
Har sprungit i både svenska och norska fjällen. Vad du inte ska ha är Goretex eller liknande, vattnet rinner ändå in när du springer i bäckar, mossar etc och stannar kvar. Yttersulan är viktig när du springar på spänger samt över blöta stenar med lavar på eller när det är ren blankis. Då kan det vara bra med dubbar. Detta är dock oftast en väldigt liten del av löpningen, så inte nödvändigt. Det viktigaste är för mig att skorna sitter bra på foten. Yttersulan brukar ge tillräckligt grepp ändå, kan vara bra med grovmönster när det är blött och lerigt eller snö. Har sprungit i både vanliga skor, terrängskor och orienteringsskor, dubbat som odubbat. Så svaret är inte så enkelt, det beror mest på dina fötter och vilka skor de trivs i.
1964 • Floda
#6
6 november 2011 kl 17:53
Gilla
Ser att du är anmäld till BAMM 50 nästa år, så jag antar att det är därför du undrar. Kan bara gratulera till detta, BAMM är gôrkul!!
Jag deltog i årets BAMM och sprang då i en Mizuno Wave Cabrakan 2. Detta är en odubbad terrängsko som *inte* rekommenderas. Min partner hade Icebug Sisu OLX, som har rejäla dubbar och han var relativt nöjd med dem. Dock upplevde även han att det var lite dåligt fäste på våta klippor ibland, det är ju det svåraste underlaget att få fäste på.
Min kollega och hans partner sprang båda två i Inov-8 X-talon 212, som är odubbade, och upplevde att de hade bra fäste mest hela tiden.
Det var f ö mycket Icebug, Inov-8 och Salomon på startlinjen.
Till nästa års BAMM har jag köpt ett par dubbade Inov-8 Oroc 280. Hoppas på bättre fäste i dem.
Håller med Jörgen om Goretex. Se till att skaffa en sko som suger upp så lite vatten som möjligt och släpper ut det lika lätt som den släpper in det, för du kan vara säker på att du kommer bli blöt om fötterna!
Låg profil är också att föredra. Det blir mycket skrålöpning och en lägre profil sliter mindre på fötterna då.
Ses i Björkliden! :)
Johan Larsson
1972 • Halmstad
#7
6 november 2011 kl 18:56
Gilla
Jag har ett par Inov 8 X-talon 212 och ett par gamla dubbade Jalas, båda fungerar bra i terrengen. De flesta orienteringsskor fungerar nog bra för dig. Ta de som sitter bäst på din fot. Ett tips är att kolla in orenteringsskor på t ex letro.se (de brukar ha bra priser). Är det mycket stenig terräng vill man nog ändå ha en sko som inte är allt för mjuk., som även Jörgen skriver ovan, Ett rejält genomtramp är inte allt för kul. Jag hade heller aldrig köpt Gore Tex.
1978 • Arboga
#8
6 november 2011 kl 18:56
Gilla
Har du ingen orienteringsklubb i närheten? Orienterarna har som vana att springa på blöta hällar strax efter att de klafsat runt i ett kärr.

Jag har en par Sarva Xero som är köpt hos orienteringsspecialisten på Kungsholmen(Sthlm).
Dubb gör underverk! Förhållandevis spartansk fordring gör att skon inte blir så tung när den är blöt. Har tyvärr hårdplast i hålfoten och det är lite vanskligt om man missar en rot med tårna och får den i hålfoten, det syns också att vissa stenar slagit i där för undersidan är ganska repig.

Jag har set att visa dubbskor har även dubb i hålfoten, mitt nästa par blir ett sådant.
Jag mins orienteringsskorna vi hade på 90-talet. De var mer eller mindre i enbart plast. Hårda som f_n men väta var då aldrig ett problem, Idag ser man inga sådana skor längre.
Lars
1950 • Frösön
#9
6 november 2011 kl 19:06
Gilla
Har erfarenhet av fyra Vertex Fjällmarathon vilka till största delen går i väglöst och mestadels även ganska stiglöst land. Har sprungit två med Icebug vilket fungerat mkt bra. Har inte känt mig halkig på klippor eller träspängerna trots väldigt blött 2011. Känns bra att inte ha för höga skor = troligen mindre stukningsrisk.
1973 • Sävedalen
#10
7 november 2011 kl 21:31
Gilla
Det var jag som sprang tillsammans med Stefan. Jag hade alltså ett par IceBug Sisu OLX. Fördelen med dubbar som jag ser det är att man vet vilket grepp man får oavsett om klipporna är blöta eller inte. Greppet blir inte perfekt på torr klippa, som för en sko med bra gummidubbar, men blir heller inte nämnvärt sämre på blöt klippa.

Jag tror mer på Inov-8s dubbade modeller jämfört med IceBugs eftersom Inov-8s metalldubbar är kortare och borde innebära att man får bättre kontakt både med gummi och metall i berget. Får se om Stefan håller med när vi kör igång med BAMM träningen igen ...

Jag skulle också rekommendera ett par skor med visst skydd för tårna. I den steniga terrängen sparkade i alla fall jag i tårna åtskilliga gånger.

Vad gäller träning så kan man nog inte köra för mycket backträning... glöm inte att springa nerför också. För mig var det nerförlöpningen som tog hårdast (framsida lår). Hoppas du har längre backar i Norrköping än vad vi har i Göteborgstrakten!
1969 • Upplands-Väsby
#11
7 november 2011 kl 22:57
Gilla
Körde med XT-WINGS Salomon på Tjurruset 2010, då var det mycke stenhällar och dom fungerade jäkligt bra. Dom har inga dobbar eller spik, funkar även kanon på snö. Fick tipset av Löplabbet Stinsen.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.