Löpning Träning 28 inlägg 5838 visningar

från 50 min till 40 min på milen...

1978 • Torslanda
#1
18 oktober 2011 - 22:00 (Redigerad 18 oktober 2011 - 22:00)
Gilla
har precis bestämt mig att satsa på löpningen på allvar och har satt upp ett mål, att klara Midnattsloppet på ca 40min. Springer idag milen på 50min. Söker tips på upplägg för att klara målet, loppet är i slutet av augusti 2012.

Är det möjligt att sänka sig så pass mycket på den tiden?
< < < 1 2 > > >
1974 • Katrineholm
#21
19 oktober 2011 kl 23:20
Gilla
Jag förstår inte varför alla ska springa så mycket, och långa distanser?! Vi pratar inte marathon eller ultralopp. Det funkar utmärkt att springa 70% av måldistansen, vila varannan dag, Alltså 7km 3ggr/vecka. Bara snabba pass, så fort det går. Inga intervaller, ingen backträning, ingen barfotaträning, ingen löpstegsträning. Med detta kan man bevisligen klara 37min. Boka in några 5km och 10km lopp under våren/sommaren så motivationen stärks och du pressar dig hårdare på passen. Tävling är bästa träning. På små asfaltlopp kan man sätta bra tider utan att vara seedad. Då kan du få ett passande startled till Midnattsloppet å göra en bra tid där. Jag sprang 5min bättre nu mot förra året nästan enbart pga startled. Sist men inte minst, -träna aldrig med värk i leder/benhinnor, och ät ett par frukter/dag.
1976 • Örebro
#22
19 oktober 2011 kl 23:24
Gilla
det enda jag kan komma med, som relativt sällan springer så långt som en mil, är att variera längderna. du kan börja med att sikta på sub20 på 5 km för att få in tempot i kroppen. blanda med 6 - 7 km däremellan och trappa upp både tempot och längderna successivt. det har i alla fall funkat för mig.
1974 • Katrineholm
#23
19 oktober 2011 kl 23:45
Gilla
Det finns massor av sätt att klara det, kanske även med långa distanser på sikt, men jag förstår inte hur man ska få upp hastigheten då. 5km låter perfekt för att spara lederna, speciellt om man inte sprungit så många år. Jag har börjat testa långpass nu, men märker att det blir svårare att hålla upp tempot när man sedan kör ett snabbpass. Man vill liksom sjunka in i ett behagligare tempo automatiskt och då blir det några minuter extra direkt! Det får aldrig kännas bekvämt, om man andas lagom går det för sakta. Munnen ska gapa efter syre, och inga stopp för vätska! OBS. för er som tränar till Lidingöloppet gäller det motsatta i allt jag skrivit ;)
Shadow Man
1970 • Lund
#24
20 oktober 2011 kl 02:47
Gilla
@Lars E - Du påstår alltså att du förbättrats från 50min till 37min enbart genom att springa 7km tre gånger i veckan? Imponerande. När skedde denna fantastiska utveckling? (Tittar man på din historik kan man konstatera att du redan 2009 sprang tex Sköldingevarvet 5km på 17:43, och nu 2011 sprang du det på 17:26. Förvisso bra tider, men några sekunders förbättring med två års träning är ju snarare en indikation på att din utveckling stagnerat?)
Det är väl ingen i tråden som gett rådet att trådskaparen enbart ska köra långsamma långpass i komfort-tempo? Variation är viktigt.
1982 • Uppsala
#25
20 oktober 2011 kl 03:49
Gilla
Jag har länge haft som mål att någon gång klara milen med en trea i början, 3X:XX dvs sub 40. Satte precis upp ett mål för 2012 och det fick bli 42min på milen. Har klarat årets mål på sub 46 för någon vecka sen, och det på ett längre pass, och utan nån direkt ambition att slå det. Mitt stora mål för 2012 är att springa maran.

Jag försöker variera min träning på olika distanser, och ofta väljer jag det jag känner mig mest peppad för precis när jag ska ut. Hittills verkar magkänslan göra ett bra jobb. Känner att jag förbättrat mig mycket mer än jag förväntat mig. Och jag springer sällan för att slå mina rekord, utan lägger mig oftast i ett behagligt tempo. Skillnaden är bara att med tiden ökar hastigheten som känns behaglig. Rekordtider kan jag när jag känner för det försöka slå, då är det oftast när jag känner mig laddad inför det.

Förut när jag sprang så sprang jag ganska sporadiskt, och varje pass upplevdes som ansträngande och jobbigt. Uppstötningar och kräk-känslor hela tiden. Jag presterade visserligen bra på de passen, men löpningen i sig varade inte länge. Nu springer jag för att jag tycker det är skoj, och att jag trivs med det, och det får mig att må bra. Och det är anledning nog. Sen att jag kan jaga kilometrar, eller förbättra personbästa lite titt som tätt, känns som en bonus som jag kan ta till om, "bara att springa" inte känns tillräckligt. Statistik kan vara roligt, jag sitter ofta och kollar igenom mina pass och hur jag utvecklas med tiden, och tycker att jag presterat bra. Och det är inget fel i det, om det är en extra morot som får mig att hålla igång löpningen så är det väl bara bra.

Viktigaste träningstipset är nog att se till att träna regelbundet, över vinterhalvåret, när väl isen släpper tror jag det är lättare att motivera löpningen. Variera distanserna mellan passen, och LÅT dig själv springa i tempon som känns behagliga.
Dana
1965 • Helsingborg
#26
20 oktober 2011 kl 05:33
Gilla
jag kör själv nu änliggt ett programm milen på 50 minuter. har den på 55(min första) och den andra på 57(efter PM operation i juli). jag har inte satt ngn tid till vilken jag ska vara klar men tycker dom 12 veckor räcker till det. sen tar jag den på 45 min. jag tycker det är inte als orimligt om man tränar,som dom många skrev, lugnt och framför allt taktiskt. ett år är lång period så, jag säger - det kan du klara..om du verkligen vill.
1973 • www.swedentrails.com
#27
20 oktober 2011 kl 07:09
Gilla
Håller med Lars E (fin tid på Tjurruset förresten), spring hårda kvalitetspass!! Jag tror inte på att jogga i prattempo får någon till Sub40 på milen. Tar man 7-8Km snabbt på träning så tar man förhoppningsvis 10Km snabbt på tävling. Vill man öva kroppen för långa distanser verkar prattempo vara en start, men jag tycker det ofta verkar vara en ursäkt för folk som vill ligga i ett bekvämt tempo. Ligger man i ett bekvämt tempo är det svårt att gå från 50 - 40..
1978 • Torslanda
#28
20 oktober 2011 kl 08:20
Gilla
intressant att det finns så många teorier, då min målsättning inte enbart består i att prestera bra på milen utan också att löpningen ska vara rolig och bli en del i vardagen. Så tror jag att mitt upplägg blir att samla på mig mil i kroppen under vintern för att sedan köra mer kvalitativ träning från våren. För egen del så tror jag att jag måste variera träningen för att hålla motivationen upp, att göra som Lars E beskrev funkerar säkert utmärkt, men jag tror inte att det upplägget passar mig. Och är det så att jag inte når 40 min på milen men känner att jag förbättar mig så kommer jag att vara nöjd ändå. Målen med sub 40 är mest att nått som sporrar ordentligt, tror på att siktar man mot stjärnorna så når man iaf himlen. I mitt fall sub 45 eller nått.

Grymt kul att det finns så många engagerade löpare där ute som hjälper till att höja motivationen, Glada tillropp och lyckönskningar lyfter oss alla.

Trist bara att uppladdningen börjat med en förkylning och ingen träning på minst en vecka... men bättre att ta det nu är närmare loppet.
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.