Löpning Skador & Rehab 36 inlägg 9421 visningar

Hälsporre?

Kris Chalmain
1960 • Hässelby
#1
26 september 2011 - 10:44
Gilla
Hej,

Någon som har erfarenhet av hälsporre? Börjar tro att jag har en begynnande sådan i höger fot, eftersom det ömmar när jag sätter ner foten på "hältrampdynan", mitt i foten, eller hur jag ska beskriva det.

Finns det något man kan göra för att träna bort den?

Hoppas
Kris
< < < 1 2 > > >
1969 • Hägersten
#21
18 oktober 2011 kl 20:50
Gilla
Hej! Jag fick problem med hälen under Sthlm Halvmarathon för en månad sedan. Köpte ilägg (inte formgjutna, utan standardiserade) och fortsatte springa. Hade oftast inte så ont under själva löpningen, utan mest efteråt och kanske framför allt på morgnarna innan kroppen kommit igång. Idag var jag på Agilokliniken. De hjälpte mig med stötvågsbehandling för ett år sedan när jag hade tennisarmbåge och därför kändes det naturligt att vända mig till dem. Klart att stötvågsbehandlingen gör grymt ont, men jag tror verkligen på den. Däremot rekommenderade de mig att inte springa på ett tag, utan verkligen ta det lugnt. Fem veckor beräknas behandlingen ta och det är ju ändå en överkomlig tid tycker jag. Så jag håller tummarna för alla i den här tråden med PF-problem och för mig själv förstås. Till våren blir det långlopp! :-)
1982 • Ulricehamn
#22
20 oktober 2011 kl 17:01
Gilla
vad fick du betalar för det? Räckte det med en behandling? www.fotproffs.se
1973 • Åkersberga
#23
27 oktober 2011 kl 21:47
Gilla
Jag har varit och fått naprapatbehandling tre gånger nu. Jag har inte blivit bättre, snarare sämre. Jag har väldigt ont i foten nu, jag kan knappt gå - haltar fram som en skadeskjuten kråka :-( Jag har ont när jag går, när jag sitter - ja hela tiden.

I dag var jag i alla fall på magnetröntgen!!! Så nästa vecka får jag veta hur foten ser ut rakt igenom *spännande*!!!
1978 • Lindome
#24
9 november 2011 kl 22:03
Gilla
Marika - hur har det gått?

Jag har också hälsporre... eller vad det nu är. Började känna av det för en vecka sen och det har bara blivit värre o ch värre. Diagnosen har bara ställts av en allmänläkare på vårdcentralen och han verkade inte ha nån vidare koll. Har nu köpt gelesulor, börjat ta Voltaren, börjat göra tåhävningar och stretchar vaden. Tänker försöka boka en akuttid på Sport Rehab här i Göteborg (om ingen annan har något bättre tips).
http://joggandesund.wordpress.com
1973 • Åkersberga
#25
16 november 2011 kl 14:36
Gilla
Kristina: Ja, magnetröntgen visade (som jag redan visste) plantar fasciit. Jag fick antiinflamatorisk medicin (B... någonting), en tablett varje kväll. Har ätet dem 2 v nu. Smörjer in foten med Voltaren gel 1-3 gånger om dagen. Har faktiskt slutat med rehabövningar för foten just nu. Och, ja ... det känns bra!!! Absolut inte helt frisk, är halt på morgonen och efter långa sittningar, men jag har inte längre ont så jag är gråtfärdig och jag haltar inte!

I går "sprang" jag för första gången på evigheter. 5*1 min i 6 min/km så det var inte mkt att yvas över men men, jag har inte ondare i dag.

Ska fortsätta med tabletter och salva. Kommer öka upp rehab vartersom.
Roger Björnstedt
1973 • Helsingborg
#26
16 november 2011 kl 20:42
Gilla
Jag har också haft problem med plantar fasciit under ca två års tid och kunde till sist knappt gå mornarna. Jag provade en massa olika saker: Tejpning enligt anvisningar man kan hitta på nätet, standarinlägg, stretchning, tåhävningar, träna mig igenom det, minskad träningsmängd, och till sist helvila. Det som till slutligen hjälpte var en 60-dagarskur med Tradil och anpassade inlägg till vardagsskorna. En tablett varje kväll. Min läkare menade att smärtlindring i tablettform kan bryta den onda cirkeln med att man har ont, som gör att man spänner sig vilket förhindrar utläkningen och så får man mer ont osv. Med smärtlindring under en relativt lång period, så kan man slappna av och skadan kan läka ut. Träning avråddes under behandlingen eftersom man inte känner om det blir värre.
Jag var helt övertygad om att besvären skulle komma tillbaka direkt när de 60 tabletterna var slut, men det gjorde de inte. För mig var det nyckeln och jag har nu börjat att springa igen. Nu gäller det bara att ta det lugnt och inte öka träningsmängden för fort.
1973 • Åkersberga
#27
16 november 2011 kl 20:59
Gilla
Tack Roger för dina ord!!! Alla här tjatar (i välvilja) om träning, rehab etc vilket jag har provat men utan effekt! Först nu när jag fått medicin (Brexidol) märker jag någon skillnad. Kör även med Votaren Gel samt mjuka hälinlägg i samtliga skor. Tänker vänta ett tag till med reham och löpning.
Roger Rönningen
1966 • Björneborg
#28
17 november 2011 kl 13:36
Gilla
Hade hälsporre för några år sedan när jag var med och spelade fotboll. Jag försökte i flera månader att vara med och träna men varje morgon efter träningen gick det knappt att gå på foten. Slutade med att jag fick cykla som träning. Gick till läkare fick en tid på ortopedtekniska kliniken på sjukhuset och fick ilägg till mina skor. Drygt en vecka efter kunde jag vara med och köra för fullt på träningarna. Får fortfarande ta fram dom ibland när det blir för mycket löpning på hårt underlag.
1952 • Varberg
#29
17 november 2011 kl 14:53
Gilla
@Roger: Precis. Riktiga formgjutna inlägg är en bas i rehab.
Anna Sundqvist
1974 • Luleå
#30
17 november 2011 kl 16:17
Gilla
@Marika, jag tror att som i alla skador måste man läka och i viss mån bli smärtfri innan tuff rehab. Själv har jag en sämre dag idag, ont hela dagen men jag har åtminstone bara problem i ena foten. På torsdag nästa vecka har jag tid för att gjuta specialsulor och jag sätter mitt hopp till dem.
När våren kommer så är det du och jag som springer milen tillsammans (om än på varsitt håll) och firar att rehabiliteringen under vintern gått så fantastiskt bra.
1973 • Åkersberga
#31
6 december 2011 kl 21:12
Gilla
Så jäkla tröstlöst ... har strax ätit upp min kur på 40 st Brexidol och var nästan symptomfri i foten till i går då jag dristade mig att springa lite ... Gick 5 min, 6*1 min lugn jogg med gåvila emellan. Kändes bra i foten och underbart att äntligen springa igen!!!

Men i morse hade jag mkt mer ont än vanligt när jag vaknade :-( Jag haltar inte men har haft ont i foten hela dagen.

Vad fasiken ska jag göra??? Ska jag ta kortisonsprutan efter jul? Jag hade hoppats att tabletterna skulle hjälpa. Snart 9 månader som jag varit skadad.
Brembe
1967 • karlshamn
#32
7 december 2011 kl 01:43
Gilla
@Marika..det kan ta lååång tid att läka..för mig tog det mer än 2 år..så tålamod rekommenderas..
1952 • Varberg
#33
7 december 2011 kl 08:48
Gilla
@Marika: 9 månader känns som en evighet nu, men jag tycker du ska vänta och fortsätt med fotträning och alternativ konditionsträning. Undvik dessutom att springa/belasta foten när symptomen döljs av stark medicinering.
1973 • Åkersberga
#34
7 december 2011 kl 20:45
Gilla
Brembe: vad gjorde du under dessa 2 år? Sprang du inte på 24 månader??? Låter ju hemskt!!!

Tage: Jag har inte sprungit på länge men tycker att det var bra att jag gjorde ett sånt litet försök för att få veta status.

Frågan jag ställer mig nu är vad jag ska välja:
1) Ta en kortisonspruta (vilket förhoppningsvis tar bort problem och gör att jag kanske kan börja springa igen MEN som också kan ge oönskade bieffekter)
2) Acceptera att jag är ganska symptomfri så länge jag inte springer, vänta och se när det går över
3) Be om en till kur Brexidol
?????
1976 • Forshaga
#35
7 december 2011 kl 21:46
Gilla
Hej har också haft hälsporre, fick det efter att ha bytt till skor med sämre dämpning. Provade som dom flesta voltaren, massage ,tåhävningar och vila.Inget hjälpte bara voltarenen tog bort smärtan i en dag eller två.Sen läste jag att man skulle gå i mjuka skor jämnt, så jag började gå i foppatofflor hemma och köpte sulor på hälsokostaffären med vattendämpning. Sen la jag in tre veckors vila i november förra året efter det köpte jag nya asics skor och började träna igen, gjorde lite ont i början men efter ett halvår ungefär så var smärtan borta helt.Kan säga att jag löper minst 80% av min träning på asfalt(det funkade för mig iaf)Enda gången jag har upplevt att jag har fått ngn känning är om man löper väldigt kuperat med branta utförsbackar.
Brembe
1967 • karlshamn
#36
10 december 2011 kl 15:23
Gilla
@Marika, det var inte alls så att jag fick hålla mig borta från löpträningen,
med försiktighet kunde jag springa (joggandes i början) det gjorde lite ont, egentligen mest på morgonen, dagen efter..men kändes ändå som att det var bästa vägen för mig till återhämtning, var så klart hela tiden väldigt rädd för att belasta foten det minsta mera än att det gjorde bara lite ont..
som jag kommer ihåg, var det för mig var det lättare att springa än att gå..dock att uppför var lite besvärligt..det där är ju säkert väldigt inviduellt..
tips: belasta ej mer än att det känns ok..!
mvh/jonas
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.