Löpning Skador & Rehab 7 inlägg 10423 visningar

Cortisonspruta mot hälsporre

Henrik Andersson
1975 • NORRKÖPING
#1
8 september 2011 - 22:10
Gilla
Som jag tidigare skrivit i andra trådar börjar mitt tålamod tryta. Har dragits med en seg hälsporre i 11 månader. Problemen är inte jättestora. Jag känner i princip inget under dagen, men har spänningar/smärta på morgonen och när jag springer (smärtan kommer efteråt).

Vad anser ni? Bör jag vänta ytterligare tills skadan läkt ut av sig självt? Jag har provat ilägg, stötvågsbehandling, tåhävningar, voltarenkurer och vilat månader i sträck.

Min plan är nu att ta en cortisonspruta och jag skulle vilja höra era erfarenheter av detta. Tack på förhand!
1952 • Varberg
#2
9 september 2011 kl 09:11
Gilla
Prova 2 månader daglig crabwalk kombinerat med egenmassage under foten först. Stärker fotens små muskler.
Stå barfota och dra dig fram med tårna 1 - 2 meter. Tungt i början.
Thomas Eklund
1974 • Borlänge
#3
9 september 2011 kl 09:56
Gilla
Jag tog två sprutor för min hälsporre, hjälpte ingenting. Dom fotspecialister jag träffade skällde i princip ut mig för att jag fått kortisonsprutorna.

Det som gav bäst effekt för mig var nog en ordentlig stretchning av vaderna och foten. (Typ böja upp stortån så senan under foten stretchas ut)

Voltaren käkade jag i 6 månader utan hjälp.
Det ilägg som fungerade bäst var det jag ordnade på Runners Store i Stockholm. Dom andra var för hårda och gjorde ont att gå i.

Provade även en strumpa som höll foten utstretchad under natten, den var dock svår att sova med. (http://www.thesock.com/) Vet dock inte hur stor effekt den gav.

Hade nog över ett år i upphåll från löpning (började gymma och åka skidor istället). Kan idag springa obehindrat fast jag har kvar en broskknöl under foten som syns tydligt.

Lycka till..
1973 • Stockholm
#4
9 september 2011 kl 17:24
Gilla
Undvik kortison! Du har en dämpande fettkudde under hälen som tar upp stötar när du sätter ner foten. Kortison blir aldrig exakt, oavsett hur exakt den som sätter sprutan placerar den, utan kortisonet diffunderar ut i vävnaden runt omkring och kan förstöra fettkudden.

Min fråga; är du helt säker på att det är hälsporre/plantar fasciit? Var gör det ont mer exakt? FPS är en annan skada som ofta feldiagnosticeras av mindre kunniga inom området, vilka istället säger hälsporre. FPS står för Fat Pad Syndrome och är en defekt på hälkudden som ger smärta på insidan av hälbenet, inte framför mot hålfoten. På det fungerar stötvågsbehandling bristfälligt.

Ilägg är också väldigt varierande. Jag får ofta in patienter som har använt ilägg utan att det fungerar. Jag saluför SuperFeet-sulorna, och deras DMP-modell är fantastisk. Flera lager av dämpande material och en stabil sula. Du har även 60 dagars öppet köp som gör att du kan gå i två månader att testa sulan, och om du inte är nöjd kan du lämna tillbaka den för 100% cash-back! Leta upp en återförsäljare i Norrköping och ta hem ett par, du kommer högst troligtvis bli bättre.

Slutligen, har någon tittat efter orsaken till hälsporren, eller bara behandlat symptomen, hälsporren? Man kan behandla symptomen hur länge man vill, men om man aldrig letar efter orsaken blir man aldrig bra.

Lycka till,

Jonas
Leg Naprapat
Annika
1972 • Trollhättan
#5
9 september 2011 kl 19:13
Gilla
Undrar om jag kan få ge mig in i den här diskussionen också...

Jonas: Du verkar ju kunna det här, naprapat som du är. Jag har ont i hälen, fast mer "runtom", ej precis under hälen. Känns mer som att det stramar i senor/leder (jag har ingen aning om hur hälen ser ut inuti). När jag tejpar runt hälen känns det lite bättre men oj vad stel jag är på morgonen, och mer ont gör det då också.

När jag ringde vårdcentralen sa hon till mig att äta Voltaren i 10dgr men inte har det blivit bättre av det. Känns som om man inte blir tagen på allvar... Iläggssulor har jag utprovade sen tidigare av en seriös ortopedtekniker .

Måste man vara beredd som löpare/motionär att råka ut för diverse skador? Och är det alltid vila som gäller (om man får tro vårdpersonal) Jag vill inte vila och tappa allt jag byggt upp...

Vore toppen om någon kunde svara och att trådskaparen förlåter mig för att jag snodde tråden...
Anders Tengblad
1966 • Huskvarna
#6
9 september 2011 kl 19:28
Gilla
Jag har gett ett antal kortisonsprutor mot besvärliga hälsporresmärtor. (jobbar som distriktsläkare) Det har aldrig blivit någon komplikation, men ibland har det heller inte gjort någon nytta, några har blivit helt bra direkt. På det sättet som smärtorna beskrivs (Henrik) med smärtfrihet större delen av dagen så skulle jag nog inte rekommendera kortison. Sprutan har bäst effekt vid mer uttalade inflammationstecken med ihållande värk.
Henrik Andersson
1975 • NORRKÖPING
#7
9 september 2011 kl 23:05
Gilla
Tack för alla svar. Jag är 36 år och har sprungit ca 3 mil i veckan sedan jag var 18. Har aldrig varit skadad under den perioden. Problemet uppstod då jag hoppade höjdhopp i oktober förra året. Saxade över, och fick ont direkt efter på insidan av hälen, rakt ner från fotknölen sett.

Vilade ett par veckor och kunde sedan börja springa igen, dock fanns morgonstelheten kvar. I mars då jag började springa på asfalt återkom problemen på bred front. Gjorde ont på stället jag beskrev och jag haltade runt ett tag på morgonen innan det skäppte. På morgonen även kraftig stelhet i nedre hälsenan. En kiropraktor ställde diagnosen ¨plantar faschit med liten hälksporre¨. Använt ¨Super feet¨ sedan november och gillar den, även om den inte hjälpt mig tillräckligt.

Anders, jag kanske var otydlig men smärtan kan även dyka upp dagtid om jag belastat foten. När jag kört 10-dagars voltarenkurer har smärtan nästan försvunnit, men återkommit ca två veckor efter avslutat kur.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.