18 juli 2011 kl 00:29
Eftersom det är indivuellt hur magen fungerar är det bästa sättet att experimentera sig fram; hur länge före träningen måste jag ha avslutat en måltid, vad kan jag äta och vad bör jag undvika, vad kan jag inta under träningen, när och hur ofta.
Sen beror det på om besvären sitter i magsäcken eller tarmarna. Om de sitter i magsäcken tror jag det går att testa fram vad som fungerar. Jag hade stora problem från magsäcken förr, men de försvann sen jag började träna på tom mage och inte intog vätska före 45 min vid långpass.
Med IBS är det värre, har inte hittat något i mitt matintag som kan stoppa besvären, när de väl sätter igång. Besvären kommer periodvis och varar från någon dag upp till en vecka och sätter ner prestationsförmågan, då man känner sig uppblåst och allmänt svag. Sommartid är dock oftast en besvärfri tid, höst, vinter och vår, är den tid då de brukar dyka upp. Stress eller om man oroar sig för något kan utlösa besvären, men ibland kommer de utan anledning.
Sen skall man inte vara rädd för att träna hungrig, inget händer mer än att hungern försvinner, kraften kommer från det lagrade glykogenet i musklerna. (läs om det i en artikel i Vasalöparen av Jonas Colting, ett av de senaste nr)