Löpning Träning 9 inlägg 3127 visningar

Bli riktigt snabb trots ansträngningsastma?

Malin H
1970 • Stockholm
#1
6 maj 2011 - 20:36
Gilla
Har läst många trådar om ansträngningsastma, men inte hittat någon som talar om hur går att bli riktigt snabb TROTS ansträngningastma.

Jag kom ner till 5 min/km innan jag drabbades - vilket var för två år sen ungefär. Har bara haft medicin i ett halvår nu (pga att det blev en segdragen undersöning där de trodde att jag hade fel på hjärtat istället)

Har nu under vintern börjat träna intervaller 2 ggr/vecka, kör långpass och backträning men det händer INGET alls med min tid. Kan inte öka i tempo för då drabbas andningen och då ligger jag och tangerar astmaattack hela tiden.

Astmamedicinen gör ingen nytta före träning tycker jag, men när jag får ont efter så hjälper den. (tidigare kunde jag ha ont i luftrören två dagar efter träning trots att jag inte fåt nån "attack")

Men går det att komma ner i tempo? Bättre tider?
Jag kan ju aldrig "dra på" så jag får upp flåset!
Känns hopplöst just nu! :(
Kommer aldrig komma under 50 på milen känns det som!
Conny Adolfsson
1954 • Hyltebruk
#2
7 maj 2011 kl 00:46
Gilla
Jag kan inget om astma. Men tror att det finns många olika typer utav medicin, något borde kunna fungera för dej tycker jag.
1983 • >
#3
8 maj 2011 kl 01:31
Gilla
http://www.runnersworld.se/blogs/ulrikajohansson/pillertrillare.htm
- Enligt Ulrika verkar det som om mycket handlar om att hitta en bra medicin.
http://beta.marathon.se/aktuellt/sjoqvist-kung-i-hasselbyloppet
- Vinnaren Lisa Brommé har ansträngningsastma, Ulrika var 2:a.
http://www.konditionstraning.se/anstrangningsastma/
- En del råd du antagligen känner till.
Malin H
1970 • Stockholm
#4
8 maj 2011 kl 10:08
Gilla
Tack för länkarna! Började läsa den sista och det lät ju skoj;
"•Träna inte ute om somrarna om du är allergisk mot pollen, för då kan du få extremt jobbigt med andningen.
•Undvik att träna utomhus vintertid om du kan eftersom den kalla luften kan gör det värre."
:)

Man skulle ju gärna vilja prata med någon som Lisa B, som tydligen enl artikeln har haft ett träningsuppehåll pga astman, man undrar hur det funkar att träna för henne. Och om hon blev riktigt snabb innan hon fick astman, eller om hon har kämpat sig ner till sina snabba tider efter. För jag upplevde det ju som att jag gick ner i tid fram till jag fick astman. Ska läsa den om Ulrika nu.
1975 • Kinna
#5
8 maj 2011 kl 22:10
Gilla
Samma astmabehandling fungerar inte heller för alla, så det är ofta nödvändigt att skräddarsy medicineringen, särskilt om man har högt ställda krav på lungfunktion. Inget "one size fits all", alltså.
1963 • Huddinge
#6
8 maj 2011 kl 23:07
Gilla
50 min på milen fixar du redan nästa helg på Kvantumloppet 15 maj.
janne
1964 • Sölvesborg
#7
8 maj 2011 kl 23:11
Gilla
hej ska springa gbg varvet om 2 veckor tänkte köra ett par järnpass denna veckan och sen bara lätta pass sista veckan. är det bra?
Tacksam för tips
janne
1969 • Göteborg
#8
8 maj 2011 kl 23:29
Gilla
Min astma (ansträngning bl.a.) försvann i stort sett när jag började springa långt på allvar för drygt tio år sedan. Det är svårt att dra några slutsatser om vad detta berodde på endast utifrån den egna erfarenheten. Jag tog medicin före (Bricanyl) för att kunna köra för fullt och bli bättre. En dag upptäckte jag att inhalatorn var tom och antagligen varit det en längre tid. På den vägen är det.
1975 • Hässelby
#9
9 maj 2011 kl 09:07
Gilla
Jag läste en intressant artikel hemma hos min svärfar för något år sedan. Den gick ut på att många som ägnar sig åt idrott felaktigt diagnostiseras med ansträngningsastma när det i själva verket är någonting annat (laryngeal obstruktion). Vad jag förstår så krävs andra åtgärder än astmamediciner för att komma till rätta med laryngeal obstruktion, vilket förklarar varför somliga "astmatiker" inte svarar på läkemedel som Bricayl.
http://www.lakartidningen.se/includes/07printArticle.php?articleId=12711

Jag har astma sedan barnsben och hade det väldigt jobbigt när jag var yngre. Vad som har varit viktigt för mig är att alltid se till att upprätthålla en god kondition och sköta min medicinering. Det senare kräver dock att man hittar en fungerande medicinering. Det var pga pollen ett par rätt tuffa veckor för mig fram till det blev kallare kring Valborg. Det var bara att acceptera att kapaciteten gick ner. På lördagens halvmaralopp så kändes allt bra och den centrala kapaciteten hade inte gått ner trots att jag hade tvingats dra ner tempot pga astma.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.