Löpning Träning 54 inlägg 13661 visningar

Löpning och rökning

1985 • Nyköping
#1
28 februari 2011 - 21:30
Gilla
Jag vet att det förmodligen är den sämsta kombinationen ever. Men jag har ändå lite frågor kring detta. Jag röker själv och ganska mycket. Självklart är mitt mål att sluta så jag behöver inga predikningar om hur totalt värdelöst det är, för det är jag väl medveten om.

Det jag är lite intresserad av är hur rökningen påverkar min löpning? Hur påverkar det återhämtningen? Kan rökningen bidra till att man lättare drar på sig skador?

Vad tror ni att jag skulle vinna mest på att sluta röka?
(om man då så klart bortser från det uppenbara, hälsa självkänsla och allt sånt). jag tänker mer på själva löpningen och allt som rör det?

Kan vara skönt att ha någon sorts morot till slutandet i löpningen.
< < < 1 2 3 > > >
Jens Andersson
1972 • fagersta
#2
28 februari 2011 kl 21:38
Gilla
Jag rökte själv när jag började träna,då körde jag visserligen mest mtb, men det krävs ju lite flås då också. För min del var den största skillnaden syreupptaget,helt plötsligt kom det mer syre dit det behövdes.
Sen märktes det helt klart skillnad på antal sjukdagar.
Så det är inget att fundera på, så fort du känner dig redo, sluta på ett sätt som du känner passar dig.

Lycka till!
1985 • Nyköping
#3
28 februari 2011 kl 21:45
Gilla
Sjukdagar hade jag inte alls tänkt på faktiskt.
Det är ju så klart en del av slutandet som kommer göra gott för löpningen.

Tack så mycket, jag har varit i loven att sluta länge nu. Behöver bara den där sista pushen. Jag är just nu i fasen att jag vill sluta varje kväll innan jag somnar men har glömt det på morgonen när jag vaknar :-)
Kristofer Hindersson
1975 • Norrtälje
#4
28 februari 2011 kl 21:55 Redigerad 28 februari 2011 kl 21:59
Gilla
OT: Jag följer TV-serien Mad Men och jag undrar lite smått om det fanns folk som joggade på 60-talet och om dom i så fall rökte under passet...
1968 • Helsingborg
#5
28 februari 2011 kl 22:18
Gilla
Jag har aldrig rökt men vad jag kan tänka ut såhär på rak arm är att din syreupptagningsförmåga försämras drastiskt av rökning. Sluta röka och du kommer att märka att du orkar springa både längre och snabbare.
Stefan Nilsson
1953 • Lund
#6
28 februari 2011 kl 22:23
Gilla
Ett litet minne med viss anknytning till ämnet för tråden...
När jag ställde upp i startfållan inför Broloppet över Öresundsbron förra året så stod en kille vid sidan om och tog sista blosset före starten...såg helt bisarrt ut.
Själv var jag en rätt inbiten feströkare förr i tiden. Sista gången jag bommade en cigarett var på brorsans 50-årskalas för sex år sedan.
1977 • stockholm
#7
28 februari 2011 kl 22:39
Gilla
Det visar sig främst när man kommer upp i fart. Du kan lätt kuta på bra mycket i vanlig pratfart, och det känns fint, men så fort du ska till att köra backe, intervall eller fartlek så märker du en jävla skillnad. Olika världar faktiskt. Lungorna blir svidande små...så testa lite fart så fattar du. Tampas själv fortfarande med samma idioti.
Skepp Ohoj!
1983 • Karlskoga
#8
28 februari 2011 kl 23:19 Redigerad 28 februari 2011 kl 23:19
Gilla
The human body is brilliant at repairing itself and only 40 or so years ago there were plenty of top flight footballers who would smoke casually before the game on the sidelines...
I have discovered that running is the perfect CURE for the smoker and the perfect trick to make one stop! The thing is, as you begin to run more regular you will naturally want to make it easier for yourself and so the smoking will become a symbol of pain...if you stick with the running and start to make targets for yourself, then in the not too distant future you will laugh at yourself when you think that you used to smoke.

Lee Grantham: Passive Smoking Specialist
1976 • Majorna
#9
1 mars 2011 kl 01:02
Gilla
Jag röker av och till, precis som jag tränar och läser böcker. I perioder. Just nu är jag inne i en period där jag inte röker och tog första joggpasset på 8 månader härom veckan. Bara på att sluta röka, låg jag på ungefär samma nivå som när jag sprang 3-4 gånger i veckan och rökte c:a ett paket på tre dagar ungefär.

Så det är en enorm skillnad. Som någon skrev blir det nog betydligt lättare att sluta om man börjar löpa mer seriöst, som inför ett lopp eller dylikt. Så börja med att anmäla dig och sätt upp ett ambitiöst tidsmål, så kommer ciggen smaka betydligt sämre än innan.
1983 • >
#10
1 mars 2011 kl 04:05 Redigerad 1 mars 2011 kl 04:13
Gilla
Det som jag märkte direkt efter att ha slutat, var att konditionen förbättrades avsevärt och det blev mycket skönare att springa. Efteråt så kunde jag känna skillnad bara efter en cigarett närainpå en joggingtur.
Jag hade även stora problem med snuva och slem förut.

Inte bara konditionen blir sämre, även muskeltillväxten försämras.
Immunförsvaret försvagas, så risken att bli sjuk efter ansträngning är antagligen högre för en rökare.
Enligt en studie så var skaderisken dubbelt så hög för idrottande snusare och läkningen långsam.
Jag gissar att det även gäller rökare.
1968 • Kapp
#11
1 mars 2011 kl 07:00
Gilla
Är själv före detta stor rökare,
Läster en artikel om det för lite sedan, det som sker vid träning är ju att vi får starkare hjärta, har själv trott att vi tränning så tränas även lungkapasiteten men det gör den vist inte utan den är som den är liksom, förutom hos rökare,, rökare är faktiskt dom ända som ökar lungkapasitent genom att sluta.
så slutar man röka så ökar du altså kapasiteten i lungorna..
Själv märkte jag enorm skillnad efter ca 6 månader,, då blev det plötsligt väldigt lätt att springa.
när jag slutade röka i januari å började springa så klarade jag inte löpa 5 km samanhängande på mindre än ett år så klarade jag milen på 55min å löpte terräng halv mara på 2,15 september samma år,
Har oxå märkt en klar förbättring på sjukdoms statistiken,
lycka till!
ps: kan rekomendera boken Äntligen inte rökare av Alan Caar
1985 • Nyköping
#12
1 mars 2011 kl 08:40
Gilla
Tack så mycket för alla svar... Detta gör ju en väldigt peppad på att sluta.
Jag provade faktiskt den där boken "äntligen icke rökare" och måste säga att det var som ett mirakel. Jag slutade direkt och tyckte inte det var jobbigt på något sett. Började dock igen efter drygt 6 månader... KORKAT:
Har sedan provat med den boken igen men det känns lite som att man bara kan bli lurad en gång. Funkar inte alls lika bra nu.
1952 • Varberg
#13
1 mars 2011 kl 08:43
Gilla
Man kan skriva en hel bok om rökningens negativa effekter på löpning. Vissa kommer omedelbart och sedan kommer de med varierande tid. Akut har du kolmonoxidförgiftning som direkt inkräktar på syrebindningskapaciteten och diverse effekter på autonoma nervsystemet. Sedan har du kronisk bronchit med hosta och slembildnining som obönhörligt leder till KOL och stadigt försämrar lungfunktionen. Accelererande åderförkalkning som försämrar hjärtfunktionen och syresättningen i vävnaden. Benskörhet som ökar risken för stressfraktur. Cancer som sätter tvärstopp för löpning. Listan kan göras mycket lång. Det finns ingen starkare hälsobefrämjande åtgärd än att sluta röka och löpning är det ultimata sättet att motivera sig på ett tydligt sätt. Lycka till!
Stefan Norgren
1978 • Huddinge
#14
1 mars 2011 kl 09:23
Gilla
Först och främst: Bra jobbat alla ni som lyckats sluta röka!

Sen till trådens ägare så: Börja med att skaffa dig vanan att springa, när den sitter är det säkert lättare att sluta med ovanan att röka.
Att göra 2st saker som kroppen inte är van vid samtidigt kan bli tungt, så medan du trappar upp löpningen så trappar du ner på rökningen.
OBS detta är bara tips från min sida, absolut inget vetenskapligt bevisat eller någon erfarenhet runt dessa faktorer, men det funkade bra på mig att sluta med en idrott långsamt och börja med en annan (så det inte vart för mkt på en gång) och tänkte att det säkert gå att applicera i detta fall.

Sist men inte minst, lycka till!
1952 • Varberg
#15
1 mars 2011 kl 11:18
Gilla
Stefan: De flesta jag sett som verkligen lyckats sluta har gjort det direkt. Att säga att man ska trappa ned innebär tyvärr bara att man fortsätter ljuga för sig själv - det är svårt för många och man måste ta det. Att göra stora förändringar samtidigt i övrigt när det gäller kost, motion mm ser jag snarst som positivt både för kropp och själ och som hjälp att se att man menar allvar.
1965 • Kungsholmen
#16
1 mars 2011 kl 11:20
Gilla
Helt OT: En av de saker som sporrat mig att bli snabbare är att jag flera gånger blivit slagen i lopp av äldre löpare som står och röker innan och efter loppet. Grrrr. Hade de dessutom burit på 15kgs övervikt vet jag inte vad jag gjort :-)
Men nu tackar jag dem för motivationen.
Johan Sundberg
1983 • Sundsvall
#17
1 mars 2011 kl 17:15
Gilla
Lite granna av vad det Tage redan varit in på:
Kolmonoxiden kommer att reagera med hemoglobinet (syrebärande molekylerna i de röda blodkropparna) så att det inte lika lätt kan plocka upp syre i lungorna. Samtidigt som hemoglobinet försätts i ett tillstånd där det får svårare att avge det syre som det bär runt på när det väl kommer ut till vävnaderna.

Så förenklat skulle man kunna sammanfatta det med, du gör en temporär omvänd EPO dopning samtidigt som de röda blodkroppar får svårare att släppa av syret där det behövs.

Och detta är ingenting som kommer att komma efter några års rökning, utan detta händer varje gång du röker en cigarett. Däremot kommer just detta att gå tillbaka om du slutar, har dock inte riktigt koll på hur lång tid det tar att andas ut all kolmonoxid men går inte jättefort ala några minuter så räcker exempelvis inte med att inte röka ett par timmar innan ett träningspass.
Robin
2008 • Götet
#18
1 mars 2011 kl 22:18 Redigerad 1 mars 2011 kl 22:20
Gilla
Eighty-four healthy asymptomatic sedentary smokers and 92 healthy sedentary non-smokers of the age range 20-59 years were investigated for their maximum oxygen uptake capacity (VO2max) and related cardiorespiratory parameters at the level of maximal exercise by bicycle ergometry. The subjects were blocked into four age decades of 20-29, 30-39, 40-49, and 50-59 years to show the effect of smoking on VO2max of smokes of different age groups. The physical characteristics of smokers and non-smokers of comparable age groups did not show any significant difference. The smokers of each subsequent age group consumed 5.9 +/- 4.1, 6.3 +/- 5.7, 12.7 +/- 7.1, and 11.5 +/- 9.1 pack years of cigarettes, respectively (pack year = number of packets of cigarettes per day X number of years of smoking). VO2max of smokers (38.9 +/- 4.6 ml.kg-1.min-1) was significantly lower (p less than 0.05) than that of nonsmokers (42.1 +/- 3.2 ml.kg-1.min-1) only in the young age group of 20-29 years. VO2max expressed in per kg of the body weight (VO2max/BW) was found to be significantly (p less than 0.01) and negatively correlated with number of cigarettes smoked per day (-0.36, p less than 0.01), number of years through which smoked (-0.38, p less than 0.01), and pack years (-0.42, p less than 0.01). In other age groups, though non-smokers predominated over smokers in VO2max, the differences were not statistically significant. Also, in these age groups, smoking histories failed to reveal any significant correlation with VO2max. This suggests that smoking impairs VO2max only in the young ages. By increasing age, VO2max was diminished by 13% from 20 to 59 years in non-smokers and 15.5% from 20 to 59 years in smokers. Age also diminished HRmax and VEmax of smokers in the same manner as in the case of non-smokers. The VO2max of Indian sedentary non-smokers was found to be lower than those of Caucasians, Kurds, Yemenites, Europeans, and Africans. Values reported on Asians were found to be comparable with those of the present study.

en till:
Abstract
BACKGROUND: Nonexercise models were developed to predict maximal oxygen consumption (VO2(max)). While these models are accurate, they don't consider smoking, which negatively impacts measured VO2(max). The purpose of this study was to examine the effects of smoking on both measured and predicted VO2(max).
METHODS: Indirect calorimetry was used to measure VO2(max) in 2,749 men and women. Physical activity using the NASA Physical Activity Status Scale (PASS), body mass index (BMI), and smoking (pack-y = packs.day * y of smoking) also were assessed. Pack-y groupings were Never (0 pack-y), Light (1-10), Moderate (11-20), and Heavy (> 20). Multiple regression analysis was used to examine the effect of smoking on VO2(max) predicted by PASS, age, BMI, and gender.
RESULTS: Measured VO2(max) was significantly lower in the heavy smoking group compared with the other pack-y groups. The combined effects of PASS, age, BMI, and gender on measured VO2(max) were significant. With smoking in the model, the estimated effects on measured VO2(max) from Light, Moderate, and Heavy smoking were -0.83, -0.85, and -2.56 ml x kg(-1) x min(-1), respectively (P < .05).
CONCLUSIONS: Given that 21% of American adults smoke and 12% of them are heavy smokers, it is recommended that smoking be considered when using nonexercise models to predict VO2(max).
#19
1 mars 2011 kl 23:25
Detta inlägg har raderats
Stefan
1970 • Borås
#20
2 mars 2011 kl 00:05
Gilla
Det råder väl inget tvivel om att rökning är ohälsosamt på många sätt men nu var ju frågan hur rökningen påverkar löpningen. Min egen erfarenhet efter att ha rökt sen gymnasiet och nu varit (i princip...) rökfri i ca 1,5 år är tyvärr att det handlar om en ganska begränsad effekt. Givetvis är detta väldigt individuellt och beror säkert på nivå och grad av missbruk (det är nog svårt att tillhöra världseliten i löpning och dra i sig två paket cigg om dan), men i mitt fall som 4-5 mil/v motionär såg jag i princip ingen förbättring som kunde härledas till rökstoppet. Detta stöds väl också till viss del av de forskningsrapporter (?) som "R" refererar till. Men det är klart du ska sluta röka, du lär inte bli en sämre löpare iaf (förutsatt att du undviker att istället börja stoppa i dig massa sötsaker och chips...)
< < < 1 2 3 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.