Löpning Skador & Rehab 56 inlägg 3421 visningar

Rökning + Löpning

Mathilda
1990 • Bromma
#1
13 december 2009 - 21:49
Gilla
Är det någon som vet vad löpning och rökning i kombination med varandra resulterar i, rent medicinskt? Jag är själv rökare ( oftast typ drygt ett paket i veckan ) och springer tre, fyra mil i veckan. Jag har inte märkt att min kondition blivit sämre sedan jag började röka.
< < < 1 2 3 > > >
1980 • Uppsala
#2
13 december 2009 kl 22:03
Gilla
Medicinskt kan jag inte ge utlåtande, bara ge uttryck för samma tankar som du. Jag hade rökt i 5 år när jag en kväll bestämde mig för ett experiment. Jag skulle sluta röka på prov och jämföra resultaten kring min löpning före och efter. Jag hade en hel del puls + gps-info från min tid som rökare. Utan att ha gjort en jätteanalys kom jag fram till att rökningen gjorde varken till eller från. Jag rökte 2-3 pack i veckan och har nu varit utan i 2 år. Anledning att jag inte började igen var mest att det kändes onödigt drygt att börja när det varit såpass lätt att sluta.
Walker67
1947 • Växjö
#3
13 december 2009 kl 23:51
Gilla
I min ungdom var jag i ett läge att börja röka. Jag har börjat konditionsträna och gick på en testledarkurs. Där fick jag lära mig att regelbunden rökning försämrar konditionen 9-10 % och det var det som avgjorde att jag inte började "på riktigt". Kursledaren sa till mig; "Om du ger bort 10 % av din kondition till dina konkurrenter, så är du chanslös mot dem, så dum är du väl inte."
Jag är väldigt tacksam för att den kursledaren provocerade mig, annars hade jag kanske fastnat i rökberoendet.

För övrigt finns det fler negativa konsekvenser med rökning, men det är de flesta människor upplysta om. Jag vill dock peka på en sak som hänger ihop med löptävlingar. Jag lider av astmaformen sensorisk hyperreaktivitet och för mig är kombinationen rökning-parfymerat tvättmedel mycket besvärande. Hamnar jag bakom en person med den lukten i kläderna under en tävling får jag andningsproblem och måste antingen sakta ner eller försöka öka och komma förbi, oftast sakta ner då jag oftast inte orkar öka. Det är inte så kul att springa resten av loppet med bröstsmärtor.
1964 • Perstorp
#4
14 december 2009 kl 07:20
Gilla
Mathilda det är nog inte konditionen du ska vara rädd för blir dålig när du röker.
Har sett allt för många i min närhet gå bort pga rökning, så mitt råd till dig sluta genast. Med all forskning om rökning som för tidig dödsorsak förstår jag övehuvudtaget inte att någon röker,anser att folk som röker lider nog av för liten hjärna och har svårt att ta emot information.
1984 • Torslanda
#5
14 december 2009 kl 07:51
Gilla
"anser att folk som röker lider nog av för liten hjärna och har svårt att ta emot information"
Det beror väl mer på hur man värderar livet än på hjärnstorlek, eller?
Tor
1975 • Göteborg
#6
14 december 2009 kl 08:21
Gilla
"anser att folk som röker lider nog av för liten hjärna och har svårt att ta emot information"
Kommentarer som den där hjälper knappast en rökare att sluta.
Jag utgår ifrån att du är en perfekt människa helt utan brister eller laster?
Maria Andersson
1966 • Kungsbacka
#7
14 december 2009 kl 09:42
Gilla
Mathilda! Rökning förstör nog din kondition mer i långa loppet än just nu som 19-åring. Du har just nu en lungkapacitet som vida överstiger dina behov. Den kapaciteten avtar naturligt med åldern. Röker du dessutom kommer du snabbare till en punkt där din lungkapacitet understiger dina behov.

Rökningen medför en kronisk inflammation i kroppen, bl a i blodkärlen. Det gör att många rökare får hjärt/kärlsjukdomar. Inte bra för konditionen. Det heller.

KOL (kronisk obstruktiv lungsjukdom) börjar hos vissa ge symtom i 30-årsåldern. Går ej att bota, ens med att sluta röka (även om det då iaf inte förvärras lika mycket) Det går alltså tyvärr inte att backa bandet när man märker att man visst ändå blev dålig av rökningen.

Dessutom kan man ju motivera sig till att sluta med att 70% av rökare dör av sin rökning.

Blodcirkulationen till bl a huden försämras på stört efter ett enda bloss och sitter i några timmar, dvs man blir betydligt rynkigare och glåmigare som rökare.
Men man bestämmer själv hur man vill göra!
Buckard
1978 • Stockholm
#8
14 december 2009 kl 10:02
Gilla
Ouch, en vass kommentar på ett touchy ämne.

Rent logiskt finns det inga försvar för rökning eller andra laster. Men om vi nu kunde leva logiskt skulle världen vara en så väldigt mycket bättre plats.
Men nu börjar jag spåra ur igen. Typiskt.
1964 • Perstorp
#9
14 december 2009 kl 10:21
Gilla
Tor: självklart har jag brister och gör fel och har laster, bla löpning men det betyder ju inte att jag får ha en åsikt i denna fråga eller? Till de som vill sluta röka kan jag rekommendera ett studiebesök på en lungklinik. Om jag sårat någon så ber jag så hemskt mycket om ursäkt för det är ju inte meningen. Förövrigt anser jag att cigarettförsäljning skall föbjudas.
Tor
1975 • Göteborg
#10
14 december 2009 kl 10:40
Gilla
Anders: Ok, du har fel och brister. Hur skulle det kännas om jag påstod att dina fel och brister beror på att du har en liten hjärna som har svårt att ta emot information? Dom flesta skulle inte uppleva det som motiverande.

Men jag håller med om att rökning borde förbjudas. Skulle ett företag lansera tobak idag så skulle det ju aldrig godkännas. Det är enbart tillåtet på traditionella grunder.

Mathilda: Du kanske inte märker att din kondition blir sämre eftersom löpningen och rökningen går på ett ut (rent konditionsmässigt)? Jag är övertygad om att du skulle få bättre kondition om du slutade röka men fortsatte att träna i samma utsträckning.
1964 • Perstorp
#11
14 december 2009 kl 10:56
Gilla
Tor: Det skulle kännas helt ok, då skulle jag kanske tänka till med det lilla jag har.
Ursäkta Mathilda tråden spårar ut lite kanske någon annan kan svara bättre än mig.
Johan I
1987 • Örebro
#12
14 december 2009 kl 11:28 Redigerad 14 december 2009 kl 11:30
Gilla
Det finns idioter som röker och så finns det idioter som försvarar rökning. Försöker man dock förklara det för dessa så blir man påhoppad. Diskussioner om rökning, alkohol och löpning har diskuterats förr här på jogg.se. Det blev/blir ingen vacker syn eftersom det endast finns ett alternativ och det är att sluta röka och be alla i sin omgivning om förlåtelse för att man har förgiftat dem och naturen. Tyvärr saknar tydligen ofta rökare och dess sympatisörer delen av hjärnan som hanterar respekt och tar därför inte in det faktum att de förstör för andra och egentligen kan och borde betraktas som mördare (Det står ju till och med på paketen att rökning dödar och de röker medvetet, alltså dödar de alla i sin omgivning medvetet, vilket är mord eller folkmord (ännu värre juridiskt)).

Sammanfattning:
Sluta röka, det finns INGA andra vettiga alternativ.
#13
14 december 2009 kl 11:31
Detta inlägg har raderats
1966 • Karlstad
#14
14 december 2009 kl 11:58
Gilla
För mig är rökning + löpning en omöjlig ekvation.
Idag vet alla att rökning är skadligt för hälsan, även Mathilda. Men det är inte samma sak som att man agerar logiskt. Alkohol, socker, avgaser, strålning.. det finns mycket som är farligt. Vad man vill elda upp pengarna på är ju också individuellt.
Motivation är väl det enda som räknas i sammanhanget. Har jag inga vettiga motiv för att undvika en skadlig företeelse så..
Ytterligare en faktor är att det kan vara svårare att se riskerna när man är ung, känslan av odödlighet är lite starkare i unga år. När man blir äldre kommer man på att livet har ett slut, och då börjar man se över sitt riskbeteende.

Mathilda: Skaffa så mycket information du kan, prata med läkare/specialister och få det förklarat rent fysiologiskt istället för känslomässigt som det blir här. Maria är ju inne på rätt spår. När du har grepp om de fysiologiska effekterna blir det lättare att ta beslut och väga rökning vs löpning.

Buckard
1978 • Stockholm
#15
14 december 2009 kl 12:17
Gilla
Även om Johan tar i lite väl hårt så är jag beredd att hålla med.

Och till alla er som påstår att rökning INTE ALLS påverkar konditionen/formen/hälsan negativt: Jag tror inte ETT DUGG på att ni verkligen verkligen tror på era egna påståenden.
#16
14 december 2009 kl 12:29
Detta inlägg har raderats
1964 • Perstorp
#17
14 december 2009 kl 13:10
Gilla
KG jag är övertygad om att du hade gjort under 3 timmar om du aldrig börjat röka
men eftersom du är så gammal så så var ni inte så upplysta då he he. Många säger att jag lever hellre till 50 än 100 jag har iallafall haft roligt , men ärligt talat hur roligt är det att röka.
Per Sundqvist
1979 • Sundsvall
#18
14 december 2009 kl 15:11
Gilla
Av egen empiri kan jag sluta mig till att rökning påverkar konditionen i mer explosiva idrotter mer än i uthållighetssporter.
Jag jämför för egen del innebandy och joggning.
När jag slutade röka märkte jag en enorm skillnad på innebandyn men inte så mycket på löpningen.

Förklaring till detta har jag ingen och är inte insatt i om det är en generell företeelse, men för mig var det iaf så. Kanske är det så för de flesta, uthålligheten påverkas inte lika mycket som "flåset" vid hög puls?
1964 • Ekhagen
#19
14 december 2009 kl 15:25
Gilla
En tank: rökning måste inte vara ett paket cigaretter om dan. Själv röker jag pipa ca två gånger i veckan som ren terapi och njutning. Jag tror att den glädje jag får av det uppväger den medicinska nackdelen.
Tomas
1974 • Göteborg
#20
14 december 2009 kl 15:49
Gilla
Johan I: Att kalla rökare för mördare är definitivt att ta i. Rökare förstör för sig själva, men inte speciellt mycket för andra efter rökförbudet på offentliga platser inomhus. Du bör vara mycket mer orolig för luftföroreningar från bilar och fabriker, men än så länge är det bara rökarna som det är ok att bedriva klappjakt på...
< < < 1 2 3 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.