Löpning Kost & Näring 15 inlägg 3196 visningar

Rökning. Hur slutade du?

K-G Nyström
1938 • Sjuntorp
#1
25 juni 2008 - 18:18
Gilla
Hej.
Vi är olika så olika metoder fungerar på olika individer.
Fyll gärna på med ditt sätt att sluta röka.
För många är vi som slutat.
De flesta med någon "normal" metod.

Inte jag i alla fall. Men jag är å andra sidan allt annat än normal.
Rökte 5 - 30 cigaretter om dagen från ålder 22 - 46. När jag kom upp till 30 blev jag sur på mig själv och började om vid 5. Så höll det på år ut och år in. Försökte sluta helt. En månad eller så, sedan var det kört.
Så hur sluta för gott?
Gällde att hitta en metod som fungerade på mig.

Min metod. SKRYT. Jag skröt vitt och brett i ca. ett års tid hur lätt det var att sluta röka. Till slut hade tillräckligt många blivit förbannade över mitt skryt SÅ DÅ BLEV JAG TVUNGEN ATT SLUTA.
84.08.14 sista cigaretten. Sista paketet tog tid att avverka, men när det var tomt, så morsning och goodbye.

RESULTAT:
1. Gick upp 1 kg närmsta året.
2. Allt luktade mer, såväl positivt som negativt.
3. Konditionen påverkades noll. Från 5K - 100K. Samma tider. Nu tränade jag på den tiden ganska mycket + tävlade, så rökningen försvann med mina rörelser. Har alltid överdrivit, men ibland ger det plusresultat.
4. Ekonomin blev räddningen. Jag hade nu i dåtida pengar ca. 15.000 kronor om året till godo. Dessa användes till 3 semestertripper för 4 någonstans på klotet. Givetvis smög jag in ett marathonlopp av någon underlig anledning.

24 år senare. Förstår inte hur jag kunde förpesta andra människors luft.
1966 • Karlstad
#2
25 juni 2008 kl 18:27 Redigerad 25 juni 2008 kl 18:28
Gilla
Jag gjorde det enkelt och började snusa istället. Sen blev det svårare efter många år med snus. "Försökt" sluta flera ggr. Med det menar jag att jag inte hade bestämt mig.
Ifjol när jag ville komma igång på riktigt bestämde jag mig. Jag sa inget till nån, för jag ville inte ha en massa kommentarer, och jag ville visa för mig själv att en död växt inte skulle styra mitt liv. Det kändes så när jag vaknade kl 4 på morgonen, tog en snus o somnade om..
Gick på apotekets nikotinplåster i 6 veckor. 2 veckor på varje styrka med nedtrappning. Första 4 veckorna snusade jag ett "portionssnus"gjort på örter helt utan nikotin. Sista 2 gick jag över till tuggummi.
Jag var så målmedveten att varje vaken timme gick åt till koncentration för att klara uppgiften. Jag slutade också, men en månad senare fick jag sluta med tuggummit också - käkledsinflammation :-)
Har varit nikotinfri sen maj -07.
Ångrar mig inte ett ögonblick, och det var en kick för självkänslan att bestämma sig och genomföra det. Det var då jag bestämde mig för att springa marathon, och det har jag också gjort nu.
Helena Sjölander
1977 • Gärds Köpinge
#3
25 juni 2008 kl 21:13
Gilla
Jag har varit rökfri i snart 3 år (stolt!!) Rökte väldigt mycket, rullade egna cigg för att det var billigare så och det blev nog runt 25-30 cigg per dag.

Jag kan varmt rekomendera en bok som heter "Äntligen Rökfri" av Allen Carr. Sedan jag läste boken har jag aldrig känt mig sugen att tända en cigg igen. Ingen skräckpropaganda utan mer ett nytt sätt att tänka och förhålla sig till cigaretterna.

Och det finns ingenting som heter "att feströka". Är man rökfri så är det ingenting festligt med att röka. Alla mina tidigare rökslutarförsök har via feströkandet sakta men säkert fört mig tillbaka till dagligrökandet.

Faktum är ju att det inte är direkt svårt att sluta egentligen, det handlar bara om att verkligen ändra inställning till rökandet. Substitut i form av plåster, snus, tuggummin edyl drar bara ut på processen att bli giftfri.

Lycka till alla rökslutare!!!!!!
1956 • PARTILLE
#4
25 juni 2008 kl 23:02
Gilla
Jag satt i tre dagar på sjukhuset och bevittnade min mors dödskamp när hon dog i lungcancer. Efter det var det inget fel på motivationen. Hur lätt som helst att sluta. Det behövdes inga nikotinplåster etc. Bara att slänga paketet. Har aldrig varit så enkelt.
2006 • Alingsås
#5
26 juni 2008 kl 01:38 Redigerad 26 juni 2008 kl 01:40
Gilla
Jag var på en jobb-intervju på ett jobb där "chefen" frågade om jag rökte.
- Nej, sa jag och ljög.
- Bra, för jag anställer inga rökare sa chefen.

Jag fick jobbet och tvärslutade röka samma dag (1997).
Har aldrig snusat snus (mer än testat en gång på högstadiet).
Lilla jag
1981 • Uppsala
#6
26 juni 2008 kl 07:32
Gilla
Jag är en sån som kan feströka om jag vill. Eller ta en cig och sen inte ett bloss på dagar, veckor, månader eller år. Poängen är att jag bestämmer själv och det var också det som fick mig att sluta vara daglig-rökare för cirka sex år sedan. (Började röka när jag var alldeles för ung).
Jag ville styra cigaretterna och inte tvärtom.

Men det som blev helt avgörande för mig och gjorde att jag slutade efter många tappra försök, var att jag inte ville förknippas med att vara en rökare. Jag ville att andra människor skulle se mig som frisk och sund och inte som någon som förstörde min kropp. Det funkade för mig.
Annika
1967 • Borlänge
#7
26 juni 2008 kl 09:03
Gilla
Precis som Stefan satt jag tillsammans med en person som sakta kvävdes till döds (genom jobbet). Hade inga problem med att slänga ciggen när jag gick därifrån trots att jag rökt i ca 23 år och runt ett paket om dagen.
Personen dog av KOL och emfysem.
1978 • Lindome
#8
26 juni 2008 kl 09:36
Gilla
Jag hade försökt och slutat röka ett antal gånger på ren vilja och utan hjälpmedel, men alltid trillat dit lika fort igen (1 vecka - 3 månade rökfri). För tre år sen fick jag tag i Zyban utskrivet av läkare - detta innebar både att mina fysiska abstinenser försvann och mina psykologiska abstinenser hölls i chack av vetskapen om att jag betalat massa pengar för att sluta röka och inte f*n skulle jag ha gjort det i onödan.
Höll mig nikotinfri i över 1,5 år men var sen korkad nog att börja snusa istället. Där sitter jag nu. Och motivationen att sluta snusa är mycket mindre än den var att sluta röka tyvärr - eftersom "skadorna" snuset gör inte är lika uppenbara.
Karin
1960
#9
26 juni 2008 kl 11:20
Gilla
Har slutat flera gånger, och börjat igen...

Utmärkande för mina lyckade rökstopp är att de föregås av mycket mentalt övertalande. Sen när tiden är inne så är det totalstopp. Ingen nedtrappning. För mig är det allt eller inget som gäller.

Sista gången var lättast att sluta: Jag fick lunginflammation. KUNDE inte röka, och var så sjuk att jag inte ens fick abstinens... Tog ett halvår innan jag hämtade mig. Aldrig mer ska jag röka!
Johan Bäck
1971 • Örebro
#10
26 juni 2008 kl 11:29
Gilla
Jag har aldrig varit rökare, men jag har varit tung snuspundare: somnade med snus och tog en ny buse det första jag gjorde när jag vaknade. Det låg äckliga gamla mullbänkar överallt.

På nya jobbet var det en snubbe som varit i samma situation som jag och han rekomenderade tobakspreventiva enheten på sjukhuset där jag jobbar. Fick massor av stöd och "verktyg" att ta till för att sluta.

Har inte tagit en gnutta nikotin (plåster, tuggumi, cigg eller snus) sedan den 12 december 2006. Ett av mina bästa beslut var helt klart att ta proffesionell hjälp!
1971 • Malmö
#11
26 juni 2008 kl 11:35
Gilla
Min syrra har slutat röka i snart två år.. genom att tugga gummi.. nått sämre finns nog inte, hon är totalt beroende av dem och ökar dosen istället för att minska.
Själv slutade snusa för en massa år sen...
Jag låg likt en pundare hemma i sängen och kallsvettades i två veckor... innan jag kom ut på andra sidan.
Johan Edgar
1977 • Göteborg
#12
26 juni 2008 kl 11:54
Gilla
Slutade gradvis, utlösande var att jag träffade min nuvarande fru, och att jag tränade mer. Mer träning och mindre festande ledde till färre tobakssituationer, som ledde till att träningen gick bättre, som gjorde att motivationen ökade. Att frugan jobbade på gym var ju också en bra motivationskälla. När vi gifte oss lovade jag. Aldrig mer cigaretter. Ja, det var visst andra löften också, mer romantiska.

Kul att läsa folks sätt att sluta, det verkar finnas lika många sätt som personer!
#13
26 juni 2008 kl 12:53
Detta inlägg har raderats
Håkan Zehler
1973 • Leksand
#14
26 juni 2008 kl 13:08
Gilla
mitt ex klagade på sin far när hon var liten och tyckte att han luktade äckligt. Till slut blev han tillräckligt irriterad för att komma med en utmaning;
- jag slutar med tobak om du slutar med att äta godis.
Eftersom hon inte äter godis så frågade jag honom om saken, då log han pillemariskt, drog ut en låda och plockade fram ett 25 år gammalt, oöppnat paket cigaretter.

en kompis vi kallar för "flismaskinen" numera högg ved när han slutade att snusa för två år sen. Veden är inte slut än ...

Alla sätt är bra utom de dåliga :-)

// Håkan
Sandra
1981 • Torsby
#15
26 juni 2008 kl 13:31
Gilla
Slutade tvärt utan tugg eller plåster.
Vi var två, ja å min sambo, tror det hade varit svårt om någon av oss fortsatt eller börjat om igen. Nu kunde vi både peppa och tävla med varandra, kanske dubbelt så jobbigt med två instabilingar under samma tak men också dubbel envishet och dubbelt resultat ju :)
Två första veckorna va skittuffa - dag tre var en riktig rysare med svettningar och... ja, jag minns den precis så där som man ser på film när någon varit på avgiftning och ligger i sängen och skakar och får vansinnesutbrott.. - men sen blev de lättare och med tiden blev jag allt stoltare och tillslut så proppfylld av ego att jag aldrig skulle kunna vända om igen.
Motivationen va svår att hitta tyckte jag, provade ju flera gånger men föll tillbaks.
Min dotter borde vara motivering nog men med stor skam i kroppen skriver jag att hon inte var det för då hade jag väl inte rökt med henne i magen eller alla dessa år tills nu....Nä, min morot va tvungen att va helt jävla egoistisk för att det skulle gå för gentemot henne och alla andra kände jag mig redan värdelös och det gav mig ingen styrka.
Nånstans innerst inne ville jag ju bli en liten friskusmänniska och nu tyckte jag att jag började bli för gammal för att "leva på min ungdom" och både röka och träna så det ena måste skiljas från mig.
En annan sak var att jag ville bli av med mina svansberoenden som jag starkt började ogilla, nämligen att jag måste prata i tfn när ja rökte m.m. Det gav mig en himla massa jobbiga och onödiga små konsekvenser, skitdrygt va de - och skitgött att bli befriad av att t.ex. ringa någon jag inte alls ville prata med som försvar för en cigg.
En mkt stor motivering var några riktigt fina mänskliga förebilder i min närhet. Som jag verkligen ser upp till och respekterar och som alla faktiskt rökt och slutat med detta. De har aldrig sagt ett ord för att hjälpa eller stjälpa utan fattat att det handlar om mitt eget beslut.

Ut å spring nu med er allihop!
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.