Löpning Kost & Näring 17 inlägg 956 visningar

Äta mer!

Carina Leveau
1982 • Uppsala
#1
9 januari 2008 - 08:48
Gilla
Är det någon som jag som har svårt att få i sig tillräckligt med energi? Får ont i magen bara av att titta på mångas frukostar. Jag är en vanlig motionär (ca 3mil i veckan), men har svårt att komma upp i rätt energimängd om jag inte trycker i mig socker/kolhydrater titt som tätt. Kan man träna upp sig att äta mer mat?
Jenny
1975 • Bjärred
#2
9 januari 2008 kl 09:26
Gilla
Nä tyvärr:) Du kan säkert träna dig att äta mer eller så lägg till något mer energirikt till något av målen. Ät lite mer nötter tex, de är ju nyttiga men innehåller mycket energi.
Själv är jag tyvärr fast i choklad och sockerträsket, är så himlans förtjust i sötsaker, men jag ska försöka dra ner på det.
1978 • Västra Frölunda
#3
9 januari 2008 kl 10:30
Gilla
Ät ofta. Det optimala är att äta var tredje timme och då blir det inte så svårt att få i sig mycket totalt. Kan du inte äta en stadig frukost så ät två frukostar.

Om du verkligen har problem att få i dig energi (och är underviktig) så tänk efter vilka feta livsmedel du tycker om. Gärna sådana med nyttiga fetter.
Åsa Ekedahl
1969 • Klintehamn
#4
9 januari 2008 kl 10:59 Redigerad 9 januari 2008 kl 11:16
Gilla
Jenny... Vi var ena riktiga godisgrisar här hemma, vi åt bara mer och mer, men för 2 år sedan bestämde sig vår dotter för att sluta med godis som nyårslöfte. Naturligtvis skulle vi vuxna inte vara sämre, så vi hängde på. (jag var mycket tveksam, tyckte att godis var mitt livslyx)
Det var mycket längtan i början, men suget avtog mer och mer. Nu äter vi godsaker vid storhelger. Det som förvånar mig mest är att det inte är ett dugg svårt att låta bli godsakerna sen när det är "vardag" igen.
Jag läste någonstans att det tar 3 månader att skaffa sig en vana, och det är nog det minsta man får räkna med innan suget försvinner helt.
Kanske kan det hjälpa om man skaffar sig en sporre/belöning som man kan sikta in sig på? Då har man ju något annat än chokladen att längta efter!

Carina Leveau
1982 • Uppsala
#5
9 januari 2008 kl 16:12
Gilla
Anton-Jag är inte underviktig, men har ökat träningsmängden mycket senaste halvåret och har svårt att hänga med i matintaget, vill inte gärna går ner så mycket. Att dela upp frukosten var en bra ide. Måste nog lära mig att äta fler mellanmål.
Paolina
1985 • kristianstad
#6
9 januari 2008 kl 19:46
Gilla
Jenny--sockersuget kan för många minska om man ökar på med protein rika livmedel i större mängd och drar ner på snabba kolhydrater alltså lite GI stuk. Kanks e värt att prova? Lycka till
Jenny
1975 • Bjärred
#7
9 januari 2008 kl 20:39
Gilla
Sandra, jag tar gärna emot lite tips. Saken är den att jag ju inte är så förtjust i kött och om jag ska äta ett mellanmål så kan jag knappt komma på något proteinrikt förutom keso och det är väl sådär gott. Men som sagt vad kan man äta för mellanmål som inte innehåller så mycket kohydrater. Jag har ju märkt att om jag tar bort alla sötsaker en dag så blir man ju rysligt hungrig;) och då måste jag äta bra mellanmål.
Toppen att det finns så många som peppar en härinne, för det känns som ett omöjligt uppdrag att sluta äta godis och annat sött på dagarna....men att bli av med några kilo skulle ju inte skada, då kanske jag rent av kan springa milen under en timma:)
Alice Sundström
1968 • Gislaved
#8
9 januari 2008 kl 21:50
Gilla
Jag är en riktig gottegris och jag älskar att fika, gärna flera gånger om dagen.... Men jag gick ner ca 10 kilo när jag började springa i somras, jag åt och fikade som förr. Faktum är att jag åt mera för att inte mjölken skulle sina (ammar fortfarande). Nu när kilona rasat har jag blivit mer uppmärksam på vad jag stoppar i mig men jag fikar fortfarande :-)

Vill bara tillägga att jag började inte springa för att gå ner i vikt, min "löparkarriär" beror på helt andra saker.
Hanna Janson
1978 • Örebro
#9
10 januari 2008 kl 07:47
Gilla
Det går att knapra allt möjligt.. Som är proteinrikt och inte kött. T.ex. rostade saltade solrosfrön, nötter, rostade saltade sojabönor etc.
Men då har man förflyttat sig från kategorin "sött" till "salt". Funkar i alla fall bra sommartid när man svettas mycket!
Jenny
1975 • Bjärred
#10
10 januari 2008 kl 09:16
Gilla
Alice, när jag ammade mitt första barn så fullkomligt rasade kilona av mig utan att jag motionerade allsoch fikade massor (fikar gör jag ju fortfarande). Andra gången ammade jag inte lika länge, men jag gick fortfarande ner en del i vikt. Sen smög sig några retliga kilon sig på efteråt.
Jag började inte heller jogga för att gå ner i vikt utan för att känna mig piggare och starkare, men jag kan konstatera nu att en sådär 5 kilo skulle nog inte skada om jag ska fortsätta springa.
Var ganska duktig igår efter er peppning och åt nästan inget sött alls (bara 4 små chokladrutor). Idag är målet att inte äta något godis alls, hoppas jag klarar att hålla det.....
Paolina
1985 • kristianstad
#11
10 januari 2008 kl 16:14
Gilla
Karin--Har du provat protein tillskott?? detta är inget som alla vill göra men kanske kan vara något om du inte är fötjust i kött. Annars är äggivta bra, tonfsk ska vi inte tala om. Jag har en liten favorit eller två med tonfisk den ena rör man ihop tonfisk med kesella och cipsdippa med dill smak, lite peppar o citron med kan va gott. tonfiskt med tomatpure ochItalienska salladskrydda blir lite som hemmagjord tonfisk i tomatsås. Kleta röran på ett knäcke så får du en himla massa protein i dig och fiber på samma gång. Äggvitan kan du lägga under för bre på det hela ännu mer. GOOD LUCK
Paolina
1985 • kristianstad
#12
10 januari 2008 kl 16:14
Gilla
Jenny menade jag, vet inte var jag fick namnet Karin ifrån URSÄKTA
Jenny
1975 • Bjärred
#13
10 januari 2008 kl 17:03
Gilla
Sandra, tonfisk med kesellaröran lät ju smaskens! Jag tänker oftast inte på fisk och skaldjur för min man är allergisk mot det, så vi äter det inte så ofta. Men jag kan ju äta det desto mer:)
Magnus Nilsson
1967 • Linköping
#14
10 januari 2008 kl 17:55
Gilla
Man har alltid en bunt tonfiskburkar stående i kylen! :)
Funkar utmärkt som mellanmål också, en bit bröd, på med en massa tonfisk, lite peppar och på med lite starksmakande olivolja.
Carina Leveau
1982 • Uppsala
#15
10 januari 2008 kl 18:30
Gilla
Magnus-varför har du tonfiskburken i kylen?
1976 • Göteborg
Administratör
#16
20 januari 2008 kl 13:00 Redigerad 20 januari 2008 kl 13:06
Gilla
tjenahejsan alla,
Känner igen ditt bekymmer Carina. Under mitt första första jogg-år så var nog sockerlåg den vanligaste kommentaren i dagboken. Har du ett fysiskt jobb? Detta kan ju annars ta mycket av uppladdningen. Hur som helst antar jag att du oxå tycker att det är deprimerande att klappa igenom sockertröskeln när man egentligen vill ösa på.
Nu har jag iaf lyckats komma tillrätta med det hela. Dels genom att, som Anton skrev, käka två frukostar (gröt vid 6-tiden å ordentligt vid halv 9) och dels genom att se till att ha med mig ordentligt med mat och mellanmål (banan, macka, frukt å iblands en påse nötter). På detta sätt blir man både riktigt hungrig och riktigt mätt samtidigt som sötsugen ger sig.
Se dessutom gärna till att ha nån återhämtningsdryck(eller ägg, mjölk å macka) att ta till efter passet så kan du fylla på direkt.

Lycka till å jogg:a på
Carina Leveau
1982 • Uppsala
#17
21 januari 2008 kl 08:43
Gilla
Tack, för att vi återgick till min fråga. Jag har sedan inlägget kört med dubbla frukostar. Det fungerar mycket bättre nu, jag hinner bli riktigt hungrig till frukost nummer två *ler*.

Nej, det är så tråkigt när man inte kan utnyttja sitt träningpass till fullo pga av man inte ätit ordenligt. Inser ju nu vikten av att äta ordenligt för att kunna träna ordenligt.

Tack för hjälpen!
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.