Löpning Kom igång 12 inlägg 7785 visningar

Äta rätt kombinerat med träning

Izak Johansson
2000 • Jönköping
#1
9 augusti 2017 - 08:53
Gilla
Hej! Jag är en kille på 16 (17 snart) år som är ganska ny till löparträningen. Jag har hållit på med fotboll etc när jag var mindre men aldrig verkligen tagit tag i löpningen. Idag så sprang jag 3 km på en väldigt långt tempo. tiden låg på 27 minuter och med de extra kilorna som man har lagt på sig så räcker detta gott och väl.

Min fråga är hur jag ska göra för att gå ner i vikt effektivast?
Några exempel på frågorna är:
Hört att man inte ska gå ner mer än 0,5 kg i veckan? varför?

Hört att 5 mil om veckan (Oroligt högt för min del) är det man behöver för att nå upp till 0,5. Stämmer detta? även om man förbättrar kosten?

Tacksam för tips på mina "dumma" frågor. Har ni något annat tips eller liknande så uppskattas även det!
1971 • Nykvarn
#2
9 augusti 2017 kl 09:03
1 Gilla
Det finns ingen siffra för hur långt/mycket man bör springa för att gå ner en viss siffra i vikt. Generellt gäller att vikten regleras via kost i första hand, inte mer träning. Många är de motionärer som försökt gå ner i vikt med hjälp av ökad träning bara för att inse att ökad träning ger ett ökat behov av energi och att vikten därför står still trots ökad träning.

För att komplicera det ytterligare så är energibehovet ofta väldigt högt i just din ålder. Jag har en son som är ett år yngre än dig och han tränar innebandy och går på gym och det går åt väldigt mycket mat i den här åldern. Utan att veta något alls om hur du äter så är det alltid ett bra råd att försöka skära ner på läsk, chips och godis och försöka äta mer "bra" mat istället.

Löpträning utförs bäst med ett väldigt långsiktigt perspektiv, ha tålamod, bygg en grund med regelbundna, lugna joggpass så kroppen hinner vänja sig. Lycka till!
merlin
1985 • Karlsborg
#3
9 augusti 2017 kl 10:01
Gilla
Som skribenten ovan tipsar om; Skippa all läsk och var försiktig med snasket. Undvik en stillasittande livsstil och om du vill börja träna löpning så ökar du gradvis varje vecka. Ta det lugnt och metodiskt så kommer din vikt falla på plats.

Kommer du sedan upp i en mängd på 5 mil i veckan eller mer brukar problemet snarare vara att äta tillräckligt, iallafall för mig :)
1972 • Ljungby (Älmhult)
#4
9 augusti 2017 kl 11:54
Gilla
0,5kg/vecka tipset bygger på att man inte behöver göra så stor förändring per dag för att klara det. Med tanke på att vikten kan variera med ca 3kg beroende på vätskenivå och att det är lätt att bygga muskler när man är otränad, så ska man inte fundera allt för mycket på vikten.

5 mil i veckan är ungefär energidifferansen för en normalviktig när det gäller hur bra man tar upp energi ur tarmsystemet. Men det går ju att justera med energiinnehållet i det man äter.

Att äta bra är det viktigaste för att gå ner, sen kan det underlätta att man rör på sig och framför allt mår man bättre av det.
1971 • Nykvarn
#5
9 augusti 2017 kl 12:50
Gilla
"5 mil i veckan är ungefär energidifferansen för en normalviktig när det gäller hur bra man tar upp energi ur tarmsystemet. Men det går ju att justera med energiinnehållet i det man äter".

Jörgen, var kommer detta ifrån? Jag har aldrig hört detta förut och min första reaktion är att det är ett märkligt påstående. Energiåtgången för att springa fem mil i veckan måste ju vara väldigt olika för olika individer, beroende på hur lång arbetstiden blir för att avverka dessa fem mil, hur hög intensitet de springs på, personens fysiska status, olika nivå på individernas ämnesomsättning och tarmfunktion/förmåga att ta upp energi etc?

Eller tänker jag fel? Utveckla gärna.
1972 • Ljungby (Älmhult)
#6
9 augusti 2017 kl 13:45
1 Gilla
Läste i vetenskapens värld för ett tag sedan att det kunde skilja ca 30% på energiupptag beroende på vilken bakterityper man hade i tarmarna. Utgår man från normalvärdet ca 2000 kcal om dagen hamnar man då på ca 600 kcal skillnad. Energiåtgången för löpning ligger omkring 1Kcal/kg/km (diskussion här på jogg http://jogg.se/Forum/Trad.aspx?subid=30037&sida=1 , men även hittat den formeln på andra ställen). Väger man ca 75kg skulle man då behöva springa 8km om dagen för att hantera den skillnaden, vilket skulle bli 5,6 mil i veckan.

Sen spelar löpeknomi en viss roll, men intensiteten betyder bara på vilken tid man gör av med den mängden energi.
1971 • Nykvarn
#7
9 augusti 2017 kl 14:49
Gilla
Tack Jörgen för komplettering! Intressant det där med variation i energiupptag, får mig att fundera på min egen fysionomi eftersom min vikt legat blick stilla hela mitt vuxna liv oavsett om jag sprungit närmare 300 mil om året eller noll mil...
1972 • Ljungby (Älmhult)
#8
9 augusti 2017 kl 15:55
1 Gilla
Nu hittade jag vad bakterierna som styr det hette också https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3258740/
Izak Johansson
2000 • Jönköping
#9
10 augusti 2017 kl 00:25
Gilla
Tack för svaren! Jo, man har alltid hört att det viktigaste och största delen inom viktnedgång är att äta rätt. Men om jag förstod det rätt nu så höjdes matkravet vid hård träning. Detta låter vettigt, men det jag inte förstår är hur man ska lägga upp det.

Jag har en liten runda på 3km som jag joggar i ett segt tempo. Gör jag detta 3 gånger i veckan så höjs mitt energiintag, energiintaget gör så att jag äter mer vilket gör så att jag inte går ner i vikt. Har jag förstått detta rätt?
merlin
1985 • Karlsborg
#10
10 augusti 2017 kl 07:08
Gilla
Att jogga 9 km i veckan kommer sannolikt inte öka din aptit speciellt mycket.

Försök äta hälsosamt och ha en aktiv livsstil. Gör något fysiskt jobbigt varje dag. De dagar du inte joggar kan du köra ett styrkepass med tex FMTK-appen. Din vikt kommer lugnt och fint landa ungefär där du vill efter en tid.
Anna Sundqvist
1974 • Luleå
#11
10 augusti 2017 kl 08:37
Gilla
Du är ju i den optimala åldern (som kille) för att gå ner lite i vikt. Din kropp bara skriker efter anledningar att lägga på sig muskler. Ge den det den vill ha utefter det du tycker är roligt så kommer du jättesnabbt börja orka lyfta tyngre och springa längre och fortare. Då tror jag att du inte fokuserar lika mycket på vad du väger eller hur du ser ut heller ochmin erfarenhet är att då går det konstigt nog lättare att gå ner i vikt.

Ang maten kan man alltid lära sig hålla koll på kalorierna man stoppar i sig via någon app typ "my fitness pal" eller någon liknande. Jag tror dock att du till att börja med kan göra det enkelt för dig så som de andra här skriver. Skippa alla kalorier man dricker, ingen energidryck, juice etc. Chipsen går bort så klart och så om du känner att det finns någonting som du klart överäter till exempel mackor som det är för mig ;) så tar du bort dem helt.
Jag tror att rådet med högst 0,5 kg i veckan kommer ifrån att man skall ta det lugnt med viktnedgången för att vara säker på att det är fett och inte vätska eller muskler man gör sig av med, så kan det bli om man tvärsvälter sig själv.
Jag håller med dig, 5 mil i veckan är jättemycket. Kombinera hellre med annan träning eller kanske backintervaller. Det blir inte så många kilometer men det är helsickes jobbigt och känns toppen efteråt.
Stort lycka till och grattis till att du börjat med löpning, här finns det många kompisar att fråga om råd på alla nivåer.
Mikael Lipschütz
1974 • Mölndal
#12
10 augusti 2017 kl 16:09
Gilla
Staffan har har helt rätt. För många kilon är inte ett träningsrelaterat problem utan ett kostproblem.

Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.