Löpning Träning 48 inlägg 2601 visningar

Löpband som på riktigt eller inte alls?

Patrik Jalkell
1970 • Höllviken
#1
14 december 2007 - 15:46 (Redigerad 30 december 2006 - 00:00)
Gilla
Försöker komplettera min träning med något pass i veckan på löpband men jag tycker att det inte blir som på riktigt. Om man inte har någon lutning på bandet så borde det ju gå för fort jämfört med vanlig löpning då både luftmotstånd och markmotstånd saknas. Jag upplever att jag kan springa alldeles för snabbt på löpbandet och då har jag förstått att man riskerar skador på baksidan av låren då musklerna inte riktigt hinner med att flexa. Är det någon som tycker/vet något om det här?


< < < 1 2 3 > > >
1983 • Göteborg
#21
2 januari 2008 kl 12:17
Gilla
Det är ett litet tankefel som smyger sig. Man kan lätt tro att bandet pga av sin hastighet skickan fötterna bakåt utan att du själv behöver jobba. I nån viss mån gör det faktiskt det, men det är ingen skillnad mot att springa på marken. Exemplet med tåget ovan var klockrent.

En anledning till att det kan kännas lättare att springa på band är att det är väldigt mjukt jämfört med asfalt och man kan på så sätt behålla farten bättre och det krävs mindre arbete. Har man en pulsklocka så är det ganska lätt att "kalibrera" löpbandet så att det blir lika jobbigt. Bara att springa samma fart på mark som på bandet och höja lutningen på bandet tills dess att pulsen är lika hög.
1966 • Vasastan
#22
2 januari 2008 kl 16:51
Gilla
Ett stor felkälla som lätt smyger sig in i diskussionen om ansträngningsnivå löpband vs "the real thing" är att de flesta löpband inte är kalibrerade, dvs den hastighet som visas i displayen faktiskt inte är den sanna hastigheten med vilket bandet rör sig och därmed tvingar dig att springa. Min erfarenhet är att med ett rätt kalibrerat band är ansträngningsnivån ungefär den samma som ute. Dock är det alltid jobbigare att springa ute då man måste faktorera in höjdskillnader, svängar, hinder osv och som onekligen kommer att öka ansträngningsnivån jämfört med ett band. Men att förflytta kroppen i en given hastighet framåt är inte jobbigre/lättare på ett löpband jämfört med ute.

Här är några andra faktorer/reflektioner runt löpbandslöpning

Luftmotstånd kan inte rimligen vara en faktor om man inte springer på elitnivå, då motstånd ökar exponetiellt med farten - i de låga farter som de flesta av oss rör oss är detta ingen faktor - detta antande är naturligtvis endast giltigt om det är vindstilla ute - om det blåser med/motvind förändras naturligtvis ekvationen

Som följd av ovan nämnda finns ingen anledning att luta bandet uppåt för att simulera effekt av luftmotstånd. Dock ska man komma ihåg att det är viktigt att träna på bandet med olika lutningar - gärna simulerade backpass med olika lutningar och farter - varför? om du springer mkt på band med 0 lutning kommer du att bli kass på backar och kommer att få kämpa ngt alldeles oerhört så fort du börjar springa ute och marken inte är helt platt längre - du blir bra på det du tränar på bandet - dvs slätlöpning.

Värmen som ofta är inomhus är nog den faktor som gör att ansträngningsnivån på ett löpband kan kännas tyngre än ute. det är stor skillnad att springa i 20-25 grader jämfört med vad det nu är ute i dessa dagar. För er som sprang SM förra året förstår vad jag menar. Värme och fart dödar...

Min erfarenhet är att löpsteget dvs tekniken på ett löpband över tid blir annorlunda jämfört med att springa ute. Efter att ha sprungit mkt på löpband har jag gått från att vara hällöpare till att sätta ned snarast hela foten vid isättningen. Varför har det blivit så? min gissning är att hälisättning inte är ett särskilt effektivt löpsteg på ett band då hälen tvingas möta ett underlag som kommer emot en - dvs lite av tvärstopp, med tiden börjar nog många korta stegen och trippa mer vilket innebär att foten sätts ned på ett lite annorlunda sätt.

Mitt absoluta råd är att lägga in löpbandspass om möjligt i träningen - året runt! det är bra att skifta underlag från asfalt/terräng. ha gärna ett par särskilda löpbandskor, de kan med fördel vara lättare och smidigare än uteskorna. Ingenting kan heller bättre simulera tävlingsförhållanden som ett löband, det är utmärkt för intervall och tempoträning även back och fartleksträning fungerar bra. Du blir mentalt härdad när du i slutet av intervallpasset får suga i ordentligt för att inte åka av bandet - det är inte många som skulle gjort samma ansträngning om man sprungit samma pass ute
Magnus Nilsson
1967 • Linköping
#23
4 januari 2008 kl 16:59
Gilla
Idag kände jag att vädret nått tristhetsnivån där jag inte längre vill vara ute, så jag skaffade gymkort och sprang säsongens första löpbandspass idag. Nu blir det ren inomhuslöpning en månad framåt, sen får vi se hur vädret ser ut i februari.

Härlig känsla faktiskt, förutom att det är skönt att kunna springa i shorts och t-shirt tycker jag det är skoj att ha 100% koll på fart, sträcka osv. Sprang en mil och ökade farten kraftigt sista kilometrarna, vilket jag tycker är mycket lättare att göra på löpband än ute. Skulle mest vänja kroppen vid bandet idag, men det var så skoj att klara farthöjningen så det blev ett riktigt hårt pass istället :)
Eva Larsson
1962 • Falun
#24
4 januari 2008 kl 18:22
Gilla
Tyvärr kan du inte räkna med att ha "100%" koll på fart och sträcka om du springer på löpband. Efter att ha sprungit på många olika löpband inser jag att kalibreringen varierar katastrofalt mellan olika band och vilket av banden som är det rätta är svårt att säga. Jag anser att jag har mera koll på fart och sträcka när jag springer utomhus med min Garmin 305, än när jag springer inomhus på dåligt kalibrerade löpband. Tyvärr! Sedan finns det ju andra faktorer som gör att man väljer löpband under den här årstiden, men hundraprocentig koll på fart och distans hör inte dit. Enligt min ringa mening :-)
Magnus Nilsson
1967 • Linköping
#25
4 januari 2008 kl 23:42
Gilla
Jag vet ganska väl hur löpbandet funkar. Kör det under den kallaste/halaste tiden varje vinter.
Jag jämför inte tider på bandet med tider på mina uterundor, det är för många faktorer som skiljer.
Med kontroll handlar det om att jag kan hålla jämn fart, har koll på fartökningar osv och kan jämföra farttålighet och sånt från pass till pass. Den exakta kalibreringen skiter jag egentligen i, den är inte speciellt intressant i sammanhanget. Jag märker under de första passen hur min löpbandstatus är och fortsätter träningen därifrån så blir det rätt när jag sen kliver av bandet när det går att springa utomhus igen.

Jag höll idag mer än 1.5km/h högre fart och sprang längre än jag klarade av när jag klev på löpbandet för ett år sen och kände klar skillnad i förmåga jämfört med förra året, vilket känns lovande inför min utveckling under månaden som kommer och den efterföljande våren.

Vårens mål är Göteborgsvarvet även om jag inte än satt upp nåt måltid där. Det ska gå bra, men jag är väl lite för mycket inspirationslöpare för att riktigt klara av att följa ett exakt program för att uppnå ett visst resultat. Jag lägger upp kilometertidstaktiken nån vecka innan loppet utefter vad jag märkt att jag lyckats uppnå på träningen... :)

Jag tycker det är lätt att utvecklas fort på löpbandet just för att jag har lättare att pressa mina gränser och får artificiell hjälp att hålla den fart jag vill hålla. Jag kan pressa mig ordentligt ibland när jag tränar ute, men faller för ofta in i bekvämlighetsläge där jag springer för långsamt på korta pass och för kort på långa pass för att få den utvecklingskurva jag vill ha. Lägg till att jag tycker om att få lite variation, så en månad eller två på löpband känns ganska skoj när jag sprungit ute nästan ett helt år, och det gör att det blir extra roligt att få springa ute igen när våren kommer. Omväxling förnöjer :)
Helst skulle jag åka till träningslägret i Portugal ett par veckor också, men det ser inte ut som jag kan fixa det ekonomiskt :(

Jag bor i Linköping, och här har vi just invigt en friidrottshall, så jag är lite sugen på att testa på lite intervallträning på löpbanan där.
Margit S
1961 • Luleå
#26
5 januari 2008 kl 16:16
Gilla
Jag började springa förra vår någon gång i februari. Har aldrig löptränat innan. Jag sprang endast på löpband, aldrig ute, det var för kallt. Jag började springa 10 min på bandet, sprang 3 ggr i vecka och utökade stegvis. De sista veckorna sprang jag "5-km-lopp" som är ett program man kan välja på det bandet jag brukade springa. Mitt första utomhuslöp var vårruset. Jag sprang på med den hastighet jag var van. Upptäckte att jag sprang förbi massor av folk när det var uppförsbacke och massor av folk sprang förbi mig när det var nedförsbacke. Jag hade helt enkelt vant mig att hålla samma hastighet oavsett, kroppen var programmerat så. Sedan började jag springa ute och det tog ett tag inan jag hade avvant mig från löpbandet och när jag springer nu på bandet så ändrar hastighet fram och tillbaka under loppet.
Magnus Pilegård
1978 • Sköndal
#27
6 januari 2008 kl 10:50
Gilla
Jag anser löpband vara ganska likvärdigt med löpning utomhus, i alla fall om man har tillgång till ett av lite nyare modell. Jag arbetar på ett gym och vi har mätt vinkeln på banden. Dessa är två år gamla ifrån cybex och 1% lutning motsvarar platt underlag, dvs 0% är nerförsbacke. Det som kan vara fördelen med bandet är att man kan direkt kan relatera till sin kilometerfart och tid, för att anpassa sina intervaller. Sedan ska man försöka ta med sig denna känsla ut, vilket kanske inte är det lättaste.
Kör hårt, vare sig man är på löpband eller ej. enda anledningen till att ej köra ute annars, är väl om det är för halt och skaderisken är för hög.
1960 • MALMÖ
#28
6 januari 2008 kl 12:41
Gilla
Men om man vill träna backe på löpband (i mitt fall inför Älvsborgsbron och Västerbron) vilken lutning motsvarar det?
Roland Söderström
1962 • Onsala
#29
6 januari 2008 kl 13:16
Gilla
Karin: Bra fråga det skulle jag åxå vilja veta.
Jag har för mig att jag läste nånstans att backträning var bra i minst 7 graders lutning.
Tittar man på vägmärken anges 10% för upp/nerförslut.
Det är ganska kraftiga backar det. Tror mig komma ihåg 7% för Hallandsåsen.
Jag kör 8% på mitt löpband i backträningen.

Älvsborgsbron är inte så kraftig som man kan tro.
Götaälvsbron är inte den heller så brant.

Västerbron har jag ingen aning om, men jag lär bli varse den 30 maj :-)
1954 • Falun
#30
6 januari 2008 kl 18:11
Gilla
Västerbron kan eventuellt göra att eliten inte gör kanontider i Stockholm. Men för alla oss andra är det någonting som journalister älskar att älta om men som gör varken till eller från. Jag har försökt Stockholm Marathon 4 gånger men att jag underpresterat varje gång är enbart beroende på distansen. Och att vissa, undertecknad, fuskar med långpassen och har ömkliga ben alternativt drabbas hårt av neggotankar efter några mil.
Anna Höglund
1979 • Göteborg
#31
7 januari 2008 kl 14:15
Gilla
Jag tränar i stort sett bara löpbandslöpning från november till mars pga jag är klen och frusen av mig haha... Min uppfattning är precis som andra nämnt att löpsteget ändras något på bandet jämförelsevis vanlig löpning. Själv tenderar jag till att på bandet luta mig något mer framåt och liksom springa med benen efter mig om ni förstår vad jag menar. Men visst försöker jag ju tänka på löptekniken emellanåt och då gör jag ju rörelsen likadan som utomhus. Jag har iaf inte tagit någon skada av att nöta på bandet. Annars kan jag verkligen rekommendera löpbandsträning då det för mig har blivit väldigt lätt att se precis hur fort jag springer åtminstone i relation till tidigare pass. Jag slipper titta på klockan på armen utan har all data framför mig, jag kan ställa in precis rätt lutning och jag tycker det är mycket lättare att tävla mot mig själv och på olika sätt pusha mig själv. Sen att maskinerna på gymmet kanske inte är helt rätt kalibrerade det bortser jag från. Visst, det kanske är friskt och skönt att ge sig ut en vinterdag men vad är det jämfört med ett rejält löppass inomhus utan att frysa häcken av sig samtidigt som man ser nåt skoj faktaprogram på discovery eller följer muskelknuttarnas väg till perfektion..;)
Magnus Nilsson
1967 • Linköping
#32
7 januari 2008 kl 14:26
Gilla
Tyvärr har de vänt löpbanden på mitt gym, så man ser inte längre ut över lokalen, utan ut genom fönstret eller in i väggen (beroende på vilket löpband man använder). Ofta kanske utsikten genom fönstret är trevligare, men å andra sidan händer det mer att titta på inne i lokalen, så man får lite förströelse. Muskelknuttarna klarar jag mig alldeles utmärkt utan att se i vilket fall...

Har mycket lättare för att träna mer på löpband än ute, just för att det är behagligare klimat. Har egentligen inget pass inplanerat idag, men funderar på att ta mig dit och ta en mil bara för att jag har lust. Skulle aldrig inträffa med utelöpning på en vinterdag. :)


1971 • Göteborg
#33
8 januari 2008 kl 07:04
Gilla
Jag tränar på 2 olika gym:s löpband. De gamla går avsevärt långsammare än de nya, med individuell tv-skärm. När jag tränar utomhus får jag ömmande höftböjare vilket inte uppkommer vid löpbandsträning då asfalt är stumt.

Kan ngn tipsa om bra knep för att slippa ont i höftböjaren? Skall springa Gbg-varvet i Maj så jag måste nöta på med 10-15 km träningsrundor utomhus till våren.
Anders Löfgren
1974 • Malmö
#34
8 januari 2008 kl 08:54
Gilla
Har ni speciella skor på bandet eller samma som ute?
Roland Söderström
1962 • Onsala
#35
8 januari 2008 kl 08:58
Gilla
Jag har samma skor.
#36
8 januari 2008 kl 10:03
Detta inlägg har raderats
1975 • Kristianstad
#37
9 januari 2008 kl 06:54
Gilla
jag har sprungit utomhus av och till under många år men satte min fot på löpbandet för första gången igen häromdagen (första gången på tre år kanske) - och jag har fått träningsvärk på ett nytt ställe! (Gluteus medius, överdelen/sidorna på rumpan)

Blir steget verkligen så annorlunda på band jämfört m utomhus?
1966 • Vasastan
#38
9 januari 2008 kl 18:59
Gilla
det kan det bli men i ditt fall kan det lika gärna vara att du spänner dig för att det är ett nytt sätt att springa på - du får avvakta och se hur det utvecklar sig när du blir mera van med bandet
1973 • Åkersberga
#39
23 januari 2008 kl 07:29
Gilla
Hittade precis den här tråden när jag letade efter tips om att springa på löpband!

Jag är helt novis på löpbandsträning men funderar på att våga mig ner på gymmet i kväll och springa på löpbandet. Några tips på hur jag inte druttar av utan gör träningen så effektiv och meningsfull som vanligt? Eftersom jag tycker att jag springer för kort, fort och har för hög puls utomhus så funderar jag på att ställa in det så att jag springar längre med långsammare puls. Ska bara haffa en instruktör också som kan starta bandet :-D

Den här undersökningen såg jag igår, den kan ju vara intressant i denna diskussion! http://www.lactlab.com/lopband.pdf
Carina Leveau
1982 • Uppsala
#40
23 januari 2008 kl 08:23
Gilla
Oj, är det bara jag som tycker det är sjukt jobbigt att springa på löpband? Jag kan sätta bandet på samma minuttid jag har utomhus eller långsammare, men det känns som om jag får jobba mycket hårdare. Kanske beror på den dåliga kaibreringen eller kan det också ha och göra med vilket löpsteg du har? jag springer med ganska korta snabba steg inte så mycket lyft som jag skulle önska.
< < < 1 2 3 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.