8 september 2010 kl 08:50
Bra frågor, men det är nog bara den egna erfarenheten tillsammans med vad kroppen tål/reagerar som är ett bra svar på frågan. Vi får ju hela tiden påminna om oss att vi är motionärer och inte elit. Vi kan inte räkna med att tåla dom träningsmängderna eller träningsintensiteterna som eliten klarar.
När det gäller att bli snabbare på milen så förespråkas många varianter av intervaller. Förra året visade Bangsbo et al. att en grupp duktiga motionärslöpare som tränade 30 sekunders intervaller med kort vila (15 sek) förbättrade sina tider på 5 k med 1-2 minuter (på 6 veckor).
Det finns en lång rad bra diskussioner i det här med att bli snabbare här på jogg, sök i forumen. Nyligen var Dan Glans på tapeten, svensk elit under 1970-talet på 3-10k och fortfarande snabbare än det mesta i sverige på dom sträckorna. Enligt vaga upplysningar så lär han inte ha tränat i tävlingsfart.
Det känns som att man kan få bra resultat på alla möjliga sätt. Jag är lika förvirrad som du. Fast det är det som är så spännande med det hela. Det gäller nog att hitta det man själv trivs bäst med, det som gör att man längtar ut i spåret. Ifall man vill njuta av löpningen. Själv har jag önskat att bli snabbare, men jag märker också att ju mer tempo/intervaller och annat jag lägger på min träning desto lättare att jag att bli skadad, tappa lusten osv. Så i mitt fall är kanske den långa vägen med mer underhållsliknande spring den bästa vägen.
Om du vill justera din löpning efter vilo- och maxpuls så går det alltid att arbeta efter Karvonens formel.
http://www.sct.nu/traning/traningslara/pulsetraining.htm
När det gäller Maffetone och den som har stor erfarenhet av det så kan du ställa frågor till
http://www.jogg.se/?sida=tdbfull&id=433 - men i huvudsak om man ser till Stu Mittleman, Mike Pigg, Jonas Colting & Mark Allen som använt sig i uppbyggnadsperioden (2-6 månader) med Maffetones metod så verkar det ju ha gett resultat. Därefter tränar de på efter de metoder de anser ger mest, för att finslipa tävlingsformen.
Waldnielmetoden säger bla daglig löpträning, max 130 puls, 10-80 km om dagen. Det kan bli ganska stora mängder löpning, perfekt för den som älskar att springa omkring. Det fanns en tysk som blev silverman på 5000 meter i nån olympiad på 1960 eller 1970 talet och som körde efter metoden. Det verkar ju fungera det också.