Löpning Skador & Rehab 10 inlägg 23181 visningar

Bihåleinflammation =(

Jenny
1979 • mölndal
#1
6 september 2010 - 12:12
Gilla
Har nu varit sjuk i 3 veckor och fick igår penicillin för bihåleinflammation. Läkaren sa att om jag mådde bättre om några dar kunde jag ta upp löpningen igen. Mina frågor:
- är det okej att träna när man går på penicillin?
- måste jag börja om från 0 nu konditionsmässigt?
- innan detta sprang jag 6-7 km 3 ggr/vecka och mitt mål är att klara gbg varvet nästa år-hur bör jag lägga upp min träning nu för att komma tillbaka och senare i höst och vinter för att klara 2,1 mil i maj ?
Tacksam för svar då det känns rätt hopplöst just nu...
Jenny
1970 • Lerum
#2
6 september 2010 kl 13:14
Gilla
Tjenare Jenny!

Jag åkte på bihåleinflammation innan Göteborgsvarvet i år. Jag var borta 3 veckor från träning innan jag kände mig hyffsad igen. Jag sprang igen innan min antibiotikakur var över eftersom jag kände mig bätter igen. Vad läkaren sa då var att det var allmäntillståndet som var avgörande, och inte att man äter antibiotika.
Man tappar såklart lite på ett sådant här uppehåll, men man kommer snabbt igen också. Du börjar inte om på 0 igen. Angående upplägget, så är det super att titta på Marathon.se´s program. Det är ju långt kvar till Maj!.
Lycka till!
Mikael Fermhede
1957 • Åsa
#3
6 september 2010 kl 13:37
Gilla
Förutom Stefans inlägg som jag tycker är klokt kan tilläggas att själva penicillinet i sig inte stör träning ett dugg och virse versa.(din första fråga )
1975 • Vänersborg
#4
6 september 2010 kl 13:41
Gilla
Hej Jenny!

Min erfarenhet är att man förvärrar fysiken om man tränar under penicillinbehandling. Bihåleinflammation ska behandlas som vilken infektion som helst. Vila tills du känner dig bra. Din grundform får du tillbaka men kräver några träningspass om du är borta någon vecka från träning. En bekant till mig tränade under en infektion och sprang löptest för ett antal år sedan för att bli div 4 domare i fotboll och tog ut sig och fick mén för livet av detta. Alltid tråkigt att avstå träning men betydligt bättre än att träna i detta läget då hjärtat kan ta stryk.

Från 0 är det inte konditionsmässigt, men kondition är en färskvara och jag brukar köra samma distans fast betydligt lägre fart när jag varit ifrån ett par veckor och sedan stegra tempot så man är tillbaka på samma tider på 2-5 tillfällen beroende på hur det känns i kroppen.

Kolla Världsdistanslöperskan Grete Waitz träningstips på Marathon sidan. Hon har massor av bra erfarenheter och tips att dela med sig angående träning inför lopp (såväl fysiskt som mentala tips).

Tog den sista penicillinbehandlingen för ca 10 år sedan då jag var runt 25, Har sedan klarat mig med té (lägg i ett par fishermans Friend), Rinexin (avsvällande) när det är som värst, häll upp hett vatten i en plastbalja el. och sätt dig över med en handduk och andas in (ett par gånger varje dag á 5 min), nässpray Renässans Mentol Plus (extra salt), och drick mycket vanligt kranvatten. Sedan jag börjat med detta så kommer bihåleinflammationerna mer sällan och i avtagande styrka.

Lycka Till Jenny!
1975 • Vänersborg
#5
6 september 2010 kl 13:46
Gilla
Komplettering, angående penicillinet.

Det kan stämma att penicillinet i sig inte stör träningen ett dugg men man äter ju antibiotika av en anledning och det är ju därför man ska avstå träningen under sjukdomstiden... Det är samma sak när vissa hävdar att det går bra att dricka alhohol under penicillinbehandling, jaha visst men varför dricka alkohol, är det inte bättre att avstå tills man är bra?
1970 • Lerum
#6
6 september 2010 kl 13:56
Gilla
Vad jag skrevi i mitt inlägg var inte att man skulle träna om man mår dåligt.. Jag skrev att allmäntillståndet styr. Den antibiotikakur jag fick för bihåleinflammation var på 10 dagar. Efter 6-7 dagar mådde jag bra igen, och då började jag också löpträna igen. Allt efter läkarens rekommendation..
1975 • Vänersborg
#7
6 september 2010 kl 14:02 Redigerad 6 september 2010 kl 14:03
Gilla
Och jag skrev inte ang. ditt inlägg heller Stefan :)

Men det viktigaste är att man känner sig bra i kroppen som du påpekar innan man återupptar träningen. Dock är vila underskattat anser jag, då man både återställer kroppen inför kommande uppgifter och samtidigt låter kroppen komma ifatt rent fysiskt efter sjukdom.

Mvh André
Jenny
1979 • mölndal
#8
7 september 2010 kl 14:54
Gilla
Tack för era svar! Väntar nu på att allmäntillstånndet ska vända så jag kan ge mej ut igen. Avis på alla er som slipper avbrott i träningen...!
1959 • Saltsjö-Boo
#9
7 september 2010 kl 16:11
Gilla
Det kan kännas ganska segt att springa med antibiotika kroppen även om man är helt kry.
Antibiotikabehandlingen kan ju tyvärr påverka mitokondrierna negativt, då dessa är ett slags symbiotiska bakterier...
Den negativa effekten brukar dock försvinna en två-tre dagar efter avslutad behandling
j
1972 • handen
#10
7 maj 2013 kl 09:24
Gilla
TRräna när man äter antibiotika?
Fullständigt idiotiskt!
Den tränigen är helt menisgslös om inte skadlig

Frågan är varför motionärer blir så stressade av att missa några träningsveckor, det är ju knappast så att ni är med i VM truppen eller har sponsorer att prestera för.

Jag är själv bara en glad motionär med 30:17 som bäst på 10km och 2:29 på marathon.

Är jag sjuk vilar jag tills jag känner mig frisk, sen tränar jag.

Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.