Löpning Träning 8 inlägg 1587 visningar

Hur ska jag göra för att träna lågintensivt

1977 • Kalmar
#1
8 augusti 2010 - 12:48
Gilla
Hej!

Börjar bli väldigt snurrig angående detta med pulszoner och lågintensiv träning. Jag vill utveckla min långdistanskapacitet och har därför börjat träna för att göra milen på under 60min.Jag är 33år, min vikt är 90kg, jag har explosiva muskler och ser vältränad ut på framförallt ben, armar och bröstkorg. Mage och höfter har jag 5-8kg övervikt som jag nu försöker jobba bort.

Mitt problem är att när jag springer med pulsklocka och har en km-tid på 6-7minuter har jag en puls på 160-165 första fem km och därefter ökar den med ca 10 slag/km dvs när jag sprungit 8km ligger den på drygt 180 och detta utan att öka tempot. Det känns inte som att jag kan springa saktare heller utan att börja gå. På kroppen känns tempot lågintensivt men inte enligt klockan?

Någon som kan hjälpa?
Peter H Nilsson
1966 • Karlstad
#2
8 augusti 2010 kl 13:11 Redigerad 8 augusti 2010 kl 13:12
Gilla
Jogga tills du kommer upp i pulsen du bestämt som max, gå tills den är nere i lägsta du vill hålla, jogga tills den visar max.. osv osv.
Så satte jag igång min konditionsträning från noll. Det ger lång arbetstid utan att man dör eller får svår träningsvärk. Jag höll mig mellan 120-140 vilket gav många gångpauser i början, men du kommer att märka att gånginslagen blir både kortare och färre och det ger lång effektiv arbetspuls för hjärtat. Men jogga saakta däremellan.
Sen kommer en bunt att säga att lågpuls är skit, men om du ska lågpulsa är det en bra start.
Pär W
1967 • Skellefteå
#3
8 augusti 2010 kl 14:24
Gilla
Jag tycker du ska variera träningen så mycket du kan, det kan ändå vara lågpuls. Var helst i terrängen, upp o ner och hit och dit ska det gå. Nöter du på på plan asfalt i samma lågpulstempo hela tiden så är du nog snart skadad.
Släng in lite cykel och kanske rullskidor också.
Staffan Nilsson
1971 • Helsingborg
#4
8 augusti 2010 kl 14:30 Redigerad 8 augusti 2010 kl 14:31
Gilla
I början kan det kännas som om man inte kan göra något alls innan pulsen går upp för mycket, men det är helt enkelt pga att kroppen inte har en bra aerob kapacitet. Gör som Peter H säger så ska du se att du efterhand kommer att kunna göra mer utan att pulsen rusar. Det kan kännas tråkigt i början, men det lönar sig nog i längden. När du fått en bra bas kan du ju lägga in något snabbare pass då och då för att göra det roligare och för att få ett bättre löpsteg och öka variationen överlag.
1963 • Linköping
#5
8 augusti 2010 kl 14:45
Gilla
Jag känner igen det där med att pulsen går upp mot slutet. Jag har börjat jogga denna sommar och har provat med pulsklocka för att inte springa för fort och dra på mig benhinneinflammation eller andra nybörjarskador. Det har fungerat bra men det har varit jättesvårt att hålla den puls jag tänkt för man har ju en viss "styrfart" som man inte vill gå under. Och har jag lyckats hålla pulsen skapligt första halvan så verkar det nästan omöjligt andra halvan, speciellt när det är backigt (springer bara på motionsspår i kuperad terräng ännu så länge).

Nåväl, igår provade jag milen första gången (har som mest kört 5km innan). Tänkte att jag skulle ha en puls som jag tror motsvarar c:a 80% av max eftersom jag inte visste hur andra halvan skulle kännas. Det var nästan omöjligt att hålla sig under den så i halvtid övergick jag till komfortfart och sneglade mest på pulsen utan att bry mig om att det pep från pulsklockan. Jag såg att pulsen ökade gradvis mot slutet som vanligt och visst kostade jag på mig en liten spurt på sista kilometern även om jag var betydligt mörare i benen än på 5km.

Klarade mig under timmen trots en ganska knepig bana och med mycket stenar och rötter plus träskmark pga regnet.

Jag vet inte hur jag ska göra med pulsen fortsättningsvis men det kanske inte är en dålig kombination att försöka hålla den under ett visst värde första halvan i alla fall, då har man ju bra med krafter kvar mot slutet.
Conny Adolfsson
1954 • Hyltebruk
#6
8 augusti 2010 kl 15:59
Gilla
För mej betyder lågintensiv träning, att jag kanske förflyttar mej ett par mil, utan att starta tidtagning, jag går uppför backar, springer där det går lätt, jag vill avverka min förut bestämda träningsrunda, gärna snabbt, men utan någon större ansträngning, det ska gå att prata med någon hela tiden. Man blir nog inte snabbare utav det här, men uthålligheten ökar, man förbränner fett, senor och skelett blir starkare, och man tål framtida hårdare träning bättre.
1977 • Kalmar
#7
8 augusti 2010 kl 22:18
Gilla
Tack för alla svar!

Tror jag börjar närma mig större förståelse nu. Skulle ändå uppskatta om fler berättade sina erfarenheter och kunskaper om nybörjarlångdistansträning.

Just nu satsar jag på 400m intervall (90sek arbete och därefter 90-120sek vila)
och 1000m intervall (håller fart på 5-6min/km och vila tills pulsen ligger strax under 150). Milen ska jag springa en gång i veckan lågintensivt.

Om detta är ett bra/dåligt upplägg får ni gärna feedbacka mig
Oldboy
1952 • Danderyd
#8
9 augusti 2010 kl 00:15
Gilla
Det är normalt att pulsen ökar under ett pass på en timme eller två. När jag kör flera varv i ett terrängspår i samma fart är pulsen alltid högre andra varvet. Oftast känns det ju jobbigare också, man blir ju trött efterhand.

Stämmer det att du kör två intervallpass och ett milpass i veckan? Ska du utveckla långdistanskapaciteten tycker jag du ska satsa mer på just långdistans. Ett intervallpass i veckan är säkert bra, du kan ju växla mellan kortintervall, långintervall och backintervall. Ett tempopass eller lite snabbare distanspass och ett längre distanspass i lugn fart, försök gärna göra det lite längre efterhand. Ska du bli bättre på milen har du nytta av att springa minst 15km någon gång ibland, gärna längre.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.