27 juli 2010 kl 17:07
Redigerad 27 juli 2010 kl 17:09
Ok, inget tyckande här. Bara en sammanfattning av några immunförsvarsstudier (gäller inte bara "elite athlete", som de skrivit i rubriken).
http://thesportdigest.com/article/elite-athlete-training-and-immune-system
Och en sammanfattning av sammanfattningen:
- Regelbunden måttlig motion påverkar immunförsvaret positivt (minskad förekomst av infektioner).
- Kost och träningsupplägg påverkar immunförsvaret (infektiösa, metaboliska, endokrina faktorer). Om det sedan är på positivt eller negativt sätt beror på mixen av kost och träning.
- Intag av tillräckligt med mineraler och vitaminer "särskilt viktigt" för bra immunförsvar. Fast undvik överdosering av vissa ämnen, kan slå fel då.
- Hård träning försämrar immunförsvaret tillfälligt. Immunförsvaret (de uppmätta markörerna) är tillbaka på normala värden efter 3-24 timmar, beroende på intensitet och längd på passet. Under svackan finns en ökad risk för bakterie- och virusinfektioner.
- Förekomsten av symtom på övre luftvägarna ökar dagarna efter långvarigt påfrestande uthållighetslopp.
Det där sista kan jag skriva under på. :-) Drog på mig en envis rethosta efter Stockholm Marathon som höll i sig en månad. Brukar inte få problem med halsen annars. Det var endast efter den maran jag åkt på något sånt och det berodde troligen på att jag inte hade kunnat träna tillräckligt inför loppet.